2. Nærmere opplysninger om utnevnelsen av stillingen som sentralbanksjef

Stillingen som sentralbanksjef ble utlyst i dagspressen og Norsk lysingsblad 23. og 24. juni 1993 med søknadsfrist 30. juli 1993. Det meldte seg 9 søkere. Blant søkerne pekte R (søknad av 27. juli), Torstein Moland (søknad av 22. juli) og M (søknad av 30. juli) seg ut som kandidater til stillingen.

       Det er opplyst at de tre aktuelle søkerne gjennom en årrekke har innehatt fremtredende stillinger, delvis innen statsforvaltningen og i Finansdepartementet. De aktuelle søkerne ble ikke intervjuet.

       Det er videre opplyst at Finansdepartementet via oppslag i pressen 4. august 1993 ble kjent med at det var stilt spørsmål ved Molands deltagelse i KS-Airbus. I denne forbindelse innhentet departementet opplysninger fra Kredittilsynet, Skattedirektoratet, og Christiania Bank og Kreditkasse (CBK).

       Konklusjonen på dette ble at tilsettingsmyndigheten på det daværende stadium fant det riktig å se bort fra Molands deltakelse i KS-Airbus ved vurderingen av han opp mot konkurrerende søkere. Forberedende statsråd 5. august innstilte på tilsetting av Moland. Dette ble meddelt gjennom pressemelding.

       I statsråd den 6. august 1993 ble konserndirektør Torstein Moland utnevnt som sentralbanksjef og oppnevnt som leder av Norges Banks hovedstyre fra 1. januar 1994 og for et tidsrom av inntil 6 år.