1. Innledning

Riksrevisjonen fremmet i brev til Stortinget av 28. april 1994 forslag til instruks for Riksrevisjonens kontroll med/revisjon av stiftelser. Saken ble av Stortinget besluttet sendt komiteen 9. mai 1994.

       Riksrevisjonen viser innledningsvis til at den i forordet til Dok.nr.1 (1992-1993) uttalte følgende:

       « I de senere år er det opprettet et stort antall stiftelser med statlige interesser. Det kan være tidligere rent statlig virksomhet med ordinær tilknytning til statsbudsjettet som er blitt organisert som stiftelse eller nyopprettet virksomhet. Mange av stiftelsene finansierer driften helt eller delvis med bevilgning over statsbudsjettet, mens en del stiftelser er forutsatt å bli selvfinansierende over tid. Det er ikke gitt retningslinjer for i hvilken utstrekning og på hvilken måte Riksrevisjonen skal utøve kontroll i forhold til stiftelser. Riksrevisjonen har under arbeid et forslag til retningslinjer for kontroll med stiftelser som vil bli lagt fram for Stortinget i løpet av 1993. »

       Riksrevisjonen viser videre til at arbeidet med retningslinjene tok lengre tid enn forutsatt, bl.a. fordi det viste seg nødvendig å avklare spørsmålet om Riksrevisjonens hjemmel til å revidere næringsdrivende stiftelser, jf. punkt 2c.