Vedlegg 10: Brev fra handelsministeren til Stortingets utenrikskomité, datert 14. mars 1995.

Behandlingen av redegjørelsen om Tyrkia.

       Jeg viser til Utenrikskomiteens brev av 10. mars og kan meddele følgende om mitt initiativ for å få en løpende og fullstendig oversikt over våpeneksporten.

       Den senere tids debatt om norsk våpeneksport har vist at det er behov for å kunne offentliggjøre mer presise opplysninger om eksporten av våpen, ammunisjon og annet militært materiell, samt teknologi og tjenester for militært formål (heretter omtalt som forsvarsmateriell).

       Problemet er at man fra Statistisk sentralbyrås oppgaver ikke kan få en fullstendig oversikt over eksport av alt forsvarsmateriell. Det henger sammen med at handelsstatistikken og Tolltariffen ikke er spesielt laget for å identifisere forsvarsmateriell. Det er bare kapittel 93 og varenummer 87.10.0000 som utelukkende dekker forsvarsmateriell. Flere andre varenummer i Tolltariffen inneholder både sivile og militære produkter. Statistisk sentralbyrå har ikke oversikt over alle de varenumre det gjelder. Dette innebærer at man av de oppgaver som kan innhentes fra Statistisk sentralbyrå, ikke kan identifisere i detalj hvordan eksporten er fordelt på sivile og militære produkter.

       For å kunne utarbeide en løpende og fullstendig oversikt over eksporten av forsvarsmateriell vil jeg derfor ta initiativ til å innføre en ordning, som innebærer at de berørte bedriftene med virkning fra 1. januar 1996 pålegges å rapportere til Utenriksdepartementet om gjennomført eksport av forsvarsmateriell, basert på utstedte utførselslisenser.

       Dette kan skje ved at Utenriksdepartementet setter som vilkår ved utstedelse av lisens at vedkommende bedrift månedlig rapporterer til Utenriksdepartementet om gjennomført eksport.

       På basis av de mottatte rapporter tar jeg sikte på å gi jevnlig informasjon til Stortinget om gjennomført eksport av forsvarsmateriell.

       Jeg vil ta initiativ til at bedriftene i god tid før ordningen trer i kraft blir orientert om opplegget for rapporteringssystemet. Ordningen vil også bli beskrevet i den nye utgaven av Utenriksdepartementets utførselsmelding, som planlegges utgitt i desember 1995.

       Med dette vil man for første gang få regelmessige og detaljerte oversikter over norsk eksport av forsvarsmateriell.