10. Familie- og kulturkomiteens merknader

Komiteens utkast til innstilling ble 17. april 2007 oversendt familie- og kulturkomiteen til uttalelse. Familie- og kulturkomiteen hadde følgende merknad:

"Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, May-Helen Molvær Grimstad, og Venstre, Trine Skei Grande, mener det er viktig å bevisstgjøre selgere om at garantier bør utformes på en tydelig måte slik at forbrukerne kan forutse hva de har krav på. Disse medlemmer mener det forslaget som ligger i proposisjonen gir for svak beskyttelse for forbrukerne. Disse medlemmer støtter forslaget fra Høyre og Fremskrittspartiet om en sivilrettslig regel som sier at ved brudd på en garanti skal kjøper som minimum kunne kreve samme rettigheter som når det er en vanlig kjøpsrettslig mangel ved varen.

Disse medlemmer viser til at det i høringsrunden innkom flere sterke argumenter blant annet fra Forbrukerrådet for å synkronisere reglene for reklamasjonsfrister og foreldelse. Disse medlemmer viser til at justiskomiteens mindretall fra Høyre og Fremskrittspartiet foreslår at det innføres en regel om at ved krav som er underlagt 5 års reklamasjonsrett, skjer ikke foreldelse så lenge reklamasjonsfristen løper. Disse medlemmer støtter dette forslaget.

Disse medlemmer er enig med mindretallet fra Høyre og Fremskrittspartiet i at digitale ytelser bør kunne omfattes av forbrukerkjøpsloven uavhengig av leveransemåte mellom kjøper og selger. Disse medlemmer mener forbrukere trenger samme rettslige vern enten musikken eller filmen kjøpes i butikk eller over nett som nedlastbar fil og støtter derfor forslagene fra Høyre og Fremskrittspartiet om dette. Disse medlemmer støtter også forslagene fra Høyre og Fremskrittspartiet om ansvar for nettsideredaktører.

Disse medlemmer er tilfreds med at Regjeringen vil utvide opplysningsplikten ved markedsføring av lån etter finansavtaleloven, og at Regjeringen tar sikte på en endring av låneavtaleforskriften i samsvar med dette. Disse medlemmer støtter forslagene i proposisjonen om utvidet opplysningsplikt.

For øvrig viser partiene til merknader fra de respektive partiers fraksjoner i Justiskomiteen."