3. Komiteens behandling av saken

I forbindelse med at komiteen besluttet å be om å få oversendt saken vedrørende utnevnelsen av Torstein Moland som sentralbanksjef særskilt, ble følgende brev oversendt statsministeren den 25. januar 1994:

       « Kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget ber med dette om å få oversendt saken vedrørende embetsutnevnelsen av Torstein Moland som sentralbanksjef.
       I den forbindelse vises det til Stortingets forretningsorden § 12 nummer 8 punkt a, hvor det fremgår at Regjeringens meldinger om embetsutnevnelser skal behandles av vår komité.
       Kontroll- og konstitusjonskomiteen ber derfor om at alle sakens dokumenter og protokoll blir oversendt komiteen snarest mulig. »

       Den 28. januar 1994 fikk komiteen oversendt fra Finans- og tolldepartementet kopi av utlysingstekst, utvidet søkerliste og protokoll fra statsråd 6. august 1993, jf. vedlegg. Den kgl. res. med foredrag som ble behandlet i statsråd 6. august 1993 var også vedlagt. (Eget vedlegg.)

       På komitémøte den 1. februar 1994 beslutter komiteen å ta utnevnelsen av Torstein Moland som sentralbanksjef opp som sak i komiteen, og Dag Jostein Fjærvoll ble valgt som saksordfører.

       Samme dag sendte komiteen brev til Finansdepartementet med spørsmål i forbindelse med utnevnelsen av sentralbanksjef Torstein Moland. Følgebrevet fra saksordfører Dag Jostein Fjærvoll var vedlagt spørsmål fra partiene Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet. Følgebrevet av 1. februar 1994 lød som følger:

« Spørsmål i forbindelse med utnevnelsen av ny sentralbanksjef

       Kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget har « utenom tur » tatt til behandling utnevnelsen av ny sentralbanksjef, og har valgt saksordfører. I forbindelse med de oversendte dokumenter fra Finansdepartementet i saken, har ulike fraksjoner i komiteen reist en rekke spørsmål. For å forenkle saksbehandlingen og gi bedre oversikt, er spørsmålene fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet vedlagt i sin opprinnelige form.
       For at spørsmålslisten ikke skal bli urimelig lang, har Senterpartiets fraksjon og Kristelig Folkepartis fraksjon funnet at de omfattende spørsmålene fra de øvrige fraksjoner i hovedsak dekker deres behov i denne omgang. Det er likevel behov for en klargjøring av hvilke undersøkelser som ble gjort i forbindelse med de øvrige søkere til stillingen som Finansdepartementet fant kvalifisert til denne.
       Saksordfører ser det ikke som unaturlig om Finansministeren velger å besvare en rekke av spørsmålene raskt, mens det for andre spørsmåls vedkommende kreves noe lengre tid.
       Komiteen er også klar over at det kan bli behov for oppfølgingsspørsmål etter at svarene er mottatt fra Finansdepartementet. »

       Den 8. februar 1994 sendte Finans- og tolldepartementet ved statsråd Sigbjørn Johnsen en redegjørelse med gjennomgang av Finansdepartementets rolle og Statsrådets utnevnelse av sentralbanksjef. Det fremgikk av følgebrevet at statsråden anså dette mer hensiktsmessig framfor å besvare spørsmålene enkeltvis.

       Finansministerens redegjørelse av 8. februar 1994 ligger ved som eget vedlegg.

       Samme dag som komiteen mottok redegjørelsen, den 8. februar 1994, sendte komiteen følgende brev til statsråd Johnsen:

       « Kontroll- og konstitusjonskomiteen har i dag mottatt finansministerens gjennomgang av Finansdepartementets og Statsrådets utnevnelse av sentralbanksjef.
       Komiteen tar redegjørelsen til etterretning, men ber imidlertid om konkrete svar på de konkrete spørsmål som tidligere er oversendt Regjeringen. »

       Den 11. februar 1994 mottok så komiteen brev fra statsråd Johnsen med svar på flere av spørsmålene fra Høyre, Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet, se eget vedlegg.

       Det har etter dette i perioden fra 1. februar 1994 til 29. mars 1994 vært oppfølgende og utfyllende korrespondanse mellom kontroll- og konstitusjonskomiteen og finansminister Sigbjørn Johnsen vedrørende saken.

       Det vises i den forbindelse til de spørsmål som er sendt departementet fra komiteen og svar fra departementet som ligger i eget vedlegg.

       På komitémøte den 24. februar 1994 besluttet komiteen å avtale møte med finansminister Sigbjørn Johnsen for nærmere utdyping av en del av spørsmålene/svarene. Dette møtet fant sted fredag 4. mars 1994 med en tidsramme på ca 3 timer.

       Komiteen har således både gjennom brevveksling og ved direkte møte den 4. mars med Finansdepartementets ledelse søkt å innhente nødvendig informasjon i saken.