2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Thore A. Nistad, fra Høyre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo, viser til proposisjonen og ser denne som en oppfølging av Norges forpliktelser etter EØS-avtalen.

Komiteen viser til at formålet med SCE-forordningen er å legge forholdene til rette for at samvirkeforetak kan drive virksomhet på tvers av landegrensene innenfor EØS-området. Komiteen har merket seg at flere høringsinstanser oppfordrer departementet til å legge frem et forslag til en alminnelig norsk samvirkelov, jf. NOU 2002:6. Dersom det blir vedtatt en slik lov, kan det få en viss betydning for hvordan SCE-forordningen bør gjennomføres i norsk rett. Komiteen har merket seg at departementet vil komme tilbake til dette spørsmålet i forbindelse med en eventuell ny samvirkelov.

Komiteen er positiv til at adgangen i SCE-forordningen om å lovfeste et krav om at hovedkontoret og forretningskontoret skal være på samme sted i medlemslandet, ikke benyttes.

Komiteen viser også til at det ved behandling av SE-loven i Stortinget ble pekt på at utflytting av bedrifter fra Norge kunne ha store konsekvenser i gitte situasjoner. Denne problemstillingen er også aktuell i relasjon til SCE-foretak. Komiteen er derfor positiv til at det er lagt inn en tilsvarende inngrepshjemmel i SCE-loven, jf. lovforslaget § 7 tredje ledd.