Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om aldersgrenser for offentlige tjenestemenn m.fl.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 77 (1995-1996)
  • Kildedok: St.prp. nr. 38 (1994-95)
  • Dato: 06.12.1995
  • Utgiver: familie-, kultur- og administrasjonskomiteen

1. Innledning

       Til Stortinget.

       Administrasjonsdepartementet legger med dette frem forslag til vedtak om aldersgrenser for offentlige tjenestemenn m.fl.

       Forslaget innebærer en opphevelse av tidligere vedtak om særaldersgrenser, som i all hovedsak er knyttet til stillingstitler som gjaldt før innføringen av lønnsplansystemet i staten. Samtidig foreslås det at Stortinget fatter nye vedtak om aldersgrenser. Dette vil knytte aldersgrensene direkte til stillingskodene i statens lønnsregulativ og vil dermed rydde opp i og stadfeste gjeldende særaldersgrenser. Vedtak om særaldersgrenser på 68 år foreslås opphevet, da disse eldre vedtakene i dag antas å ha liten betydning etter innføring av avtalefestet pensjon (AFP). Videre vil midlertidige vedtak fattet av departementet etter siste behandling av aldersgrenser i Stortinget, bli stadfestet. I tillegg foretas en mindre opprydding og forenkling.

       Departementet understreker at det som foreslås nå, ikke innebærer en realitetsvurdering av de enkelte stillingers behov for særaldersgrense. Behovet for særaldersgrenser vil bli mer generelt vurdert i forbindelse med stortingsmeldingen om sosial trygghet og velferd (St.meld. nr. 35 (1994-1995)). Det forslag som nå fremmes for Stortinget, inneholder en nødvendig opprydding på aldersgrenseområdet, men der man ikke har vurdert nærmere de enkelte stillingenes behov for fortsatt eller endret særaldersgrense. Oppryddingen og koblingen til lønnsplansystemets stillingskoder anses som formålstjenlig å gjennomføre før en runde med realitetsvurderinger av de enkelte stillinger innledes.

1. Nærmere om innholdet i proposisjonen

       Lov om aldersgrenser for offentlige tjenestemenn m.fl. av 21. desember 1956 nr. 1 (aldersgrenseloven) bestemmer at den alminnelige aldersgrense for medlemmer i Statens pensjonskasse er 70 år. Lavere aldersgrense kan fastsettes til 68, 65, 63 eller 60 år. Yrkesbefalet har sine aldersgrenser fastsatt i lov om aldersgrenser for yrkesbefal i Forsvaret av 8. juni 1973 nr. 36.

       Stortinget fastsetter de lavere aldersgrenser når de endrer vilkårene for større grupper eller når vedtaket kan ha prinsipiell betydning. Ellers fastsettes aldersgrensene av Kongen eller den han bemyndiger. Administrasjonsdepartementet kan i alle tilfeller fastsette slik lavere aldersgrense inntil endelig avgjørelse er tatt. I perioden frem til 1981 ble saker om aldersgrenser for offentlige tjenestemenn ofte forelagt Stortinget til behandling. Endringen av aldersgrenseloven i 1982, jf. Ot.prp. nr. 35 (1981-1982), utvidet departementets adgang til å fastsette aldersgrenser, og saker om aldersgrenser er derfor ikke behandlet av Stortinget etter denne lovendringen.

       De någjeldende aldersgrenser er stort sett gitt ut fra andre forutsetninger og under andre forhold enn de nåværende. Etter at de fleste av de någjeldende særaldersgrensene ble fastsatt er muligheten til å fratre med pensjon blitt betydelig utvidet gjennom den innførte ordning med avtalefestet pensjon (AFP) som gjelder fra fylte 64 år. Den enkelte stillings arbeidsinnhold, som opprinnelig ga grunnlag for særaldersgrense, kan også ha endret seg vesentlig siden et aldersgrensevedtak ble fattet.

       Særaldersgrensen ble tidligere gitt til bestemte titler, som i mange tilfeller ikke lenger eksisterer. Både i forbindelse med innføringen av lønnsplansystemet i staten 1. mai 1975 og det nye lønnssystemet 1. mai 1991 har det vært nødvendig med et omfattende arbeid for å forsøke å tilpasse gjeldende aldersgrenser til nye stillingsbetegnelser. Dette har likeledes vært nødvendig i forbindelse med øvrige endringer i lønnsplaner og stillingsbetegnelser, samt når nye stillinger er opprettet. Departementet har bare i en viss utstrekning kunnet gjøre dette med grunnlag i den begrensede fullmakt departementet har med hjemmel i aldersgrenseloven.

       Departementet vurderte i perioden 1982-84 behovet for å endre gjeldende aldersgrenser i staten. Det ble da også gjennomført drøftinger med hovedsammenslutningene/Norsk Lærerlag. Resultatet av dette ble at departementet fattet midlertidige vedtak om nye aldersgrenser for tjenestemenn i Utenrikstjenesten og NSB. Disse vedtakene er nærmere omtalt under henholdsvis pkt. 4.12.1 (NSB) og pkt. 4.14 (Utenrikstjenesten) i proposisjonen.

       Det fremgår av oversikten bakerst i proposisjonen hva departementet mener er gjeldende aldersgrenser.

       Departementet er av den oppfatning at på bakgrunn av den noe uklare situasjon som eksisterer med hensyn til gjeldende aldersgrenser og deres forhold til nåværende stillingstitler, bør samtlige tidligere vedtak om aldersgrenser for medlemmer av Statens pensjonskasse nå oppheves. Samtidig bør det vedtas tilsvarende særaldersgrenser for de stillinger i dagens lønnssystem som tidligere hadde særaldersgrenser. Unntatt fra dette vil bare være arbeidstakere som er medlemmer av Pensjonskassen og samtidig omfattet av lov om aldersgrenser for yrkesbefal i Forsvaret. Videre foreslås at departementets vedtak om bibehold av tidligere aldersgrense for enkeltpersoner opprettholdes. Det dreier seg her om vedtak som er truffet i forbindelse med omorganiseringer i statlige virksomheter, overføringer av personale til andre stillingskoder e.l.

       Særaldersgrensen på 68 år har neppe lenger noen praktisk betydning ut fra den adgang til avtalefestet pensjon som er innført fra fylte 64 år. Departementet foreslår fjerning av særaldersgrensen på 68 år for de grupper av arbeidstakere som i dag har denne aldersgrensen.

Prinsipielle synspunkter

       På bakgrunn av at departementet ikke ennå har foretatt en realitetsvurdering av stillingenes nåværende behov for særaldersgrenser, foreslås det at de fleste unntakene fra en stillingskodes vanlige aldersgrense beholdes. For disse tilfellene vil departementet for noen stillinger foreslå at stillingene skilles ut med egne stillingskoder, mens det for andre, pga. at unntaket vil omfatte et stort antall koder, foreslås å beholde unntakene. I tillegg foreslås fjernet en del unntak hvor det er klart at unntaket nå bare anses historisk begrunnet, f.eks. hvor stillingsinnehavere med avvikende tidligere titler nå befinner seg på ny stillingskode.

       Departementets tilrådning vil kunne føre til at det blir nødvendig med oppfølgning fra departementets side for å unngå omgåelser av aldersgrensebestemmelsene, f.eks. ved at enkelte arbeidstakere overføres til stillingskoder med en annen aldersgrense utelukkende av hensyn til å endre vedkommendes pensjoneringstidspunkt. Dersom det blir behov for mindre endringer i aldersgrenser eller å fastsette særaldersgrenser for nye stillingskoder, vil dette ligge innenfor departementets myndighet i henhold til aldersgrenselovens § 2, tredje ledd. Mer omfattende vedtak og prinsipielle spørsmål vil på vanlig måte bli forelagt Stortinget.

       Departementet mener at stillinger med noenlunde likt arbeidsområde bør ha samme aldersgrense selv om stillingen benyttes i forskjellige virksomheter og det av den grunn finnes mindre forskjeller når det gjelder arbeidsbelastning og krav til den enkelte arbeidstaker innenfor stillingsgruppen.

       Departementet mener at det må være et fremtidig mål å komme frem til et system hvor aldersgrensen er klart definert. Dette kunne for statsforvaltningens område f.eks. gjøres ved at en stillingskode har en aldersgrense, uten noe unntak som er knyttet til arbeidssted eller stillingens spesielle gjøremål. Tjenestemannsorganisasjonene er imidlertid ikke ubetinget villige til å godta dette som generelt prinsipp.

       Statens pensjonskasse har i en periode arbeidet med et prosjekt om automatisk beregning av pensjon. Formålet er å gjøre saksbehandlingen raskere og redusere antall feil ved tilståelsen av pensjon. Dette prosjektet vil således både arbeidstakerne og arbeidsgiverne ha nytte av. En av forutsetningene for at dette prosjektet skal kunne gjennomføres fullt ut, er imidlertid at aldersgrensen er klart definert, uten at det er nødvendig med en manuell og tidkrevende prosess for å bringe på det rene hvilken aldersgrense den enkelte arbeidstaker har. Dette vil nettopp kunne oppnås ved at aldersgrensen som hovedregel knyttes til den enkelte stillingskode.

