Vedlegg 16: Brev fra Statens Teleforvaltning av 9. september 1994 til Samferdselsdepartementet, oversendt komiteen fra departementet ved brev av 29. september 1994.

FORESPØRSEL FRA STORTINGETS KONTROLL- OG KONSTITUSJONSKOMITÉ

       Statens teleforvaltning har mottatt et brev fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité datert 31. august 1994. Brevet følger vedlagt.

       Brevet er en oppfølging av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomites forespørsel til STF ved brev av 19. mai 1994 og 26. mai 1994, som STF besvarte i brev av 3. juni 1994 til departementet. Samferdselsdepartementet svarte Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite ved brev av 9. juni 1994. Vi følger samme behandlingsmåte ved denne forespørselen.

       Komiteen spurte i brev av 19. mai 1994 om STF har undersøkt om det forekommer kryssubsidiering med videre mellom Televerket og TBK A/S eller andre datterselskaper i Televerk-systemet. STF tolket begrepet « kryssubsidiering med videre » til også å omfatte forskjellsbehandling ved levering av monopoltjenester der slike tjenester inngår som byggestener i konkurransetjenester. STF henviste i denne sammenheng til en klagesak mot Televerket, som STF ikke ønsket å kommentere før den var ferdigbehandlet. Komiteen ber nå STF om å redegjøre for klagesakens innhold og STFs konklusjon.

       Vi oversender med dette brev av 6. desember 1993 fra Datametrix A/S med klage på Televerket samt STFs avgjørelse ved brev av 24. juni 1994.

       Fra avgjørelsen vil vi særlig fremheve følgende tre forhold:

1. Til bakgrunn for klagen: STF forsto bakgrunnen for klagen som et ønske om å bringe klarhet i hvorvidt Televerket har opptrådt i strid med forskrift om åpne telenett og om teletjenester av 4. desember 1992. Forskriften legger flere krav på teleoperatørs levering av tjenester som er underlagt ene- eller særretter, dvs. reserverte tjenester.
2. Til tjenestens art og tilgjengelighet: I klagen påsto Datametrix at Televerket selger tjeneste til TelePost Communication A/S, samtidig som Datametrix nektes tilgang til samme tjeneste. Tjenesten var ifølge Datametrix en «basistjeneste». Datametrix påsto at Televerkets interne administrative datanett/ruternett brukes i tjenesten som tilbys TelePost. Ut fra Televerkets dokumentasjon har STF kunnet fastslå at Televerket selger en tjeneste, heretter kalt IP-tjeneste, til TelePost. STF har funnet det bekreftet at Televerkets IP-tjeneste ikke tilbys alle. Den er derfor verken offentlig priset eller offentlig tilgjengelig. Den er kun tilgjengelig for TelePost som alene får videreselge den til kunder i markedet. IP-tjenesten er ikke en reservert tjeneste i henhold til åpne nett forskriften, og den er derfor ikke omfattet av forskriftens krav om å gjøre reserverte tjenester tilgjengelig for alle på like vilkår, jf. § 5. IP-tjenesten er mao. en konkurransetjeneste. Slike tjenester tilbys av flere, bl.a. av EUnet Norge A/S i samarbeid med Allianse Informasjonssystemer A/S. Når det gjelder Datametrix sin påstand i saken om at Televerkets interne administrative data/ruternett brukes i tjenesten som tilbys TelePost, har Televerket overfor STF dokumentert at så ikke er tilfelle.
3. Til kryssubsidiering: Åpne nett forskriften har bestemmelser som skal motvirke subsidiering fra monopol- til konkurransevirksomheter, jf. §§ 5 og 10. Klagen ble av STF oppfattet dithen at Datametrix ønsket avklart hvorvidt det forelå en slik subsidiering fra monopol- til konkurranseområdet eller andre forbudte eller kritikkverdige forhold i denne saken. Televerket har opplyst at konkurransetjenesten IP og monopoltjenesten leide samband produseres i samme organisasjonsenhet: divisjon Nettleveranser. Samme organisasjonsenhet driver både med monopol- og konkurransevirksomhet. Dette er i henhold til gjeldende telepolitikk, jf. St.meld. nr. 67 (1991-1992). Televerket har også opplyst at monopoltjenesten leide samband inngår i produksjonen av konkurransetjenesten som selges til TelePost. STF har hatt tilgang til kalkyler og kontrakter for IP-tjenesten og kunne ut fra dette ikke påvise feil ved prising av leide samband som inngår i IP-tjenesten. Televerket har også redegjort for at IP-tjenesten regnskapsmessig er utskilt fra de reserverte tjenestene, jf. § 10 første ledd i åpne nett forskriften.