4. Kulturdepartementet

Post 73 Nasjonale kulturbygg

Sammendrag

       Den Nationale Scene A/S i Bergen har et utgiftsbehov på 14,8 mill. kroner i 1995 ut over årets bevilgning til nødvendige og pålagte utbedringer av scenetårnet/scenerigg og utbedringer knyttet til brannsikring. Hvis disse utbedringene ikke foretas, må teatret stenge fra høstsesongen i år.

       Regjeringen foreslår at utgiftene til disse utbedringsarbeidene ved Den Nationale Scene dekkes gjennom omdisponering i 1995 under kap. 320 post 73 Nasjonale kulturbygg. Det er i 1995 bevilget 88,9 mill. kroner på denne posten, derav 60 mill. kroner til nybygg til Trøndelag Teater. Regjeringen foreslår at 14,8 mill. kroner av disse midlene omdisponeres til utbedringsarbeidene ved Den Nationale Scene i 1995. Det avsettes dermed 45,2 mill. kroner til nybygg ved Trøndelag Teater i 1995. Restbehovet på 14,8 mill. kroner til nybygg ved Trøndelag Teater vil bli foreslått bevilget i statsbudsjettet 1997.

Komiteens merknader

       Komiteen tar dette til etterretning og slutter seg til forslag til vedtak IX første avsnitt.

4.2 KAP. 324 TEATER- OG OPERAFORMÅL

Post 71 Region-/landsdelsinstitusjoner

Sammendrag

       Stortinget vedtok under behandlingen av statsbudsjettet 1995 å øke bevilgningen under kap. 324 post 71 Region-/landsdelsinstitusjoner med 1 mill. kroner utover Regjeringens forslag i budsjettproposisjonen. Økningen ble tildelt Nordland Teater, slik at statens tilskudd til denne institusjonen økte fra 10,2 mill. kroner til 11,2 mill. kroner.

       I henhold til den nye funksjonsdelingen skal staten yte 70 % og regionen 30 % av de samlede offentlige tilskudd til teatret. Nordland fylkeskommune og Rana kommune har nå vedtatt at de ikke ønsker å øke sin relative andel av tilskuddet tilsvarende statens rammeøkning. Regjeringen finner det prinsipielt viktig at den avtalte fordelingen mellom tilskuddspartene skal opprettholdes, jf. St.meld. nr. 61 (1991-1992) , Kultur i tiden, og den endrede ansvarsfordelingen mellom forvaltningsnivåene for en rekke kulturinstitusjoner. Statstilskuddet til Nordland Teater i 1995 bør derfor reduseres med 1 mill. kroner.

       Regjeringen vil på denne bakgrunn, med henvisning til kulturmeldingen om økt satsing på formidling av scenekunst i Nord-Norge og Regjeringens prioritering av Barentssamarbeidet, foreslå at 1 mill. kroner av bevilgningen i 1995 under kap. 324, post 71 Region-/landsdelsinstitusjoner omdisponeres fra Nordland Teater til Hålogaland Teater. Teatret har startet et nybrottsarbeid i forbindelse med formidling av scenekunst i Barentsregionen, bl.a. i samarbeid med Murmansk Drama Teater.

       Det forutsettes økning av driftstilskuddet fra de regionale tilskuddspartene, slik at statstilskuddet ikke utgjør mer enn 70 % av den samlede økning. Det er ikke mulig nå å bekrefte om regionen vil betale sin andel. Dersom de regionale tilskuddspartene ikke kan medvirke, foreslås det at Kulturdepartementet, etter nærmere vurdering, gis fullmakt til å omdisponere 1 mill. kroner av bevilgningen i 1995 under kap. 324, post 71 Region- /landsdelsinstitusjoner til ett eller flere andre regionteatre. Jf. forslag til romertallsvedtak.

Komiteens merknader

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Rød Valgallianse, tar dette til etterretning og slutter seg til forslag til vedtak IX annet avsnitt.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Rød Valgallianse viser til at både Nordland fylkeskommune og Rana kommune nå har vedtatt å bevilge sin relative andel av tilskuddet tilsvarende statens rammeøkning til Nordland Teater. Disse medlemmer forutsetter derfor at staten oppfyller sin del av forpliktelsene og øker tilskuddet til teateret med l mill. kroner. Disse medlemmer vil gå inn for at Hålogaland Teater bevilges 1 mill. kroner under forutsetning av tilskudd fra de regionale tilskuddspartnerne.

       Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

a.

       « Stortinget samtykker i at tilskuddet til Hålogaland Teater økes med 1 mill. kroner fra kap. 324, post 71 - under forutsetning av tilskudd fra de regionale tilskuddspartene. Dersom dette ikke skjer gis Kulturdepartement fullmakt til å omdisponere 1 mill. kroner av bevilgningen i 1995 under kap. 324, post 71 Region-/Landsdelsinstitusjoner til ett eller flere andre regionteatre. »

b.

Kap. 324

Teater og operaformål
71 Region-/landsdelsinstitusjoner, økes med kr 1.000.000
fra kr 160.245.000 til kr 161.245.000

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rød Valgallianse viser til den vanskelige situasjon som flere av regionteatrene er i både når det gjelder drift og lokaler. Det er nødvendig å tilføre regionteatrene ressurser slik at de kan bedre sine arbeidsforhold. Disse medlemmer vil komme tilbake til dette i forbindelse med behandlingen av Statsbudsjettet for 1996.