       I enkelte tilfeller vil samme stilling kunne ha så forskjellig arbeidsområde at det likevel er behov for forskjellige aldersgrenser og i tillegg kan en overgang til felles aldersgrense, for enkelte arbeidstakere medføre en så stor endring at et unntak bør beholdes.

       De prinsipielle synspunkter som departementet har lagt til grunn, har fått støtte fra de fleste høringsinstansene.

       Departementet går på s. 7-22 gruppevis gjennom de enkelte stillingsgrupper og enkelte av de mottatte uttalelser. Når det gjelder særaldersgrenser, legges det i utgangspunkt til grunn at disse omfattes av aldersgrenselovens § 2, første ledd, litra b. I de tilfellene hvor litra a er hjemmel for særaldersgrensen, er dette spesielt nevnt.

       Det er fastslått at aldersgrenser for statens tjenestemenn ikke er en forhandlingssak som det kreves oppnådd enighet om med organisasjonene, men en drøftingssak. Departementet har gjennomført drøftinger med hovedsammenslutningene/Norsk Lærerlag. Disse organisasjonenes merknader er i hovedsak tatt inn i pkt. 6 i proposisjonen.

2. Overgangsordning

       Aldersgrenselovens § 5 bestemmer bl.a. at den som ikke har over 10 år igjen til aldersgrensen når det blir fastsatt lavere aldersgrense enn den alminnelige, har rett til å fratre ved tidligere gjeldende aldersgrense. Departementet vil foreslå at det i forbindelse med de nye aldersgrensene fattes vedtak om at alle arbeidstakere som ikke har over 10 år igjen til tidligere aldersgrense, og som får fastsatt en ny aldersgrense, kan få velge om de vil beholde tidligere aldersgrense eller gå over til den nye.

       Medlemmer i Statens pensjonskasse som tidligere er fratrådt med rett til oppsatt pensjon, vil beholde den aldersgrense de hadde ved sin fratreden.

3. Økonomiske og administrative konsekvenser

       Departementet legger til grunn at en endring i aldersgrensen for bestemte stillinger ikke skal medføre en endring i lønnsnivået for stillingen.

       En endring av aldersgrensene for større grupper innen en virksomhet kan føre til en endring i størrelsen på den arbeidsgiverandel virksomheten innbetaler. Etter de forslag til aldersgrenser som departementet fremmer i denne proposisjonen, legges likevel til grunn at slike endringer vil bli minimale.

       Oppryddingen i aldersgrensene som nå foreslås, vil medføre administrative fordeler ved at det blir enklere å ha oversikt over aldersgrensene for de enkelte stillingene.

2. Komiteens merknader

       Komiteen viser til at det på bakgrunn av den noe uklare situasjon som eksisterer med hensyn til gjeldende aldersgrenser og deres forhold til nåværende stillingstitler, foreslås at samtlige tidligere vedtak om aldersgrenser for medlemmer av Statens pensjonskasse oppheves. Det vises i denne sammenheng til innføring av lønnsplansystemet i staten fra 1. mai 1975 og til det nye lønnssystemet fra 1. mai 1991 og til arbeidet med å forsøke å tilpasse gjeldende aldersgrenser til nye stillingsbetegnelser, samt når nye stillinger blir opprettet. Komiteen har videre merket seg at den enkelte stillings arbeidsinnhold, som opprinnelig ga grunnlag for særaldersgrense, kan ha endret seg vesentlig siden aldersgrensevedtaket er fattet. Komiteen aksepterer at stillinger/funksjoner som tidligere kvalifiserte for en særaldersgrense, kan ha endret seg slik at det i dag ikke er sikkert at stillingens arbeidsområde tilsier særaldersgrense.

       Komiteen er enig i at det er et behov for en opprydding og avklaring på dette området.

       Komiteen er innforstått med at dette ikke omfatter arbeidstakere som er medlemmer av Pensjonskassen og som samtidig omfattes av lov om aldersgrenser for yrkesbefal i Forsvaret.

       Komiteen er videre enig i at det vedtas tilsvarende særaldersgrenser for de stillinger i dagens lønnssystem som tidligere hadde særaldersgrenser, samt at departementsvedtak om bibehold av tidligere aldersgrense for enkeltpersoner opprettholdes.

       Komiteen slutter seg til at særaldersgrensen på 68 år sannsynligvis ikke lenger har noen praktisk betydning siden det nå er innført avtalefestet pensjon fra fylte 64 år og er derfor enig i at denne særaldersgrense fjernes.

       Komiteen er innforstått med at Regjeringen vil foreta en realitetsvurdering av de fremtidige behov for særaldersgrenser når Stortinget har behandlet stortingsmeldingen om sosial trygghet og velferd (St.meld. nr. 35 (1994-1995)). Komiteen vil be om at dette arbeidet påbegynnes så snart som mulig etter Stortingets behandling av velferdsmeldingen også med henblikk på at det tas standpunkt til de forslag som er fremmet om lavere aldersgrenser for enkelte stillinger som nå ikke er realitetsvurdert.

       Komiteen vil videre be om at arbeidet med automatisk beregning av pensjonen påskyndes, da dette vil medføre en raskere saksbehandling og reduksjon av antall feil i utregningen av pensjonen. Komiteen vil i denne sammenheng viser til sine merknader i Innst.S.nr.110 (1990-1991) og til B.innst.S.nr.2 (1995-1996).

       Komiteens medlemmer fra Høyre og representanten Roy N. Wetterstad viser til at de er motstandere av ordningen med Avtalefestet pensjon.

       Disse medlemmer merker seg imidlertid at de foreslåtte endringene vil ha minimale økonomiske og administrative konsekvenser, og vil støtte proposisjonen.

3. Komiteens tilråding

       Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I.

       I medhold av lov om aldersgrenser for offentlige tjenestemenn m.fl. av 21. desember 1956 nr. 1, § 2 første ledd litra a (merket a) og b fastsettes aldersgrenser for nedenfor nevnte stillinger slik:

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Gjennomgående stillinger, Høyesterett og departementene
        
90.100 LEDERSTILLINGER
1054 Kontorsjef 70 70
1055 Personalsjef 70 70
1056 Økonomisjef 70 70
1057 Informasjonssjef 70 70
1058 Administrasjonssjef 70 70
1059 Underdirektør 70* 70
1060 Avdelingsdirektør 70* 70
1061 Assisterende direktør 70 70
1062 Direktør 70 70
* Unntak:
1.059 underdirektør og 1.060 avdelingsdirektør med tidligere tittel
4.494 eller 2.716 sjefinspektør har 68 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
90.103 SAKSBEHANDLER
1063 Førstesekretær 70* 70
1064 Konsulent 70* 70
1065 Konsulent 70* 70
1066 Konsulent 70* 70
1067 Førstekonsulent 70* 70
* Unntak:
Landbruksdepartementet: Saksbehandler med tidligere tittel konsulent i skogsvegbygging, konsulent for skogplanteskolene og fagassistent i skoggrøfting har 68 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
90.201 KONTORSTILLINGER
1068 Fullmektig 70* 70**
1069 Førstefullmektig 70* 70**
1070 Sekretær 70* 70**
1071 Kontorleder 70* 70**
1072 Arkivleder 70* 70**
* Unntak:
Justis- og politidepartementet: Sentralbordbetjening ved Oslo politikammer som har nattjeneste har 65 års aldersgrense.
Samferdselsdepartementet: NSB: Arbeidstakere under denne lønnsplanen som har innvendig stasjonstjeneste (ekspedisjonspersonale) har 65 års aldersgrense.
Sosial- og helsedepartementet: Sentralbordbetjening ved Rikshospitalet har 65 års aldersgrense.
** Unntak:
Samferdselsdepartementet: NSB: Arbeidstakere under denne lønnsplanen som har innvendig stasjonstjeneste (ekspedisjonspersonale) har 65 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
90.205 BIBLIOTEKAR
1073 Bibliotekfullmektig 70 70
1074 Bibliotekar 70 70
1172 Avd.bibliotekar 70 70
1178 Avd.bibliotekar 70 70
1077 Hovedbibliotekar 70 70
        
