2. Kap. 4. Barne- og familiedepartementet

2.1  Føring av regnskap for prosjektmidler tildelt av Nordisk Ministerråd

       Statens forurensningstilsyn ble i 1989 tildelt midler til tre produktsikkerhetsprosjekter fra Nordisk Ministerråd. I forbindelse med omorganisering av departementene 1. januar 1990, ble en avdeling i Statens forurensningstilsyn overført til Barne- og familiedepartementet. Avdelingen gikk inn som en del av Forbruker- og produktsikkerhetsavdelingen i departementet. Ansvaret for gjennomføring av prosjektene ble samtidig overført til nevnte avdeling. Alle de fire prosjektene ble i hovedsak avsluttet i løpet av 1992.

       En kontroll Riksrevisjonen utførte i 1993 avdekket at departementet ikke kunne fremlegge regnskaper for noen av de fire prosjektene. Det var også vanskelig å få oversikt over forbrukte midler og postering av disse. I brev 8. oktober 1993 ba Riksrevisjonen om å få tilsendt fullstendige regnskaper for prosjektene med underliggende dokumentasjon. I svarbrev av 1. desember 1993 opplyste departementet at det hadde vært nødvendig å rekonstruere regnskapene på grunnlag av opplysninger gitt av prosjektlederne.

       Denne rekonstruksjonen viste at det ikke har vært ført løpende prosjektregnskaper, at anvisningsprotkoll er delvis ført for noen prosjekter og at det for ett av regnskapene er benyttet flere forskjellige kostnadsstedskonti i hovedregnskapet. Videre er enkelte av utgiftene knyttet til prosjektene dekket av departementets eget kapittel. Departementets egen gjennomgang av prosjektene viste at den administrative kontroll med prosjektene har vært mangelfull og at det har vært svikt i de administrative rutinene knyttet til økonomiforvaltningen i departementet.

       Departementet har i brev 18. mai 1994 til Riksrevisjonen redegjort for nye retningslinjer som er utarbeidet for forvaltning av eksterne prosjektmidler ved Forbruker- og produktsikkerhetsavdelingen, retningslinjer som bl.a. omfatter mottak av prosjektmidler, prosjektledelse, rapportering m.v.

       Riksrevisjonen kan konstatere at regnskapsføringen i forbindelse med forvaltning av Ministerrådets prosjekter ikke har vært tilfredsstillende. Riksrevisjonen har merket seg at departementet har utarbeidet retningslinjer for forvaltning av eksterne prosjekter for å sikre tilfredsstillende kontroll i fremtiden.

       Barne- og familiedepartementet har på antegnelsen svart bl.a. at departementet finner grunn til å beklage at regnskapsføringen og den administrative kontroll i forbindelse med forvaltningen av Ministerrådets prosjekter ikke har vært tilfredsstillende, og det blir pekt på at departementet nå har utarbeidet utfyllende interne retningslinjer. Departementet regner videre med at dette vil bidra til at en heretter kan sikre en tilfredsstillende forvaltning av prosjekter finansiert med eksterne midler. Det blir redegjort for at sluttrapport og endelig regnskapsoppgjør for de fire omtalte prosjekter er under utarbeidelse.

       Riksrevisjonen foreslår antegnelsen: « Til observasjon ».

2.1.1  Komiteens merknader

       Komiteen vil understreke departementets klare ansvar for å påse at det blir ført regnskap og etablert rutiner som sikrer en tilfredsstillende administrativ kontroll med prosjekter som er finansiert med eksterne midler, og slutter seg til Riksrevisjonens forslag til desisjon.