Innstilling frå næringskomiteen om framlegg frå stortingsrepresentant Jan Simonsen om endring av konsesjonslova slik at konsesjonsspørsmålet vert endeleg avgjort av fylkeslandbruksstyra og berre kan ankast til departementet av konsesjonssøkaren.

1. Innledning

    Til Stortinget.

       Stortingsrepresentant Jan Simonsen har sett fram følgjande framlegg:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endring av lov av 31. mai 1974 nr. 19 om konsesjon og om forkjøpsrett for det offentlige ved erverv av fast eiendom (konsesjonsloven) slik at fylkeslandbruksstyrene har avgjørelsesmyndighet med klageadgang til Landbruksdepartementet kun for konsesjonssøkeren. »

       I grunngjevinga for framlegget vert det vist til at når staten nyttar forkjøpsretten sin, grip den inn i den friviljuge avtala mellom kjøpar og seljar, og set på den måten til side den private eigedomsretten. Konsesjonslova er først og fremst ein styringsreiskap for byråkratiet. Føremålet er å overprøve dei val einskildmenneske gjer, og den umyndiggjer ei heil næring.

       Aktuelle saker har vist at Landbruksdepartementet gjennom si praktisering av lova kan setje til side samrøystes vedtak gjort av lokale forvaltingsorgan og som er til fordel for konsesjonssøkaren, etter klage frå personar som kjøpsavtala ikkje vedkjem. Forslagsstillaren meiner at berre dei som avtala direkte gjeld, skal ha klageadgang. Om fylkeslandbruksstyra kan avgjere konsesjonssøknaden, vil det styrkje det lokale sjølvstyret.

2. Merknader frå komiteen

      Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sigrun Eng, William Engseth, Ulf Guttormsen, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt, frå Senterpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad, frå Høgre, leiaren, Kristin Krohn Devold og Dag C Weberg, frå Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, frå Kristeleg Folkeparti, Magne Aarøen, og frå Framstegspartiet, Øystein Hedstrøm, viser til at eit liknande framlegg vart handsama i samband med Ot.prp. nr. 72 (1993-1994) , jf. Innst.O.nr.36 (1994-1995), og viser til merknader frå dei respektive partia.

       Komitéfleirtalet, alle med unntak av medlemene frå Høgre og Framstegspartiet, finn med bakgrunn i at fleirtalet i Stortinget avviste framlegget det er vist til ovanfor, ikkje å ville ta saka opp på nytt. Fleirtalet vil derfor avvise framlegget frå representanten Simonsen.

       Komiteens medlemmer fra Høyre viser til sine forslag i forbindelse med behandling av jordloven, jf. Innst.O.nr.36 (1994-1995). Disse medlemmene understreket der at Høyre lenge har påpekt behovet for forenklinger i dagens jord- og konsesjonslovgivning og fremmet i tråd med dette forslag i ovennevnte innstilling om at det offentliges forskjøpsrett innsnevres. Disse medlemmene ønsket at Dok.nr.8:43 (1994-1995) skulle behandles samtidig med Ot.prp. nr. 72 (1993-1994) om endringer i jordloven, jf. Innst.O.nr.36 (1994-1995). Fordi dette ble avvist, vil disse medlemmene primært reise sitt forslag nr. 15 på nytt. Dersom dette faller, vil disse medlemmene subsidiært stemme for forslaget fra Fremskrittspartiet.

       Disse medlemmene viser til sitt forslag nr. 15 i Innst.O.nr.36 (1994-1995), med unntak av den delen av forslaget som gjaldt endringer i § 5 første ledd nytt nr. 4:

       « I lov av 31. mai 1974 nr. 19 om konsesjon gjøres følgende endringer:

§ 2 tredje ledd utgår.

I § 3 første og tredje ledd utgår « og forkjøpsrett ».

§ 10, § 11, § 12, § 13, § 14, § 15, § 16, § 17 og § 18 oppheves.

