2. Komiteens merknader

       Komiteen viser til at det på bakgrunn av den noe uklare situasjon som eksisterer med hensyn til gjeldende aldersgrenser og deres forhold til nåværende stillingstitler, foreslås at samtlige tidligere vedtak om aldersgrenser for medlemmer av Statens pensjonskasse oppheves. Det vises i denne sammenheng til innføring av lønnsplansystemet i staten fra 1. mai 1975 og til det nye lønnssystemet fra 1. mai 1991 og til arbeidet med å forsøke å tilpasse gjeldende aldersgrenser til nye stillingsbetegnelser, samt når nye stillinger blir opprettet. Komiteen har videre merket seg at den enkelte stillings arbeidsinnhold, som opprinnelig ga grunnlag for særaldersgrense, kan ha endret seg vesentlig siden aldersgrensevedtaket er fattet. Komiteen aksepterer at stillinger/funksjoner som tidligere kvalifiserte for en særaldersgrense, kan ha endret seg slik at det i dag ikke er sikkert at stillingens arbeidsområde tilsier særaldersgrense.

       Komiteen er enig i at det er et behov for en opprydding og avklaring på dette området.

       Komiteen er innforstått med at dette ikke omfatter arbeidstakere som er medlemmer av Pensjonskassen og som samtidig omfattes av lov om aldersgrenser for yrkesbefal i Forsvaret.

       Komiteen er videre enig i at det vedtas tilsvarende særaldersgrenser for de stillinger i dagens lønnssystem som tidligere hadde særaldersgrenser, samt at departementsvedtak om bibehold av tidligere aldersgrense for enkeltpersoner opprettholdes.

       Komiteen slutter seg til at særaldersgrensen på 68 år sannsynligvis ikke lenger har noen praktisk betydning siden det nå er innført avtalefestet pensjon fra fylte 64 år og er derfor enig i at denne særaldersgrense fjernes.

       Komiteen er innforstått med at Regjeringen vil foreta en realitetsvurdering av de fremtidige behov for særaldersgrenser når Stortinget har behandlet stortingsmeldingen om sosial trygghet og velferd (St.meld. nr. 35 (1994-1995)). Komiteen vil be om at dette arbeidet påbegynnes så snart som mulig etter Stortingets behandling av velferdsmeldingen også med henblikk på at det tas standpunkt til de forslag som er fremmet om lavere aldersgrenser for enkelte stillinger som nå ikke er realitetsvurdert.

       Komiteen vil videre be om at arbeidet med automatisk beregning av pensjonen påskyndes, da dette vil medføre en raskere saksbehandling og reduksjon av antall feil i utregningen av pensjonen. Komiteen vil i denne sammenheng viser til sine merknader i Innst.S.nr.110 (1990-1991) og til B.innst.S.nr.2 (1995-1996).

       Komiteens medlemmer fra Høyre og representanten Roy N. Wetterstad viser til at de er motstandere av ordningen med Avtalefestet pensjon.

       Disse medlemmer merker seg imidlertid at de foreslåtte endringene vil ha minimale økonomiske og administrative konsekvenser, og vil støtte proposisjonen.