90.207 BETJENT
1078 Betjent 70* 70**
1079 Førstebetjent 70* 70**
* Unntak:
Justis- og politidepartementet: Betjent i fengselsvesenet har 65 års aldersgrense.
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet: Betjent (nattevakt) ved skole for spesialundervisning og betjent (nattevakt) med tilsyns- og inspeksjonsarbeid ved skoleinternat har 65 års aldersgrense.
** Unntak:
Justis- og politidepartementet: Betjent i fengselsvesenet har 65 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
90.208 SJÅFØR
1080 Sjåfør 70* 65
1081 Sjåfør 70* 65
1180 Sjåfør 70* 65
* Unntak:
Fiskeridepartementet: Sjåfør ved Kystdirektoratets hovedlager har 65 års aldersgrense.
Forsvarsdepartementet: Sjåfør i Forsvaret har 68 års aldersgrense.
Justis- og politidepartementet: Sjåfør ved Direktoratet for sivilt beredskap har 68 års aldersgrense.
Kommunal- og arbeidsdepartementet: Sjåfør ved attføringsinstitutt har 68 års aldersgrense.
Samferdselsdepartementet: Sjåfør i NSB og i vegarbeidsdriften har 65 års aldersgrense.
Sosial- og helsedepartementet: Sjåfør ved helseanstalt har 68 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
90.301 INGENIØR
1082 Ingeniør 70* 70
1083 Ingeniør 70* 70
1084 Avdelingsingeniør 70* 70**
1085 Avdelingsingeniør 70* 70**
1087 Overingeniør 70* 70
1181 Senioringeniør 70* 70
1088 Sjefingeniør 70* 70
* Unntak:
Fiskeridepartementet: Ingeniør og avdelingsingeniør i Havnevesenet og i distriktstjenesten har 68 års aldersgrense.
Forsvarsdepartementet: Ingeniør og avdelingsingeniør i Forsvaret har 68 års aldersgrense.
Kommunal- og arbeidsdepartementet: Avdelingsingeniør og overingeniør i Arbeidstilsynet som har inspeksjonsoppgaver og i Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern har 68 års aldersgrense.
Landbruksdepartementet: Ingeniør og avdelingsingeniør ved Norsk institutt for skogforskning har 68 års aldersgrense.
Miljøverndepartementet: Ingeniør, avdelingsingeniør og overingeniør i Statens kartverk med internbetegnelser: oppmålingstekniker, kartgrafiker, karttrykker, kartreprodusør, geodet, topograf og hydrograf, samt identiske stillinger ved Norsk Polarinstitutt har 68 års aldersgrense.
Nærings- og energidepartementet: Sjefingeniør med tidligere tittel Bergmester i Bergvesenet har 68 års aldersgrense. Ingeniør og avdelingsingeniør i NVE har 68 års aldersgrense.
Samferdselsdepartementet:
a) Avdelingsingeniør i sivil luftfart har 68 års aldersgrense. Avdelingsingeniør i flyteknisk kontroll har 65 års aldersgrense.
b) Ingeniør, avdelingsingeniør og overingeniør i distrikt i Vegvesenet og i Biltilsynet har 68 års aldersgrense.
Utenriksdepartementet: Avdelingsingeniør og overingeniør med tidligere tittel teknisk eller sjøkyndig besiktigelsesmann i distrikt, Skipskontrollen har 68 års aldersgrense.
** Unntak:
Samferdselsdepartementet:
Avdelingsingeniør i flyteknisk kontroll har 65 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
90.302 TEKNISK ASSISTENT/TEKNIKER
1089 Teknisk assistent 70* 70
1090 Tekniker 70* 70
1091 Tekniker 70* 70
* Unntak:
Forsvarsdepartementet: Teknisk assistent og tekniker (unntatt rene kontorstillinger) i Forsvaret har 68 års aldersgrense.
Justis- og politidepartementet: Tekniker i politiet har 68 års aldersgrense.
Miljøverndepartementet: Tekniker med tidligere tittel falser eller beregner ved Statens Kartverk har 68 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
90.303 ARKITEKT
1092 Arkitekt 70 70
1093 Avdelingsarkitekt 70 70
1094 Overarkitekt 70 70
1182 Seniorarkitekt 70 70
1095 Sjefarkitekt 70 70
        
90.309 TEKNISK LABORATORIEPERSONELL
1096 Laboratorieassistent 70* 70
1097 Laborant 70* 70
1098 Laborantleder 70* 70
* Unntak:
Forsvarsdepartementet: Arbeidstaker under denne lønnsplanen i Forsvaret har 68 års aldersgrense.
Landbruksdepartementet: Laborant ved Norges Veterinærhøgskole med tidligere tittel røkter har 65 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
90.310 TEGNER
1099 Tegneassistent 70* 70
1100 Tegner 70* 70
1101 Tegneleder 70* 70
* Unntak:
Forsvarsdepartementet: Tegner i Forsvaret har 68 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
90.311 FOTOGRAF
1102 Fotograf 70* 70
1103 Førstefotograf 70* 70
1104 Fotoleder 70* 70
* Unntak:
Forsvarsdepartementet: Fotograf, førstefotograf og fotoleder i Forsvaret har 68 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
90.313 PREPARANT
1105 Preparantassistent 70* 70 **
1106 Preparant 70* 70 **
1107 Preparantleder 70* 70 **
* Unntak:
Forsvarsdepartementet: Arbeidstaker under denne lønnsplanen i Forsvaret har 68 års aldersgrense.
Sosial- og helsedepartementet: Preparant ved Patologisk institutt ved Rikshospitalet har 65 års aldersgrense.
** Unntak:
Sosial- og helsedepartementet: Preparant ved Patologisk institutt ved Rikshospitalet har 65 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
90.400 FORSKER
1108 Forsker 70* 70
1109 Forsker 70* 70
1110 Forsker 70* 70
1183 Forsker 70* 70
1111 Forskningssjef 70 70
* Unntak:
Landbruksdepartementet: Forsker ved Norsk institutt for skogforskning med tidligere tittel landsskogtaksator I eller II ved Landsskogtakseringen har 68 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
90.500 RÅDGIVER
1112 Rådgiver 70 70
        
