Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Peter Angelsen, Tor Nymo og Unn Aarrestad om at Regjeringen legger fram en årlig melding for Stortinget om de fiskeriavtaler som er inngått med andre land samt en evaluering av foregående års avtaler.

1. Innledning

Til Stortinget.

       Stortingsrepresentantene Peter Angelsen, Tor Nymo og Unn Aarrestad fremmer følgende forslag i dokumentet:

       « Stortinget ber Regjeringen legge fram en årlig melding om de årlige fiskeriavtaler Norge har inngått med andre land. Meldingen bør inneholde presentasjon av de inngåtte avtaler for inneværende år samt en evaluering av forrige års avtaler med opplysning om hvilke norske fartøygrupper som har fisket på de kvoter Norge har fått i bytte og om kvotene er blitt fisket i sin helhet. »

2. Komiteens merknader

Komiteen vil vise til brev fra Fiskeriministeren datert 8. april 1994. Komiteen har merket seg at departementet arbeider med å lage en årlig publikasjon om norsk fiskerinæring hvor det vil bli redegjort for de årlige kvoteavtalene mellom Norge og andre land.

       Komiteen mener at omfanget av kvotebytte med andre land har fått et betydelig omfang. Dette vil kunne medføre en omfordeling av fangstmuligheter mellom ulike flåtegrupper. Komiteen har imidlertid merket seg at det ikke foreligger noe materiale som viser de fiskerimessige og økonomiske virkninger av disse kvotebytteavtalene.

       En publikasjon som inneholder presentasjoner vil etter komiteens vurdering ikke være tilstrekkelig for å gi Stortinget de nødvendige informasjoner om konsekvensene av kvoteavtalene mellom Norge og andre land.

       Komiteen ser det som ønskelig at disse problemstillingene presenteres i form av en melding til Stortinget. Gjennom en melding vil departementet kunne gi mer utførlig informasjon og foreta evalueringer av ulike sider ved kvoteavtalene.

       Komiteen mener at en melding om fiskeriavtalene med andre land vil være av stor verdi som grunnlag for vurderingen av virkningen av fiskeriavtalene samtidig som den vil gi fiskerinæringen en samlet informasjon om fangstmuligheter og ressurstilgang fra andre lands soner.

3. Komiteens tilråding

Komiteen har forøvrig ingen merknader og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Stortinget ber Regjeringen legge fram en årlig melding om de årlige fiskeriavtalene Norge har inngått med andre land. Meldingen bør inneholde presentasjon av de inngåtte avtaler for inneværende år samt en evaluering av forrige års avtaler med opplysning om hvilke norske fartøygrupper som har fisket på de kvoter Norge har fått i bytte og om kvotene er blitt fisket i sin helhet.

Oslo, i næringskomiteen, den 21. april 1994.

Svein Ludvigsen, Øystein Hedstrøm, William Engseth,
leder. ordfører. sekretær.