8. Forslag fra mindretall

Forslag fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti:

Forslag 1

       Stortinget ber Regjeringen arbeide innen Pengefondet for reformer i tråd med de hovedlinjer UNDP trekker opp for politikken overfor u-landene.

Forslag 2

       Stortinget ber Regjeringen utrede og vurdere hvordan Norge kan avhjelpe utviklingslands gjeldsbyrde gjennom kjøp av gjeld.

Forslag 3

       Stortinget ber Regjeringen om å arbeide innen Pengefondet og andre internasjonale fora som behandler penge- og valutapolitikk for begrensninger av derivathandelen, innføring av internasjonal standardisering av derivatinstrumenter og øvrige kjøreregler for internasjonal derivathandel med sikte på å redusere verdensøkonomiens sårbarhet overfor spekulasjon og sterke kurssvingninger.

Forslag 4

       Stortinget ber Regjeringen om å arbeide innen Pengefondet og andre internasjonale fora som behandler penge- og valutapolitikk for innføring av en internasjonal transaksjonsavgift på valutatransaksjoner med sikte på å dempe de kortsiktige valutabevegelsene og dermed stabilisere internasjonale valutaforhold og økonomi.

Forslag fra Senterpartiet og Kristelig Folkeparti:

Forslag 5

       Stortinget ber Regjeringen om å arbeide for salg av endel av IMFs gullbeholdning og bruke avkastningen fra rentebærende papirer til å bistå de fattigste landene med gjeldslette.

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Forslag 6

       Stortinget ber Regjeringa om å arbeide for ulike lettelser i utlånsvilkårene under ESAF.

Forslag fra Rød Valgallianse:

Forslag 7

       Stortinget ber Regjeringa slutte å kanalisere bistand gjennom IMF-verdensbanksystemet.

Forslag 8

       Stortinget ber Regjeringa reise forslag om full sanering av 3. verdenlandas gjeld gjennom Paris-klubbforhandlingene.

Forslag 9

       Stortinget ber Regjeringa legge opp til en sanering av all gjeld 3. verdenlanda (inklusive landa i Øst-Europa) har til Norge. Avskrivningene foretas over en periode på to år og skal gjøres direkte overfor de landa som har gjeld til Norge, ikke inn i Verdensbanken/IMF sine fond.