§ 21 skal lyde:
       Kommunen gir uttalelse om konsesjonsspørsmålet og sender saken videre til fylkesmannen.
       Fylkesmannen avgjør spørsmålet om konsesjon etter uttalelse fra fylkeslandbruksstyret. Fylkesmannens avgjørelse kan ankes til departementet.
       Kongen kan gi nærmere forskrifter som supplerer saksbehandlingsreglene i forvaltningsloven og loven her, derunder om at den ordinære saksgang skal fravikes for visse typer saker og om intern arbeidsdeling i fylkeslandbruksstyret slik at styret kan overlate til administrasjonen å gi uttalelse på vegne av styret i nærmere bestemte saker.

§ 24 første ledd første punktum skal lyde:
       Kommunen og fylkesmannen skal føre kontroll med at vilkår som er satt for konsesjon blir overholdt. »

       Disse medlemmene fremmer følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i lov av 31. mai 1974 nr. 19 om konsesjon og om forkjøpsrett for det offentlige ved erverv av fast eiendom (konsesjonsloven) i samsvar med Høyres merknader i innstillingen. »

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet mener lovgivningen som regulerer bruken av landbrukseiendommer er altfor restriktiv. Den representerer en alvorlig trussel mot den enkeltes rett til fritt å eie og råde over egen eiendom. Derfor vil Fremskrittspartiet avvikle de fleste restriksjoner bl.a. på salg av jordbruks- og skogbrukseiendommer, samt oppheve statens forkjøpsrett og fjerne nåværende bestemmelser vedrørende konsesjons-, bo- og driveplikt.

       Dette medlem viser til Dok.nr.8:06 (1990-1991) om forslag fra stortingsrepresentantene Oscar D. Hillgaar og Jan Simonsen om lov om opphevelse av lov av 31. mai 1974 nr. 19 om konsesjon og forkjøpsrett for det offentlige ved erverv av fast eiendom (konsesjonsloven) samt forslag fra Fremskrittspartiet ved behandling av Ot.prp. nr. 72 (1993-1994) om lov om jord (jordloven).

       Dette medlem har merket seg at det ikke eksisterer et flertall i Stortinget som vil støtte partiets primære forslag om å oppheve konsesjonsloven og vil derfor ikke gjenta dette. I stedet fremmes et forslag som Fremskrittspartiet mener vil redusere Landbruksdepartementets innflytelse, styrke det lokale folkestyret og øke rettssikkerheten for konsesjonssøkeren.

       Dette medlem mener dette kan oppnås ved å gi endelig avgjørelsesmyndighet til fylkeslandbruksstyrene samtidig som kun den direkte berørte av et vedtak, nemlig konsesjonssøkeren, gis ankeadgang til Landbruksdepartementet.

       Dette medlem fremmer følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endring av lov av 31. mai 1974 nr. 19 om konsesjon og om forkjøpsrett for det offentlige ved erverv av fast eiendom (konsesjonsloven), slik at fylkeslandbruksstyrene har avgjørelsesmyndighet med klageadgang til Landbruksdepartementet kun for konsesjonssøkeren. »

3. Framlegg frå mindretall

Framlegg frå Høgre:

Framlegg 1

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endringer i lov av 31. mai 1974 nr. 19 om konsesjon og om forkjøpsrett for det offentlige ved erverv av fast eiendom (konsesjonsloven) i samsvar med Høyres merknader i innstillingen.

Framlegg frå Framstegspartiet:

Framlegg 2

       Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om endring av lov av 31. mai 1974 nr. 19 om konsesjon og om forkjøpsrett for det offentlige ved erverv av fast eiendom (konsesjonsloven), slik at fylkeslandbruksstyrene har avgjørelsesmyndighet med klageadgang til Landbruksdepartementet kun for konsesjonssøkeren.

4. Tilråding frå komiteen

     Komiteen har elles ikkje merknader, viser til det som er sagt ovanfor og rår Stortinget til å gjere slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:43 (1994-1995) - Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om endring av konsesjonsloven slik at konsesjonsspørsmålet avgjøres endelig av fylkeslandbruksstyrene og bare kan ankes til departementet av konsesjonssøkeren - vert ikkje vedteke.

Oslo, i næringskomiteen, den 27. april 1995.

Svein Ludvigsen, Sigrun Eng, William Engseth,
leder. ordfører. sekretær.