Ot.prp. nr. 99 (2005-2006) Om lov om endring i lov 17. juni 1966 nr. 19 om forbud mot at utlendinger driver fiske mv i Norges territorialfarvann (endring av nasjonalitets- og bostedskrav) - Spørsmål om å utvide dispensasjonsadgang

Det vises til brev av 3. november vedrørende ovennevnte, med spørsmål om muligheten for å utvide dispensasjonsadgangen. Fra ulike hold har det fremkommet ønske om dette. Begrunnelsen er dels at noen få norske fartøyførere er fast bosatt utenfor Norge, og dels at det i visse tilfeller har vist seg vanskelig å rekruttere kvalifiserte fartøyførere i Norge, særlig for spesialisert fiske.

Dispensasjonsadgangen kan enkelt utvides til også å omfatte EØS-området, ved at § 3, andre ledd, andre punktum endres til følgende:

"Det kan etter søknad gis dispensasjon fra bostedskravet i første punktum for fartøyførere med bosted annet sted i Norge eller i øvrig EØS-område."

Det gjøres for ordens skyld oppmerksom på denne formuleringen ikke dekker de delene av Norden som er utenfor EØS-området (Grønland og Færøyene). Færøyske skippere bosatt på Færøyene har ikke rettigheter etter EØS-reglene om fri bevegelighet for personer, til tross for dansk statsborgerskap. Dette skyldes at Færøyene er ikke en del av EU, og det er ikke inngått noen særlig avtale med EU i forhold til reglene om fri bevegelighet. Har den danske statsborger fra Færøyene (færøyværingen) derimot fast bopel i Danmark, er vedkommende omfattet av EU-reglene. For danske statsborgere fast bosatt på Grønland, stiller saken seg annerledes, idet det ikke gjelder noe tilsvarende krav om avtale med EU for at disse skal ha fri bevegelighet i EØS. Når det gjelder Svalbard, som er holdt utenfor EØS, vil personer bosatt der falle inn under "bosted i Norge".

Dersom man ønsker muligheten for å kunne dispensere også for færøyværinger og grønlendinger, vil andre punktum kunne endres til følgende:

"Det kan etter søknad gis dispensasjon fra bostedskravet i første punktum for fartøyførere med bosted annet sted i Norge, i øvrig EØS-område, eller i de deler av Norden som ikke er omfattet av EØS."