14. kap. 10. Drift

Komiteen har merket seg at godkjennelse av plan for utbygging og drift er det viktigste styringsverktøyet myndighetene har i utbyggings- og driftsfasen. Komiteen vil videre peke på viktigheten av at det utarbeides utvidede feltstudier på de største og økonomisk viktigste feltene når disse har vært i produksjon noen år. Det er ikke nødvendigvis sammenfallende interesser mellom selskapene og myndighetene når det gjelder videre drift og utnyttelsesgrad av feltene. For å sikre en samfunnsøkonomisk best ressursutnyttelse og verdiskaping kan myndighetene derfor kreve en revidert plan for utbygging og drift.

       Det er i dag store gevinster å hente i øket utvinning fra reservoarene. Utviklingen av ny teknologi har medført at den gjennomsnittlige utvinningen fra felt i drift har øket med 7 prosentpoeng, fra 35 % i 1985 til 41 % i 1993. En videre utvikling er avhengig av at det utarbeides ny, kostnadseffektiv teknologi. Komiteen har merket seg at departementet ønsker å bidra til at de tekniske og økonomiske muligheter for øket oljeutvinning blir grundig belyst.

       Brenning av gass er nødvendig av sikkerhetsmessige og operasjonelle grunner. Komiteen merker seg med tilfredshet at den norske faklingen er ca 10 % av den britiske, til tross for at olje- og gassproduksjonen er om lag like stor. Den norske CO2-avgiften er et viktig incentiv til redusert brenning. Departementet har fra årsskiftet 93-94 endret systemet for brenning av gass fra tillatelser gitt pr. måned til kvartalsvise utslippstillatelser. Komiteen har ingen innvending mot dette så lenge omleggingen ikke fører til øket brenning av gass.

       Komiteen sine medlemer frå Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristeleg Folkeparti ber departementet følgje ein restriktiv praksis ved tildeling av utsleppsløyve.

Disponering av innretninger som har gått ut av bruk

       Komiteen er enig i at valg av disponeringsalternativer skal avgjøres i hvert enkelt tilfelle på bakgrunn av en bred samfunnsøkonomisk vurdering der kostnadene ses i forhold til konsekvensene for fiskeriene, miljøet og andre brukere av havet. Komiteen har merket seg at departementet tar sikte på å fremme lovendringsforslag for Stortinget i løpet av 1994. Komiteen forutsetter at dette vil gi Stortinget grunnlag for en omfattende debatt om dette temaet.