90.510 PROSJEKTLEDER
1113 Prosjektleder 70 70
        
90.520 UTREDNINGSLEDER
1114 Utredningsleder 70 70
        
90.600 ARBEIDERSTILLINGER
1115 Hjelpearbeider 70* 70**
1116 Spesialarbeider 70* 70**
1117 Fagarbeider 70* 70**
1203 Fagarbeider m/fagbrev 70* 70**
* Unntak:
1115 hjelpearbeider:
Fiskeridepartementet: Hjelpearbeider i Kystverket har aldersgrense 65 år, men aldersgrense 60 år i Fyr- og merketjenesten.
Justis- og politidepartementet: Hjelpearbeider ved Politiintendaturen og ved politiets bilverksteder har 68 års aldersgrense.
Nærings- og energidepartementet: Hjelpearbeider ved NVE/anleggspersonell har 65 års aldersgrense.
Samferdselsdepartementet:
a) NSB: Hjelpearbeider i håndverkertjeneste og i vognvisitørtjeneste har 65 års aldersgrense. Hjelpearbeider i verkstedtjeneste og i bildrift, verksted- og garasjetjeneste har 68 års aldersgrense (a).
b) Statens vegvesen/vegadministrasjonen i distriktene: Hjelpearbeider i verksteddriften og i anleggs- og vedlikeholdsdriften har 65 års aldersgrense (a).
Sosial- og helsedepartementet:
a) Helsevesenet/Sophies minde: Hjelpearbeider som er tilsatt ved ortopedisk verksted og
b) Helsevesenet: Hjelpearbeider som er sykehusarbeider eller håndverker ved helseanstalt eller gårdsarbeider ved medisinal anstalt har 68 års aldersgrense.
1116 spesialarbeider:
Fiskeridepartementet: Spesialarbeider i Kystverket har aldersgrense 65 år, men aldersgrense 60 år i Fyr- og merketjenesten.
Forsvarsdepartementet: Spesialarbeider som er håndverker i teknisk vedlikeholdstjeneste eller er håndverker som arbeider som drifts- og vedlikeholdspersonale ved Forsvarets etablissementer har 68 års aldersgrense.
Justis- og politidepartementet: Spesialarbeider ved Politiintendanturen har 68 års aldersgrense.
Nærings- og energidepartementet: Spesialarbeider ved NVE/anleggspersonell har 65 års aldersgrense.
Samferdselsdepartementet:
a) NSB: Spesialarbeider i tomtetjeneste, Forsyningsavdelingen har 65 års aldersgrense (a). Spesialarbeider i linjetjeneste og i elektrotjeneste har 65 års aldersgrense. Spesialarbeider i verkstedtjeneste og i bildrift, verksted- og garasjetjeneste har 68 års aldersgrense (a).
b) Statens vegvesen/vegadministrasjonen i distriktene: Spesialarbeider i verksteddriften og i anleggs- og vedlikeholdsdriften har 65 års aldersgrense (a).
Sosial- og helsedepartementet: Helsevesenet: Spesialarbeider som er sykehusarbeider, håndverker eller snekker ved helseanstalt eller gårdsarbeider ved medisinal anstalt har 68 års aldersgrense.
1117 fagarbeider:
Fiskeridepartementet: Fagarbeider i Kystverket har aldersgrense 65 år, men aldersgrense 60 år i Fyr- og merketjenesten.
Forsvarsdepartementet: Fagarbeider i Forsvaret har 68 års aldersgrense.
Justis- og politidepartementet: Fagarbeider ved Politiintendanturen har 68 års aldersgrense.
Nærings- og energidepartementet: Fagarbeider ved NVE/anleggspersonell har 65 års aldersgrense.
Samferdselsdepartementet:
a) Fagarbeider i NSB med tittel reparatør og banereparatør ved linjetjenesten, håndverker ved håndverkstjenesten, gartner ved gartnertjenesten, elektromontør ved elektrotjenesten og reparatør ved vognvisitørtjenesten har 65 års aldersgrense. Fagarbeider i NSB med tidligere tittel verkstedarbeider ved verkstedtjenesten og bilmekaniker ved bildrift, verksted- og garasjetjenesten har 68 års aldersgrense (a).
b) Fagarbeider ved Postverkets bilverksted med tidligere tittel postsjåfør har 68 års aldersgrense.
c) Statens vegvesen/vegadministrasjonen i distriktene: Fagarbeider i anleggs- og vedlikeholdsdriften har 65 års aldersgrense (a).
Sosial- og helsedepartementet: Helsevesenet: Fagarbeider som er sykehusarbeider, håndverker eller snekker ved helseanstalt eller gårdsarbeider ved medisinal anstalt har 68 års aldersgrense.
1203 fagarbeider m/fagbrev:
Her gjelder de samme unntak som for 1117 fagarbeider.
Dessuten:
Arbeidstakere som er overført fra 1103 førstefotograf, 1117 fagarbeider, 1122 førstekokk, 1135 teknisk driftsbetjent, 1180 sjåfør, 0094 fyrbetjent m/fagbrev, 0095 tømmermann, 0096 smed, 0098 maskinfører, 0161 maskinfører, 0304 bilmekaniker, 0306 maskinist, 0495 brumontør, 0509 elektromaskinist, 0664 mekaniker, 0665 mekaniker m/serviceoppdrag, 0666 radioservicemann, 0668 maskinfører, 0688 lufthavnbetjent og 0895 maskinfører i forbindelse med overføringen pr. 1. juli 1994, beholder tidligere aldersgrense.
** Unntak:
Fiskeridepartementet: Arbeidstakere under denne lønnsplanen i Kystverket, Nærings- og energidepartementet: Arbeidstakere under denne lønnsplanen ved NVE/anleggspersonell,
Samferdselsdepartementet:
NSB: Arbeidstakere under denne lønnsplanen i gartnertjeneste, håndverkertjeneste, vognvisitørtjeneste, linjetjeneste og elektrotjeneste, har aldersgrense 65 år.
Samferdselsdepartementet:
a) NSB: Arbeidstaker under denne lønnsplanen i tomtetjeneste, Forsyningsavdelingen,
b) Statens vegvesen/vegadministrasjonen i distriktene: Arbeidstakere under denne lønnsplanen i verksteddriften og i anleggs- og vedlikeholdsdriften har 65 års aldersgrense (a).
Fiskeridepartementet: Arbeidstakere under denne lønnsplanen i Fyr- og merketjenesten har aldersgrense 60 år.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
90.610 ARBEIDSLEDERSTILLINGER
1118 Arbeidsleder 70* 70**
1119 Formann 70* 70**
1120 Mester 70* 70**
* Unntak:
1118 arbeidsleder:
Forsvarsdepartementet: Arbeidsleder med tidligere tittel arbeidsleder i teknisk vedlikeholdstjeneste - vedlikehold har 68 års aldersgrense.
1119 formann:
Justis- og politidepartementet: Formann i Politiintendanturen og ved politiets bilverksteder har 68 års aldersgrense.
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet: Funksjonær (nattevakt) ved skole for spesialundervisning og funksjonær (nattevakt) med tilsyns- og inspeksjonsarbeid ved skoleinternat har 65 års aldersgrense.
Landbruksdepartementet: Formann ved Statens skogplanteskoler har 68 års aldersgrense.
Samferdselsdepartementet:
a) NSB: Formann med tidligere tittel tomteformann har 65 års aldersgrense (a).
NSB: Formann med tidligere tittel gartnerformann, elektroformann, stasjonsformann i utvendig stasjonstjeneste, skifteformann i utvendig stasjonstjeneste, stikningsformann i linjetjeneste, verkstedformann i linjetjeneste, formann i linjetjeneste, arbeidsformann i linjetjeneste, baneformann i linjetjeneste, håndverkerformann, lokomotivstallformann og formann i bildrift, kjøretjeneste har 65 års aldersgrense.
NSB: Formann med tidligere tittel verkstedformann ved bildrift, verksted- og garasjetjeneste, verkstedformann i verkstedtjeneste, formann i verkstedtjeneste og verksmester i verkstedtjeneste har 68 års aldersgrense (a).
b) Statens vegvesen/vegadministrasjonen i distriktene: Formann med tidligere tittel verkstedformann i verksteddriften og formann i anleggs- og vedlikeholdsdriften, har 65 års aldersgrense (a).
Statens vegvesen/vegadministrasjonen i distriktene: Formann med tidligere tittel lagerformann i lagertjenesten har 65 års aldersgrense.
Sosial- og helsedepartementet: Helsevesenet: Formann som er sykehusarbeider har 68 års aldersgrense (a). Formann med tidligere tittel gårdsarbeider ved medisinal anstalt og snekker ved helseanstalt har 68 års aldersgrense.
1120 mester:
Forsvarsdepartementet: Mester med tidligere tittel verksmester i teknisk vedlikeholdstjeneste - verksteddriften har 68 års aldersgrense.
Justis- og politidepartementet: Mester med tidligere tittel verksmester ved kriminalomsorg i anstalt har 65 års aldersgrense. Mester med tidligere tittel verksmester i politiet har 68 års aldersgrense.
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet: Mester ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider har 65 års aldersgrense.
Samferdselsdepartementet:
NSB: Mester med tidligere tittel brumester har 65 års aldersgrense (a).
Mester med tidligere tittel elektromester, banemester og vognmester har 65 års aldersgrense.
Mester med tidligere tittel verksmester i linjetjeneste, verksmester i bildrift, verksted- og garasjetjeneste og lagermester har 68 års aldersgrense (a).
Sosial- og helsedepartementet: Mester med tidligere tittel vaskemester ved helseanstalt har 68 års aldersgrense.
** Unntak:
Justis- og politidepartementet: Mester med tidligere tittel verksmester ved kriminalomsorg i anstalt,
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet: Mester ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider,
Samferdselsdepartementet:
a) NSB: Arbeidstakere under denne lønnsplanen i gartnertjeneste, håndverkertjeneste, utvendig stasjonstjeneste, vognvisitørtjeneste, linjetjeneste, elektrotjeneste, bildrift, samt formann med tidligere tittel lokomotivstallformann,
b) Statens vegvesen/vegadministrasjonen i distriktene: Formann med tidligere tittel lagerformann i lagertjenesten har 65 års aldersgrense.
Samferdselsdepartementet:
a) NSB: Formann med tidligere tittel tomteformann og mester med tidligere tittel brumester,
b) Statens vegvesen/vegadministrasjonen i distriktene: Arbeidstakere under denne lønnsplanen i verksteddriften og anleggs- og vedlikeholdsdriften har 65 års aldersgrense (a).

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
90.701 KJØKKENPERSONALE
1121 Kokk 68a* 70**
1184 Kokk 68a* 70**
1122 Førstekokk 68a* 70**
1123 Assisterende kjøkkensjef 68a* 70**
1124 Kjøkkensjef 68a* 70**
* Unntak:
Fiskeridepartementet: Arbeidstakere under denne lønnsplanen som arbeider på båter har 65 års aldersgrense (a).
Samferdselsdepartementet: 1121 og 1184 kokk og 1122 førstekokk som arbeider i vegarbeidsdriften har 65 års aldersgrense (a).
** Unntak:
Fiskeridepartementet: Arbeidstakere under denne lønnsplanen som arbeider på båter har 65 års aldersgrense (a).
Samferdselsdepartementet: 1121 og 1184 kokk og 1122 førstekokk som arbeider i vegarbeidsdriften har 65 års aldersgrense (a).

