Innstilling fra utenrikskomiteen om lov om endring i lov 17. juli 1925 nr. 11 om Svalbard

Til Odelstinget

Sammendrag

Justisdepartementet fremmer forslag om endring i lov 17. juli 1925 nr. 11 om Svalbard (svalbardloven). Formålet med endringen er å innføre en hjemmel for å gi forskrift om begrensninger i virksomhet som vil kunne være til skade for, og således komme i konflikt med, forskningsvirksomhet i bestemte områder av spesiell verdi for forskning på Svalbard.

Forslaget fremmes for å gi forskningsmiljøet i Ny-Ålesund på Svalbard de nødvendige rammebetingelser. I den avgåtte regjeringens forskningspolitikk er hav et eget satsingsområde, med fokus på bl.a. hav- og klimaforskning, noe som særlig er viktig for økt utnyttelse av Svalbard som internasjonal forsk­ningsplattform. Som ledd i dette skal Ny-Ålesund bygges ut som et internasjonalt forskningssenter. Et eget marinlaboratorium er nå ferdigstilt, med særlig vekt på klima- og havforskning. Fiskeriaktivitet i fjordområdet utenfor Ny-Ålesund, med et rekefiske som kan skade bunnfauna og måleinstrumenter, vil kunne være til skade for forskningsvirksomheten i dette området, og vil således fjerne mye av grunnlaget for virksomheten ved det nye laboratoriet. Det er derfor nødvendig med bestemmelser som begrenser fiskeriaktivitet i et nærmere avgrenset område i Kongsfjorden på Svalbard. Hjemmelen for slike bestemmelser, som bør fastsettes i en forskrift, foreslås nå innført i svalbardloven, som i § 4 gir en lengre oppregning av hvilke områder og aktiviteter på Svalbard det kan gis forskrifter for.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Vidar Bjørnstad, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg og Anette Trettebergstuen, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund, Siv Jensen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Erna Solberg og Finn Martin Vallersnes, fra Sosialistisk Venstreparti, Ågot Valle, fra Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun, fra Senterpartiet, Alf Ivar Samuelsen, og fra Venstre, Anne Margrethe Larsen, har merket seg at den foreslåtte endring i svalbardloven gjøres for å sikre forskningsaktiviteten ved Ny-Ålesund. Komiteen mener det er viktig å finne en god balanse mellom næringsaktivitet, som for eksempel fiske, og forskningsaktivitet på Svalbard, men særlig ved Ny-Ålesund må forskningen gis nødvendig beskyttelse, og den foreslåtte endring i svalbardloven vil ikke minst bidra til å sikre forskningen knyttet til det nye marinelaboratoriet.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonene og rår Odelstinget til å gjøre følgende

vedtak til lov

om endring i lov 17. juli 1925 nr. 11 om Svalbard

I

I lov 17. juli 1925 nr. 11 om Svalbard gjøres følgende endring:

§ 4 første ledd nytt annet punktum skal lyde:

Kongen kan også utferdige forskrift om begrensninger i virksomhet som vil kunne være til skade for forskningsaktivitet i bestemte områder av spesiell verdi for forskningen.

II

Loven trer i kraft straks.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 30. november 2005

Olav Akselsen Morten Høglund
leder ordfører