Brev fra Barne- og likestillingsdepartementet v/statsråden til familie- og kulturkomiteen, datert 6. november 2008

Orientering om sak for EF-domstolen

Jeg viser til Ot.prp. nr. 55 (2007-2008) med forslag til ny lov om kontroll med markedsføring og avtalevilkår mv. I lovforslagets § 18 er det tatt inn en bestemmelse om bruk av utlodninger, konkurranser, samlemerker mv. ved markedsføring til forbrukere. Bestemmelsen forbyr blant annet bruk av samlemerker, jf. § 18 annet ledd.

I kapittel 10.2 i proposisjonen redegjør departementet nærmere for særlige spørsmål rundt forholdet til EØS-avtalen. Etter en nærmere vurdering, som dels bygger på en juridisk betenkning som ble innhentet, legger departementet til grunn at bestemmelser som begrenser bruk av visse salgsfremmende tiltak ikke ville være i strid med EØS-avtalen eller direktivet om urimelig handelspraksis.

Etter framleggelsen av proposisjonen har det fremkommet nye opplysninger knyttet til en sak som er reist for EF-domstolen og som er relevant for spørsmålet. Saken gjelder et belgisk forbud mot kombinasjonstilbud. Saksøkerne mener direktivet om urimelig handelspraksis og reglene om fri flyt av tjenester er til hinder for det belgiske forbudet. Den 21. oktober 2008 kom generaladvokaten ved EF-domstolen med sin innstilling i sakene C-261/07 og C-299/07. I sin innstilling støtter generaladvokaten saksøkerne.

Hvis EF-domstolen følger generaladvokatens innstilling, innebærer det etter Barne- og likestillingsdepartementets vurdering at det foreslåtte samlemerkeforbudet i lovforslagets § 18 annet ledd ikke vil kunne opprettholdes.

Det endelige utfallet i denne saken vil ikke være klart før EF-domstolen avsier dom i saken, tidligst om 2-3 måneder. Jeg finner det likevel viktig å informere Stortinget om denne saken og mulige konsekvenser for norsk lovgivning.