Redusert ventetid før dagpenger ytes - folketrygdloven § 4-9

Departementet foreslår å redusere ventetiden før dagpenger ytes, fra fem til fire dager. Disse må opparbeides i løpet av de siste femten dagene. Ventetiden er ment å være en form for egenandel for den som søker om dagpenger og skal motivere til å komme raskt tilbake i nytt arbeid.

Det vises til lovforslaget, folketrygdloven § 4-9 første ledd.

Departementet foreslår at endringen trer i kraft 1. januar 2007. Endringen er beregnet å innebære en merutgift på 37 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Venstre, støtter forslaget om å redusere ventetiden før dagpenger ytes fra fem til fire dager.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at dette er en del av Regjeringens arbeid for å forbedre dagpengeordningen og reversere kutt i ytelsene til arbeidsledige som ble foretatt under regjeringen Bondevik II. Flertallet viser i den sammenheng til at ordningen med ferietillegg under dagpengeperioden ble gjeninnført fra og med 1. juli 2006 som en del av Regjeringens forslag til budsjett for 2006. Dette vil bidra til at personer med lengre ledighetsperioder også får økonomisk mulighet til å ta ferie. Endringen er beregnet å utgjøre om lag 750 mill. kroner når tiltaket får full budsjettvirkning. Endringen må - sammen med reduksjon i antall ventedager i denne proposisjonen og forbedringene i ordningen med dagpenger under permitteringer, samt statsgaranti for lønnskrav under konkurs som også ble vedtatt i statsbudsjettet for 2006 - sies å være et betydelig løft for arbeidsløse.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre viser til sine merknader sammen med Kristelig Folkeparti og Venstre i Budsjett-innst. S. nr. 15 (2005-2006) der disse medlemmer pekte på at ferietillegget først kommer til utbetaling året etter at det er tjent opp og at de fleste som har vært arbeidsledige da er tilbake i jobb og at bare 11 pst. av de ledige har en ledighetsperiode på ett år eller mer. Ferietillegget vil da etter disse medlemmers mening først og fremst bli en støtte til personer som allerede er i jobb. Disse medlemmer støttet derfor en omlegging av ressursene fra ferietillegg for dagpenger til en aktiv oppfølging og støtte til arbeidssøkere fra Arbeids- og velferds­etatens side.

Disse medlemmer viser til at flertallet fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet støttet gjeninnføring av ferietillegget til dagpenger i Budsjett-innst. S. nr. 15 (2005-2006). Disse medlemmer har derfor ikke, i sitt alternative budsjettforslag for 2007, fremmet forslag om nye endringer som ville skape usikkerhet for den gruppen dette berører.