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
90.702 HUSHOLDSPERSONALE
1125 Husholdsassistent 70* 70
1126 Husholdsbestyrer 70* 70
1127 Husholdsleder 70* 70
1128 Husøkonom 70* 70
* Unntak:
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet: Husholdspersonale ved skole for spesialundervisning som har tilsyns- og inspeksjonsarbeid har 65 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
90.703 RENHOLDSPERSONALE M.V.
1129 Renholdsbetjent 65a 65a
1130 Renholder 65a 65a
1131 Tøyforvalter 70 70
1132 Renholdsleder 65a 65a
        
90.801 SOSIALSEKRETÆR/SOSIALKURATOR
1133 Sekretær/kurator 70* 70
1173 Klinisk sosionom 70 70
1134 Sekretær/kurator 70* 70
1185 Spesialutdannet sosionom 70 70
* Unntak:
Justis- og politidepartementet: Sekretær/kurator ved Berg kretsfengsel har 65 års aldersgrense.
Sosial- og helsedepartementet: Sekretær/kurator ved sykehus har 68 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
90.850 TEKNISK DRIFTSBETJENT M.V.
1135 Teknisk driftsbetjent 70* 70
1136 Driftstekniker 70* 70
1137 Driftsleder 70* 70
* Unntak:
Forsvarsdepartementet: Arbeidstaker under denne lønnsplanen i Forsvaret har 68 års aldersgrense.
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet: Arbeidstaker under denne lønnsplanen ved skole for spesialundervisning med tidligere tittel vakt- og varmemester, vaktmester og vaktmester ved internat har 68 års aldersgrense.
Samferdselsdepartementet: Arbeidstaker under denne lønnsplanen ved NSB med tidligere tittel reparatør, maskinist og maskinsjef med tjeneste ved fyringsanlegg har 68 års aldersgrense (a).
Sosial- og helsedepartementet: Arbeidstaker under denne lønnsplanen med tidligere tittel vaktmester ved Rikshospitalet og maskinist ved helseanstalt har 68 års aldersgrense. Tidligere maskinist ved Rikshospitalet har 65 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
  HØYESTERETT
91.001 DIVERSE STILLINGER
1142 Protokollsekretær 70 70
1143 Juridisk sekretær 70 70
1150 Nestleder i juridisk sekretariat 70 70
        
   DEPARTEMENTENE
00.100 LEDER-/SPESIALSTILLINGER I DEPARTEMENTENE
0001 Statsrådens kontorsekretær 70 70
0002 Intendant i regjeringens representasjonsbolig 70 70
0005 Planlegger 70 70
0007 Opplæringsleder 70 70
1152 Inspektør i kriminalomsorg 70 70
0008 Byråsjef 70 70
0009 Rasjonaliseringssjef 70 70
0010 Veterinærinspektør 70 70
0011 Jordskiftesjef 70 70
0012 Sjefaktuar 70 70
0013 Spesiallege 70 70
0014 Reiseinspektør 70 70


    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Finansdepartementet
        
  SLOTTSFORVALTNINGEN
02.100 STILLINGER UNDER SLOTTSFORVALTNINGEN
0015 Oppsynsmann 70 70
0016 Slottsvaktmester 70 70
0017 Slottsgartner 70 70
0018 Slottsforvalter 70 70
        
  SKATTEDIREKTORATET
02.200 DIVERSE STILLINGER
0019 Skatterevisor 70 70
0020 Bedriftsrevisor 70 70
0021 Undervisningsleder 70 70
0022 Spesialrevisor 70 70
0023 Skoleleder 70 70
        
  FYLKESSKATTEKONTORENE
02.210 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0024 Avdelingssjef 70 70
0025 Assisterende kontrollsjef 70 70
0026 Kontrollsjef 70 70
0027 Fylkesskattesjef 70 70
02.211 REVISORER M.V.
0028 Revisoraspirant 70 70
0029 Regnskapskontrollør 70 70
0030 Skatterevisor 70 70
0031 Skatterevisor 70 70
0032 Bedriftsrevisor 70 70
0033 Spesialrevisor 70 70
        
  LIGNINGSKONTORENE/FOLKEREGISTRENE
02.220 ETATSSTILLINGER
0034 Ligningssekretær 70 70
0035 Ligningssekretær 70 70
0036 Ligningsrevisor 70 70
0037 Ligningsrevisor 70 70
0038 Kontrollsjef 70 70
0039 Registersjef 70 70
0040 Ligningssjef 70 70
        
  SKATTEFOGDETATEN
02.230 SPESIALSTILLINGER
0041 Avdelingsleder 70 70
0042 Skattefogd 70 70
        
  OLJESKATTEKONTORET
02.250 REVISORER
0043 Bedriftsrevisor 70 70
0044 Spesialrevisor 70 70
        
  TOLL- OG AVGIFTSDIREKTORATET
02.300 DIVERSE ADMINISTRATIVE STILLINGER
0045 Undervisningsleder 70 70
1207 Revisjonssjef 70 70
        
  TOLLVESENET
02.310 DIVERSE STILLINGER
0046 Tollbetjent 70 70
0047 Tollkontrollør 70 70
0048 Tolloverkontrollør 70 70
0049 Tollinspektør 70 70
0050 Førstetollinspektør 70 70
0051 EDB-konsulent 70 70
0052 Tollrevisor 70 70
0053 Tolloverinspektør 70 70
0054 Tollstedsjef 70 70
0055 Tolltrafikkinspektør 70 70
0056 Tollkasserer 70 70
0057 Kontrollsjef 70 70
0058 Driftssjef 70 70
0059 Tolldistriktssjef 70 70
        
  STATISTISK SENTRALBYRÅ
02.400 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0060 Planlegger 70 70
0061 Seksjonssjef 70 70
        
  KREDITTILSYNET
02.700 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0062 Inspektør 70 70
0063 Førsteinspektør 70 70
0064 Seksjonsleder 70 70
0065 Sjefaktuar 70 70


    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Fiskeridepartementet
        
  FISKERIDIREKTORATET
03.100 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0066 Fagkonsulent 70 70
0067 Seksjonsleder 70 70
0494 Sjefinspektør 70 70
        
  FISKERIDIREKTORATET/HAVFORSKNINGSINSTITUTTET
03.110 DIVERSE STILLINGER
0068 Elektriker 70 70
0069 Instrumentmaker 70 70
0070 Maskinist 63 63
0071 Instrumentoperatør 70 70
0072 Skipsfører 63 63
0073 Overstyrmann 63 63
0074 Verkstedleder 70 70
0075 Maskinsjef 63 63
0076 Instrumentsjef 70 70
0077 Skipsfører 63 63
03.111 FISKERI- OG HAVFORSKERASSISTENT
0078 Fiskeriassistent 70 70
0079 Havforskerassistent 70 70
        
  FISKERIDIREKTORATETS KONTROLLVERK
03.130 KONTROLLVERKPERSONELL
0080 Inspektør 70 70
0081 Inspektør 70 70
0082 Førsteinspektør 70 70
0083 Distriktsinspektør 70 70
0084 Distriktssjef 70 70
        
  FISKERIDIREKTORATET / RETTLEDNINGSTJENESTEN FOR FISKERE
03.140 FISKERIRETTLEDER M.V.
0085 Fiskerirettleder 70 70
0086 Fiskerirettleder 70 70
0087 Fiskerisjef 70 70
        
  FISKERIDIREKTORATET / OPPSYNSTJENESTEN
03.150 OPPSYNSSJEF
0088 Oppsynssjef 70 70
        
  KYSTVERKET / KYSTDIREKTORATET
03.200 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0089 Losinspektør 70 70
0090 Distriktssjef 70 70
        
  KYSTVERKET, HAVNE-, FYR- OG MERKETJENESTEN
03.205 DIVERSE STILLINGER
0091 Matros 65* 65**
0093 Fyrbetjent 68* 70**
0094 Fyrbetjent med fagbrev 68* 70**
0095 Tømmermann 65* 65**
0096 Smed 65* 65**
0097 Motorpasser 65* 65**
0098 Maskinfører 65* 65**
0100 Arbeider med spes.oppdrag 65* 65**
0101 Maskinist 68* 70**
0102 Arbeider med spes.oppdrag 65* 65**
0103 Styrmann 65* 65**
0104 Fyrmester 68* 70**
0105 Oppsynsmann 68* 70**
0106 Skipsfører 68* 70**
* Unntak:
I Fyr- og merketjenesten har 0105 oppsynsmann 65 års aldersgrense og øvrige fyr- og merkearbeidere 60 års aldersgrense.
** Unntak:
I Fyr- og merketjenesten har 0105 oppsynsmann 65 års aldersgrense og øvrige fyr- og merkearbeidere 60 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
  KYSTVERKET/LOSTJENESTEN
03.215 LOSTJENESTE
0107 Losbåtfører 65 65
0108 Trafikkleder 70 70
0110 Losformidler 70 70
0111 Statslos 65 65
0112 Losoldermann 70 70
        
  STATENS FISKARBANK
03.901 TAKSTINSPEKTØR
0113 Takstinspektør 70 70
0114 Førstetakstinspektør 70 70


    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Administrasjonsdepartementet
        
  KONKURRANSETILSYNET
04.105 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0116 Inspektør 68 70
0117 Inspektør 68 70
0118 Regionsjef 70 70
        
  STATSKONSULT, DIREKTORATET FOR FORVALTNINGSUTVIKLING
04.110 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0119 Rasjonaliseringsleder 70 70
        
  STATSBYGG
04.120 ADMINISTRATIVE STILLINGER
1151 Eiendomssjef 70 70
        
  STATENS FORVALTNINGSTJENESTE
04.190 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0127 Statens trykningssjef 70 70
        
  FYLKESMANNSEMBETENE
04.200 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0128 Avdelingssjef 70 70
0129 Assisterende fylkesmann 70 70


