1. Innledning

     I samsvar med Grunnlovens § 75 bokstav k har Riksrevisjonen i Dok.nr.1 (1994-1995) kunngjort utdrag av statsregnskapet for budsjettåret 1993. Dokumentet inneholder videre Riksrevisjonens konstitusjonelle antegnelser med svar og forslag til desisjon av statsregnskapet for 1993 samt av regnskapet vedkommende administrasjonen av Svalbard.

       Det heter i Riksrevisjonens brev til Stortinget bl.a. at:

       « Stortinget har tidligere sagt seg enig i at Riksrevisjonen fremsender større saker og saker av prinsipiell karakter fortløpende. Riksrevisjonen har forholdt seg i samsvar med dette.
       I henhold til Bevilgningsreglementet § 13 femte ledd skal det gis nødvendige forklaringer til ikke uvesentlige avvik mellom bevilgnings- og regnskapstall. Forklaringene blir kritisk gjennomgått av Riksrevisjonen. Det forekommer bl a at merutgifter og mindreinntekter som Riksrevisjonen anser for å være betydelige, ikke er tatt med i forklaringene.
       Utgifter til lønn og tillegg utgjør en ikke uvesentlig del av statens utgifter. Riksrevisjonen har gjennomført undersøkelser i flere etater for å kartlegge om det er betryggende rutiner som sikrer at regler og bestemmelser blir fulgt. Selv om helhetsinntrykket er positivt, er det konstatert flere svakheter. Med felles EDB-systemer og en effektiv intern kontroll, burde det være mulig å redusere antallet feil ytterligere.
       Revisjon av anskaffelsesvirksomheten er en oppgave Riksrevisjonen legger betydelig vekt på. Stortingets bevilgningsvedtak og de forutsetninger de bygger på ligger til grunn for Riksrevisjonens kontroll. Der har vært problemer med mange prosjekter, både materialanskaffelser og bygg- og anleggsarbeider, ved at kostnadene er blitt betraktelig høyere enn de plantall som opprinnelig ble lagt frem for Stortinget. Anskaffelsene og byggearbeidene har videre tatt lenger tid enn planlagt. Et forhold som går igjen, er at organiseringen og styringen av prosjektene ikke har vært tilfredsstillende.
       Revisjonen av lønn og tillegg og anskaffelsesvirksomheten vil også bli prioritert ut fra risiko- og vesentlighetsbetraktninger. »

       Komiteen vil i følgende kapitler komme nærmere inn på enkelte av sakene vedrørende de ulike departementer hvis virksomhet er omhandlet i Dok.nr.1.

       Når det gjelder de andre sakene for de aktuelle departementer, slutter komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Dagny Gärtner Hovig, Rita Tveiten og Tom Thoresen, fra Senterpartiet, Edvard Grimstad og Marit Tingelstad, fra Høyre, lederen og Jan P Syse, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjellbjørg Lunde, fra Kristelig Folkeparti, Dag Jostein Fjærvoll, og fra Fremskrittspartiet, Carl I Hagen, seg uten flere kommentarer til Riksrevisjonens forslag til desisjon.