2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunn Karin Gjul, Britt Hildeng, Espen Johnsen og Tove Karoline Knutsen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, lederen May-Helen Molvær Grimstad, fra Senterpartiet, Trond Lode, og fra Venstre, Trine Skei Grande, viser til at forslaget er en oppfølging av behandling av statsbudsjettet for 2008 der Stortinget sluttet seg til forslaget om å gi selvstendig næringsdrivende rett til svangerskapspenger og foreldrepenger med 100 pst. dekning av inntekt oppad begrenset til 6 G med virkning fra 1. juli 2008. Komiteen viser i så måte til komiteens behandling av budsjettet og til Budsjett-innst. S. nr. 2 (2007–2008).

Komiteen er tilfreds med at selvstendig næringsdrivende nå kan oppnå samme dekningsgrad som arbeidstakere uten å måtte tegne forsikring i henhold til folketrygdloven § 8-36 og at loven blir endret i samsvar med dette.

Komiteen slutter seg for øvrig til proposisjonens innhold og til de foreslåtte endringer.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at regjeringen Bondevik II i juli 2005 sendte sak om selvstendig næringsdrivendes trygderettigheter ved svangerskap, fødsel og omsorg for små barn ut på høring. I september 2006 fremmet Høyre et representantforslag om innføring av bedrede trygderettigheter for denne gruppen (Dokument nr. 8:113 (2005-2006)). Forslaget ble vedlagt protokollen.

Disse medlemmer ser at det forslag Regjeringen nå fremmer ikke er i tråd med det forslag som tidligere er fremlagt. Disse medlemmer mener at grunnlaget for endringen ikke imøtekommes med Regjeringens forslag. Når intensjonen er å likestille rettighetene, bør det skje i forhold til alle de rettigheter hvor selvstendig næringsdrivende ikke har samme trygdeytelser som andre ansatte, men er avhengig av egne forsikringsordninger. Disse medlemmer vil understreke at rett til 100 pst. inndekning også av omsorgspenger, pleiepenger og opplæringspenger må ivaretas og fremmer på dette grunnlag følgende forslag:

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å gi selvstendig næringsdrivende, uavhengig av om tilleggsforsikring er tegnet, rett til:

  • 100 pst. dekning av omsorgspenger fra 1. dag (inntil 6 G)

  • 100 pst. dekning av pleiepenger og opplæringspenger (inntil 6 G)."

Komiteens medlem fra Høyre viser til Høyres representantforslag (Dokument nr. 8:113 (2005-2006)) hvor det fremgår at likestilte trygdeytelser for selvstendig næringsdrivende kvinner ikke skal finansieres ved en økning i trygdeavgiften til folketrygden fra de selvstendig næringsdrivende selv. For Høyre er det et uttalt mål å styrke privat næringsvirksomhet generelt og kvinners muligheter for næringsvirksomhet spesielt, og dette medlem mener derfor det er en svekkelse av det private gründerskap når denne gruppen selv må stå for inndekning av likestilte trygderettigheter. Dette medlem viser i den anledning til Høyres alternative budsjett for 2008 (Budsjett-innst. S. nr. 2 (2007-2008)).

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er glad for at selvstendig næringsdrivende nå får rett til svangerskapspenger og foreldrepenger fra folketrygden med 100 pst. dekning (inntil 6 G) med virkning fra 1. juli 2008. Disse medlemmer ønsker en fremtidsrettet næringspolitikk som legger til rette for gründere og selvstendig næringsdrivende og peker på at det er viktig å legge til rette for at selvstendig næringsdrivende kan kombinere yrkesaktivitet med omsorg for barn. Selvstendig næringsdrivende bør derfor sikres trygderettigheter på linje med andre arbeidstakere. I forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2008 påpekte disse medlemmer at det var uforståelig at en styrking av selvstendig næringsdrivendes rettigheter skulle finansieres ved å innføre økt trygdeavgift for selvstendig næringsdrivende.

Disse medlemmer mener at selvstendig næringsdrivende også bør likestilles med andre arbeidstakere når det gjelder sosiale trygderettigheter som sykepenger under svangerskap, omsorgspenger og pleie- og opplæringspenger. Disse medlemmer mener at dagens trygdeordninger for denne gruppen ikke legger til rette for en kombinasjon av småbarnsomsorg og yrkesaktivitet. Disse medlemmer viser til at jordbrukere og fiskere gjennom ulike avtaler har fått velferdsordninger som gir disse grupper utvidede rettigheter i forbindelse med svangerskap og fødsel. Hovedbegrunnelsen for disse særavtalene er å sikre rekruttering til disse næringer. En annen begrunnelse er at det er i næringenes interesse å sikre rekruttering av kvinner. Disse medlemmer mener det er viktig med styrket rekruttering også i andre næringer, ikke bare i primærnæringen. En likestilling av disse rettighetene vil legge bedre til rette for at flere kvinner vil ha mulighet til å starte egen arbeidsplass for seg selv og andre.

Komiteen viser til brev fra Barne- og likestillingsdepartementet 8. mai 2008 (vedlegg) der det opplyses om to trykkfeil i proposisjonen. Komiteen tar denne informasjonen til etterretning.