    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Forsvarsdepartementet
        
  FORSVARET
05.200 FORSYNINGSTJENESTE
0158 Lagerbetjent 68 70
0159 Taubanefører 70 70
0160 Terminalbetjent 70 70
0161 Maskinfører 68 70
0162 Maskinsjef 68 70
0163 Lagerleder 68 70
0164 Lagerkontrollør 70 70
0165 Lagerbetjent 68 70
0166 Transportleder 70 70
0167 Terminalleder 70 70
0168 Lagersjef 70 70
0169 Skipsfører 68 70
0170 Inspektør 70 70
0171 Førsteinspektør 70 70
05.206 TEKNISK VEDLIKEHOLDSTJENESTE
0172 Kontrollør 70* 70**
0173 Driftsplanlegger 68 70
0174 Verkstedsleder 68 70
0175 Driftskoordinator 68 70
0176 Kvalitetsleder 65 65
0177 Verkstedsbestyrer 68 70
0178 Flyteknisk inspeksjonsleder 65 65
* Unntak:
Kode 0172 kontrollør:
Flyteknisk kontrollør ved LFK har 65 års aldersgrense.
** Unntak:
Kode 0172 kontrollør:
Flyteknisk kontrollør ved LFK har 65 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
05.207 ELVERKSTJENESTE - HAAKONSVERN
0179 Driftsassistent 70 70
05.210 DRIFTS- OG VEDLIKEHOLDSPERSONALE
0180 Vedlikeholdsleder 68 70
05.216 SAMBANDS- OG VARSLINGSTJENESTE
0181 Sambandsfullmektig 65 65
0182 Varslingsfullmektig 63 63
0184 Sambandsleder 65 65
0185 Varslingsleder 63 63
0186 Varslingskontrollør 63 63
1145 Radioleder 70 70
05.221 VAKT - BRANN - HAVARI
0187 Vaktbetjent 68* 70
0188 Brannkonstabel 60 60
0189 Brannmester 65* 65
0190 Overbrannmester 65 65
* Unntak:
Kode 0187 vaktbetjent med tidligere tittel militærkonstabel på Akershus har 65 års aldersgrense.
Kode 0189 brannmester med tidligere tittel underbrannmester har 60 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
05.225 FORPLEININGSTJENESTE - KJØKKEN
0191 Proviantforvalter 70 70
0192 Kjøkkeninstruktør 68 70
0193 Kostøkonom 68 70
05.226 KANTINE- OG LUNSJVIRKSOMHET
0194 Kantineassistent 68a 70
0195 Bestyrerassistent 68a 70
0196 Leder koldkjøkken/sentralkjøkken 70 70
0197 Pølsemakermester 70 70
0198 Bakermester 70 70
0199 Produksjonsleder/sentralkjøkken 70 70
1186 Bestyrer 68a 70
0200 Bestyrer 68a 70
0201 Styrer/sentralkjøkken 70 70
05.230 HELSETJENESTEN
0203 Klinikkassistent 68 70
0204 Garnisonstannlege 65a 65
0205 Spesiallege 70 70
0206 Assisterende overlege 70 70
0207 Overlege 70 70
05.232 ADMINISTRATIVE LEDERSTILLINGER
0208 Avdelingsleder 70 70
0209 Innkjøpssjef (HFK) 70 70
0210 Assisterende sjef (FFMT) 70 70
0211 Rasjonaliseringsleder 70 70
0212 Fagsjef (FTD) 70 70
0213 Utviklingssjef (FTD) 70 70
        
  VOKSENOPPLÆRINGEN
05.236 ADMINISTRATIVE STILLINGER
1187 Undervisningsinspektør 70 70
0214 Rektor 70 70
0215 Områderektor 70 70
0216 Voksenopplæringssjef 70 70
05.245 DIVERSE SIVILE STILLINGER
0217 Kartretter 68 70
0218 Instruktør ved hundeskole 70 70
0219 Filmfotograf 68 70
0220 Journalist 70 70
0221 Instruktør 70 70
0222 Lønnsberegner 70 70
0223 Lønnsgruppeleder 70 70
0224 Redaksjonssekretær 70 70
0225 Produksjonsleder 70 70
0226 Redaksjonssjef 70 70
0227 Dosent 70 70
0228 Redaktør (Forsvarets Forum) 70 70
0229 Hovedlærer 70 70


    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Nærings- og energidepartementet
        
  NVE
07.100 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0893 Seksjonssjef 70 70
        
  NVE/DRIFT OG ANLEGG
07.110 DIVERSE STILLINGER
0895 Maskinfører 65 65
07.400 BERGVESENET
NORGES GEOLOGISKE UNDERSØKELSE
0232 Snekker 70 70
0233 Mekaniker 70 70
0234 Førsteinstrumentmaker 70 70
0235 Forvalter 70 70
0236 Seksjonssjef 70 70
        
  OLJEDIREKTORATET
07.800 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0917 Seksjonssjef 70 70
07.803 PETROLEUMSTEGNER
0918 Petroleumstegner 70 70
0919 Petroleumstegner 70 70
0920 Petroleumstegner 70 70
0921 Petroleumstegneleder 70 70


    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Justis- og politidepartementet
        
  DOMSTOLENE
08.000 DOMMERSTILLINGER
0239 Assisterende byfogd 70 70
0240 Byfogd 70 70
0241 Byskriver 70 70
0242 Skifterettsdommer 70 70
0243 Herredsskriver 70 70
0244 Herredsrettsdommer 70 70
0245 Sorenskriver 70 70
0246 Byrettsdommer 70 70
1155 Skifterettsjustitiarius 70 70
1156 Herredsrettsjustitiarius 70 70
1157 Lagdommer 70 70
1158 Lagmann 70 70
1159 Førstelagmann 70 70
1160 Sorenskriver ved kollegial domstol 70 70
1161 Førstebyskriver 70 70
1162 Førstebyfogd 70 70
1163 Byrettsjustitiarius 70 70
08.010 DOMMERFULLMEKTIG
0247 Dommerfullmektig 70 70
        
  DOMSTOLENE (UNNTATT HØYESTERETT)
08.110 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0250 Rettsskriver 70 70
        
  PÅTALEMYNDIGHETEN
08.120 STATSADVOKAT/RIKSADVOKAT
0251 Riksadvokatfullmektig 70 70
0252 Statsadvokatfullmektig 70 70
0253 Statsadvokat 70 70
0254 Førstestatsadvokat 70 70
        
  DEN MILITÆRE PÅTALEMYNDIGHET
08.130 KRIGSADVOKAT/GENERALADVOKAT
0255 Krigsadvokat 70 70
0256 Generaladvokat 70 70
        
  REGJERINGSADVOKATEMBETET
08.140 ADVOKAT
0257 Advokatfullmektig 70 70
0258 Advokat 70 70
        
  SYSSELMANNSETATEN
08.150 DIVERSE STILLINGER
0259 Sysselmannsbetjent 70 70
1209 Sysselmannsbetjent 70 70
0260 Sysselmannsførstebetjent 70 70
1169 Sysselmannsoverbetjent 70 70
0261 Ass. sysselmann 70 70
0262 Sysselmann 70 70
        
  KRIMINALOMSORG I ANSTALT
08.200 SIKKERHETSTJENESTEN
0264 Fengselsbetjent 65 65
0265 Fengselsførstebetjent 65 65
0266 Fengselsinspektør 65 65
        
  KRIMINALOMSORG I ANSTALT
08.201 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0269 Fritidsleder 70 70
0271 Vedlikeholdssjef 70 70
0272 Driftssjef 70 70
0273 Fengselsprest 70 70
08.202 DIVERSE STILLINGER
0274 Gårdsfullmektig 65 65
0275 Verksbetjent 65 65
0276 Fjøsmester 65 65
0277 Gartneribestyrer 65 65
0278 Underverksmester 65 65
0279 Gårdsfullmektig 65 65
0280 Gårdsbestyrer 65 65
        
  KRIMINALOMSORG I FRIHET
08.210 DIVERSE STILLINGER
0281 Miljøassistent 70 70
0282 Underbestyrer 70 70
0283 Bestyrer 70 70
        
