2. Merknader frå komiteen

Komiteen er einig med nemnda når dei legg opp til ei melding som gjer greie for hovudtrekka i utviklinga for dei sivile tenestepliktige. Komiteen finn det rett at meldinga gjev ein oversikt over dei årlege registreringar av antal militærnektarar i Noreg, hovudtrekka for tenestebruken av mannskapet, utviklinga for dei økonomiske og sosiale rettar for mannskapet, tilbodet om undervisning og velferd, displinærtilhøve o.l. Komiteen meiner dette gjev Stortinget høve til å drøfta dei generelle trekka ved siviltenesta med jamne mellomrom.

       Komiteen legg merke til at meldinga frå Ombudsmannsnemnda gjev ein oversikt over dei viktigaste klagene i perioden. Komiteen finn det naturleg om nemnda oftare enn tidlegare nyttar sin rett til å sende meldingar til Stortinget om enkeltsaker i perioden, jamfør § 7 siste punktum i instruksen til nemnda.

       Komiteen har merka seg at fleirtalet i nemnda tek til orde for å redusera tenestetida for dei sivile tenestepliktige og viser til at dette no skjer i Forsvaret. Komiteen reknar med at Regjeringa tek dette opp i den stortingsmeldinga som Regjeringa har varsla i budsjettproposisjonen for 1991-92.

       Komiteen har og merka seg at nemnda har drøfta bruk av sivile tenestepliktige i forskningsprega arbeid. Komiteen ser at det her finst vanskelege grensetilfelle, sjølv om det er ynskjeleg å nytta ressursane til mannskapa på ein måte som kan koma samfunnet til gode. Komiteen meiner det kan vera grunn til å vurdera dette nærare, og at ei slik vurdering naturleg høyrer heime i ei stortingsmelding om innhaldet i siviltenesta.

       Komiteen legg òg merke til dei problema dei sivile tenestepliktige har for å få arbeid etter endt teneste. Tilbod om vaksenopplæring er vanskeleg å organisere avdi mannskapet er plassert så spreidd. Komiteen meiner dette problemet må vurderast nærare for å gi tilbod om aktivitetar og hjelp som kan vera med å lette inngangen på arbeidsmarknaden etter endt sivilteneste, på same vis som for militærteneste.

       I stortingsmeldinga som Regjeringa har varsla, vil m.a. arbeidsoppgåvene til dei sivile tenestepliktige verta drøfta. Komiteen har peika på område som ei slik melding må drøfta, og komiteen ber departementet no leggja fram denne meldinga. Komiteen syner her til sine merknader i B.innst.S.nr.4 (1993-1994).

       Komiteen har merka seg at Ombudsmannsnemnda meiner sakshandsaminga i departementet tek lang tid. Dei gjev døme på at ei klagesak har teke 7-8 månader. Komiteen er samd i at dette er for lang tid, og reknar med at departementet arbeider med å gjera sakshandsaminga meir effektiv.

       Komiteen gjer i samråd med nemnda framlegg om å endra uttrykket « vernepliktig sivilarbeider » i instruksen til nemnda, til uttrykket « sivil tjenestepliktig ».