5. Frittstående tegningsretter og tegningsrettsaksjer

5.1 Samandrag

Både aksjeloven og allmennaksjeloven har regler om lån som gir fordringshaveren rett til å kunne kreve utstedt aksjer. I allmennaksjeselskaper kan generalforsamlingen med flertall som for vedtektsendringer dessuten treffe beslutning om utstedelse av tegningsrettsaksjer og frittstående tegningsretter. En tilsvarende adgang til å utstede tegningsrettsaksjer og frittstående tegningsretter er ikke innført for aksjeselskaper.

Departementet foreslår at det i aksjeloven innføres nye regler om frittstående tegningsretter etter mønster av de eksisterende reglene i allmennaksjeloven, se lovforslaget §§ 11-12 og 11-13.

Departementet foreslår videre at det innføres nye regler i aksjeloven som gir aksjeselskaper adgang til å utstede tegningsrettsaksjer. Et slikt forslag ble ikke fremmet i høringsbrevet, men på bakgrunn av høringen antar departementet at det kan være grunn til å foreslå en slik endring.

For de foreslåtte nye finansielle instrumentene i aksjeloven oppstår for øvrig behovet for regulering av rettsvernsspørsmål bare for de frittstående tegningsrettene. I samsvar med det som gjelder for tegningsretter som er knyttet til lånefordringer, foreslås det i ny § 11-10 annet ledd at tegningsretten knyttet til en tegningsrettsaksje ikke kan skilles fra aksjen. Det er dermed ikke behov for noen særskilt regulering av rettsvern for tegningsretten. Når det gjelder frittstående tegningsretter, foreslår departementet i lovforslaget § 11-13 annet ledd en henvisning til de regler som gjelder for fortrinnsrett ved kapitalforhøyelse.

5.2 Merknader frå komiteen

Komiteen støttar departementet sitt syn og har ingen ytterligare merknader.