  POLITIETATEN
08.300 POLITITJENESTEMENN
0284 Politibetjent 60 60
1210 Politibetjent 60 60
1188 Spesialmedarbeider 60 60
0285 Politiførstebetjent 60 60
0286 Politistasjons- og avdelingssjef 60 60
0287 Politioverbetjent 60 60
08.301 POLITIEMBETSMENN
0288 Politifullmektig 68 70
0289 Politiadjutant 68 70
0290 Politiinspektør 68 70
0291 Utrykningssjef 68 70
0292 Politimester 68 70
0293 Sjef for kriminalpolitisentralen 68 70
0294 Sjef for politiskolen 68 70
0295 Visepolitimester 68 70
08.302 ADMINISTRATIVE STILLINGER (SIVILE)
0296 Politirevisor 70 70
0298 Organisasjonssjef 70 70
0299 Sjef for politiets datatjeneste 70 70
08.303 DIVERSE STILLINGER
0300 Dekksmann 70 70
0301 Lagerbetjent 70 70
0302 Stallkar 68 70
0303 Arrestforvarer 65 65
0304 Bilmekaniker 68 70
0305 Elektriker 68 70
0306 Maskinist 68 70
0307 Radiotelegrafist 70 70
0308 Oppsynsbetjent 63 63
0309 Snekker 70 70
0310 Stallmester 70 70
0311 Radiofullmektig 70 70
0312 Maskinsjef 68 70
0313 Lagersjef 70 70
0314 Verkstedsleder 68 70
0315 Båtfører 70 70
0316 Båtfører 70 70
0317 Verkstedsbestyrer 68 70
0318 Skriftgransker 70 70
08.315 DIVERSE STILLINGER VED POLITISKOLEN
0319 Lagerbetjent 70 70
0320 Forvalter 70 70
0321 Lærer 70 70
0322 Spesiallærer 70 70
0323 Planlegger 70 70
        
  LENSMANNSETATEN
08.350 LENSMANNSBETJENT OG LENSMANN
0324 Lensmannsbetjent 65* 65
1208 Lensmannsbetjent 65* 65
1189 Spesialmedarbeider 65* 65
0325 Lensmannsførstebetjent 65* 65
1146 Lensmannsfullmektig 65* 65
To nye koder Lensmannsbetjent som utfører polititjeneste - 63
Ny kode Spesialmedarbeider som utfører polititjeneste - 63
Ny kode Lensmannsførstebetjent som utfører polititjeneste - 63
Ny kode Lensmannsfullmektig som utfører polititjeneste - 63
0326 Lensmann 68 70
* Unntak:
0324 og 1208 lensmannsbetjent, 1189 spesialmedarbeider, 0325 lensmannsførstebetjent og 1146 lensmannsfullmektig som utfører polititjeneste har 63 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
  DIREKTORATET FOR SIVILT BEREDSKAP
08.400 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0327 Redaktør 70 70
0328 ERU-leder 70 70
0329 Sjeflege 70 70
        
  SIVILFORSVARET
08.401 SIVILFORSVARSTJENESTEMENN
0330 Sivilforsvarsbetjent 70* 70**
0331 Sivilforsvarsadjutant 70* 70**
0332 Sivilforsvarsinspektør 70* 70**
* Unntak:
0330 sivilforsvarsbetjent i den lokale ledelse har 65 års aldersgrense.
0331 sivilforsvarsadjutant:
a) i den lokale ledelse,
b) ved fylkesmannsembetene, men som også er tilbeordret fjernhjelpkolonne (FHK), har 65 års aldersgrense.
0332 sivilforsvarsinspektør:
a) i den lokale ledelse,
b) ved fylkesmannsembetene,
c) ved regionale skoler, med funksjon som fjernhjelpsjef/NK har 65 årsaldersgrense.
** Unntak:
0330 sivilforsvarsbetjent i den lokale ledelse har 65 års aldersgrense.
0331 sivilforsvarsadjutant:
a) i den lokale ledelse,
b) ved fylkesmannsembetene, men som også er tilbeordret fjernhjelpkolonne (FHK), har 65 års aldersgrense.
0332 sivilforsvarsinspektør:
a) i den lokale ledelse,
b) ved fylkesmannsembetene,
c) ved regionale skoler, med funksjon som fjernhjelpsjef/NK har 65 årsaldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
08.402 DIVERSE STILLINGER
0334 Vaktmann 70 70
0335 Vaktsjef 70 70
0336 Kontrollør 70 70
0337 Materiellforvalter 70 70
        
  ADMINISTRASJON FOR SIVILE TJENESTEPLIKTIGE
08.500 DIVERSE STILLINGER
0338 Gårdsarbeider 70 70
0339 Oppsynsbetjent 70* 70
0340 Gårdsstyrer 70 70
0341 Bestyrer 70 70
* Unntak:
0339 oppsynsbetjent ved arbeidsleire for vernepliktige sivilarbeidere har 68 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
  REGISTERENHETEN I BRØNNØYSUND
08.750 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0342 Registerleder 70 70
        
  STATENS INNKREVINGSSENTRAL
08.755 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0343 Avdelingsleder 70 70
        
  GRENSEKOMMISSARIATET
08.800 DIVERSE STILLINGER
0344 Vaktmann 70 70
0345 Grenseinspektør 60 60
0346 Grensekommissær 68 70
        
  REDNINGSTJENESTEN
08.900 REDNINGSLEDER
0348 Redningsleder 63 63
0349 Redningsinspektør 65 65


    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Kulturdepartementet
        
  KULTURINSTITUSJONER M.M.
09.840 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0350 Avdelingsleder 70 70
0351 Riksteatersjef 70 70
1171 Nasjonalbibliotekar 70 70
        
  ARKIVVERKET
09.856 ARKIVARER
0352 Avdelingsarkivar 70 70
0353 Statsarkivar 70 70
0354 Riksarkivar 70 70


    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Kommunal- og arbeidsdepartementet
        
  ARBEIDSTILSYNET/DIREKTORATET
10.100 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0355 Assisterende overlege 70 70
0356 Overlege 70 70
        
  ARBEIDSTILSYNET/DISTRIKTSADMINISTRASJONEN
10.112 DIVERSE STILLINGER
0359 Laboratorienestleder 70 70
0360 Laboratorieleder 70 70
0361 Sektorleder 70 70
0362 Spesiallege 70 70
0363 Distriktssjef 68 70
        
  STATENS ARBEIDSMILJØINSTITUTT
10.150 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0364 Overlege/seksjonsleder 70 70
0365 Seksjonsleder 70 70
        
  DIREKTORATET FOR BRANN- OG EKSPLOSJONSVERN
10.200 DIVERSE STILLINGER
0367 Branninspektør 70 70
0368 Inspektør 68 70
0369 Seksjonssjef 70 70
        
  ARBEIDSMARKEDSETATEN, YTRE ETAT
10.305 DIVERSE STILLINGER
0130 Rettleder 70 70
1174 Rettleder 70 70
0131 Rettledningskonsulent 70 70
0132 Nestleder 70 70
0133 Avdelingsleder 70 70
0134 Distriktsarbeidssjef 70 70
1164 Assisterende fylkesarbeidssjef 70 70
0136 Fylkesarbeidssjef 70 70
        
  RIKSMEKLINGSMANNEN
10.365 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0370 Assisterende riksmeklingsmann 70 70
        
  UTLENDINGSDIREKTORATET
10.400 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0373 Regionsleder 70 70


    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Landbruksdepartementet
        
  JORDBRUKSETATEN
11.100 HERREDSAGRONOM/FYLKESAGRONOM M.V.
0374 Fagkonsulent 70 70
0375 Herredsagronom 70 70
0376 Fagkonsulent 70 70
0377 Landbruksveileder 70 70
1166 Jordbrukssjef 70 70
0378 Fagkonsulent 70 70
0380 4 H-agronom 70 70
0383 Jordbrukssjef 70 70
        
  STATENS FAGTJENESTE
11.105 DIVERSE STILLINGER
0387 Redaksjonssekretær 70 70
0388 Fagkonsulent 70 70
0389 Fagkonsulent 70 70
0986 Redaktør 70 70
1140 Distriktskonsulent 70 70
        
  STATENS PLANTEINSPEKSJON
11.110 PLANTEINSPEKTØR
0390 Planteinspektør 70 70
0391 Planteinspektør 70 70
0392 Planteoverinspektør 70 70
0393 Leder av Statens planteinspeksjon 70 70
        
  NORGES LANDBRUKSHØGSKOLE
11.115 ADMINISTRATIVE STILLINGER M.V.
0394 Studiekonsulent 70 70
0395 Kursleder 70 70
0396 Meieristyrer 70 70
0397 Forsøksleder 70 70
0398 Studiesjef 70 70
0399 Høgskolesekretær 70 70
0400 Driftsleder 70 70
        
  YTRE LANDBRUKSETATER
11.120 LEDENDE STILLINGER
0401 Planteskolestyrer 68 70
0402 Planteskolestyrer og skogsforvalter 68 70
0403 Styrer 70* 70
0404 Samordningsleder 70 70
0405 Avdelingsleder 70 70
0406 Fagsjef 70 70
* Unntak:
0403 styrer ved Statens skogfrøverk har 68 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
  HØGSKOLER OG FORSKNINGSINSTITUSJONER
11.130 FORSKNINGSTEKNIKER
0408 Forskningstekniker 70* 70
0409 Forskningstekniker 70* 70
0410 Ledende forskningstekniker 70* 70
* Unntak:
Arbeidstaker under denne lønnsplanen med tidligere tittel fullmektig eller assistent ved Statens skogfrøverk, skogassistent eller podemester ved Norsk institutt for skogforskning og assistent ved Statens skogplanteskoler har 68 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
  YTRE LANDBRUKSETATER
11.140 DIVERSE STILLINGER
0411 Gårdsfullmektig 70 70
0412 Fjøsmester 70 70
0413 Forvalterfullmektig 70 70
0414 Meieriassistent 70 70
0415 Agronom 70 70
0416 Forsøksmekaniker 70 70
0417 Instrumentmaker 70 70
0418 Gartner 70 70
0419 Meieritekniker 70 70
0420 Forsøksmodellsnekker 70 70
0421 Overgartner 70 70
0422 Gårdsstyrer 70 70
0423 Forvalter 70 70
0424 Botaniker 70 70
1144 Avdelingsgartner 70 70
        
