15. kap. 11. Transport av gass og gassdisponering på norsk kontinentalsokkel

Komiteen har merket seg at Europipe vil være i drift i 1995 i tillegg til Frigg transportsystem til Storbritannia og Statpipe/Norpipe og Zeepipe til kontinentet. Videre har komiteen merket seg at ytterligere transportkapasitet må etableres allerede fra 1998 for å overholde de norske kontraktsforpliktelsene, og at det må tas stilling til dette i løpet av 1994-1995.

       Prinsipper og rammebetingelser for utbygging av ny transportkapasitet ble fastlagt i St.meld. nr. 46 (1986-1987).

       Komiteen konstaterer at erfaringene med transportvilkårene for Zeepipe og Europipe etter departementets vurdering har vært gode, og at prinsippene i nevnte stortingsmelding også vil danne grunnlag for utbygging av nye transportkapasitet samt godkjenning av transportavtaler for nye rørledninger.

       Komiteen er enig i at koordinert avsetning av gass er et viktig ressurspolitisk virkemiddel og at dette prinsippet følges også ved forestående utbygginger.

       Komiteens medlem Hillgaar vil peke på nødvendigheten av at eierstrukturen i de ulike gassrørledninger må være balansert mellom de ulike aktører på Norsk kontinentalsokkel.

       Når det gjelder spørsmålet om hvilke felt som skal dekke leveransene under eksisterende kontraktsforpliktelser, viser komiteen til St.prp. nr. 54 (1993-1994), om inngåelse av gassalgskontrakter, som nå foreligger til behandling i Stortinget.