  DIREKTORATET FOR STATENS SKOGER, DISTRIKTSADMINISTRASJONEN
11.205 SKOGBRUKSKANDIDATER
0425 Skogtaksator 68 70
0426 Skogsforvalter 68 70
0427 Skogsinspektør 68 70
        
  SKOGBRUKSETATEN
11.215 STATENS SKOGOPPSYN
0428 Fagkonsulent 70 70
0430 Fagkonsulent 70 70
0431 Fagkonsulent 70 70
0432 Landbruksveileder 70 70
1167 Skogbrukssjef 70 70
0384 Skogbrukssjef 70 70
        
  FYLKES- OG DISTRIKTSVETERINÆRTJENESTEN
11.300 VETERINÆR
0436 Distriktsveterinær 70 70
0437 Distriktsveterinær 70 70
0438 Distriktsveterinær 70 70
0439 Spesialveterinær 70 70
0440 Fylkesveterinær 70 70
        
  VETERINÆRINSTITUTTET
11.302 LEDENDE STILLINGER
0443 Avdelingsveterinær 70 70
0444 Overveterinær 70 70
        
  STATENS KARANTENESTASJON FOR DYR
11.303 KARANTENEVETERINÆR
0445 Karanteneveterinær 70 70
        
  STATENS VETERINÆRE LABORATORIER
11.304 LABORATORIEPERSONELL
0446 Medisinsk laboratorieingeniør (veterinærmed.) 70 70
0447 Førstemedisinsk laboratorieingeniør (veterinærmed.) 70 70
0448 Spesialveterinær 70 70
0449 Laboratoriebestyrer 70 70
        
  JORDSKIFTEVERKET
11.400 DIVERSE STILLINGER
0451 Jordskifteassistent 68 70
0452 Jordskiftelandmåler 68 70
0453 Leder av kartarkivet 70 70
0454 Jordskiftelandmåler 68 70
0455 Jordskiftedommer 68 70
0456 Avdelingssjef 70 70
0457 Jordsalgssjef 70 70
0458 Jordskifteoverdommer 68 70
0459 Fylkesjordskiftesjef 68 70
        
  JORDREGISTERINSTITUTTET
11.450 NORSK INSTITUTT FOR JORD- OG SKOGKARTLEGGING (NIJOS)
0460 Jordregisterassistent 70 70
0462 Jordregistertekniker 70 70
0463 Assisterende instituttsjef 70 70
        
  REINDRIFTSADMINISTRASJONEN
11.500 REINDRIFTSPERSONELL
0464 Oppsynsmann 70 70
0466 Reindriftsagronom 68 70
0467 Reindriftssjef 68 70
        
  STATENS LANDBRUKSBANK
11.901 TAKSTINSPEKTØR
0468 Takstinspektør 70 70
0469 Takstsjef 70 70
        
  LANDBRUKSAVDELINGENE VED FYLKESMANNSEMBETENE
11.950 DIVERSE STILLINGER
0382 Fylkesagronom 70 70
0385 Avdelingssjef 70 70
0386 Fylkeslandbrukssjef 70 70
0434 Fylkesskogmester 70 70
0435 Fylkesskogsjef 70 70


    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Miljøverndepartementet
        
  STATENS FORURENSNINGSTILSYN
12.400 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0470 Seksjonsleder 70 70
0471 Seksjonssjef 70 70
        
  RIKSANTIKVAREN
12.502 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0472 Sekretariatsleder 70 70
0473 Riksantikvar 70 70
        
  MILJØVERNAVDELINGENE VED FYLKESMANNSEMBETENE
12.750 DIVERSE STILLINGER
0474 Inspektør 70 70
0475 Naturforvalter 70 70
0476 Avdelingsleder 70 70


    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Samferdselsdepartementet
        
  NSB/HOVEDADMINISTRASJONEN
13.100 ADMINISTRATIVE STILLINGER
1204 Områdesjefsassistent 70 70
0519 Områdesjef 65 65
0520 Terminalleder 70 70
0477 Forsyningsleder 70 70
0478 Sjefsekretær 70 70
0479 Rektor 70 70
0480 Redaktør 70 70
0553 Disponent 70 70
0481 Sjefinspektør 70 70
0484 Togleder 65 65
0485 Sportekniker 65 65
0487 Togleder m/vaktlederfunksjon 70 70
0488 Lokomotivmester 68 70
0489 Materielleder 70 70
0491 Eiendomssjef 70 70
13.110 LAGERTJENESTE
0496 Lagerekspeditør 68a 70
1165 Avdelingsleder 70 70
0497 Lagerfullmektig 68a 70
0498 Lagermesterassistent 68a 70
13.111 TOMTETJENESTE
0499 Tomte- og lagerarbeider 65a 65a
13.120 LINJETJENESTE
0500 Banearbeider 65 65
0501 Bruvokter 65 65
0495 Brumontør 65a 65a
0502 Banemesterassistent 65 65
0503 Oppsynsmann 65 65
1205 Strekningsleder 70 70
13.121 HÅNDVERKERTJENESTE
0504 Bygningsførerassistent 65 65
0505 Bygningsfører 65 65
13.123 GARTNERTJENESTE
0506 Gartnerarbeider 65 65
0507 Distriktsgartner 65 65
13.130 ELEKTROTJENESTE
0508 Elektroarbeider 65 65
0509 Elektromaskinist 65 65
1153 Elektrotekniker 70 70
0510 Elektrokontrollør 65 65
0511 Elektromesterassistent 65 65
0512 Maskinsjefassistent 65 65
0513 Maskinsjef 65 65
0514 Oppsynsmann 65 65
13.140 INNVENDIG STASJONSTJENESTE
0515 Jernbaneekspeditør 65 65
0516 Jernbanefullmektig 65 65
0517 Avdelingsleder 65 65
0518 Funksjonsleder 65 65
13.142 UTVENDIG STASJONSTJENESTE
0521 Stasjonsarbeider 65a 65a
0522 Stasjonsbetjent 65 65
0523 Skiftekonduktør 65 65
0524 Maskinfører 65 65
0525 Stillverksbetjent 65 65
0526 Kontrollør 65 65
13.143 KONDUKTØRTJENESTE
0527 Billettør 65 65
0528 Konduktør 65 65
0529 Overkonduktør 65 65
0530 Togkontrollør 65 65
13.144 LOKOMOTIVTJENESTE
0531 Lokomotivførerassistent 65 65
0532 Lokomotivfører 65 65
0533 Lokomotivkontrollør 65 65
0534 Lokomotivoppsetter 70 70
0535 Lokomotivleder 70 70
13.145 LOKOMOTIVSTALLTJENESTE
0536 Trekkraftvisitør 65 65
0537 Tilsynsbetjent 65 65
0538 Lokomotivstallkontrollør 65 65
13.146 VOGNVISITØRTJENESTE
0539 Vognvisitør 65 65
0540 Kontrollør 65 65
13.150 VERKSTEDTJENESTE
0541 Kranfører 65 65
0542 Vaktmann 68 70
0543 Vaktleder 68 70
0544 Verkstedkontrollør 68a 70
13.160 REISEBYRÅTJENESTE
1190 Reisekonsulent 70 70
0545 Seniorreisekonsulent 70 70
0546 Avdelingsleder 70 70
0547 Reisebyråleder 70 70
13.170 BILDRIFTEN
1154 Trafikkleder 70 70
0550 Kontrollør 65 65
0551 Avdelingsleder 70 70
0552 Vedlikeholdssjef 70 70
        
  POSTVERKET/POSTDIREKTORATET
13.200 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0554 Revisor 70 70
0555 Revisjonsleder 70 70
0556 Direksjonssekretær 70 70
0557 Fagsjef 70 70
0558 Seksjonssjef 70 70
0559 Revisjonssjef 70 70
        
  POSTVERKET
13.204 OMDELING, TRANSPORT, SORTERINGSSKRANKE- OG INDRETJENESTE M.V
0560 Postekspeditør 68 70
0561 Postbetjent 68a 70
0562 Postbetjent 68a 70
0563 Postkasserer 68 70
0564 Førstepostbetjent 68 70
0565 Landpostbud 68a 70
0566 Postfullmektig 68 70
0567 Førstepostkasserer 68 70
0568 Førstepostfullmektig 70 70
0569 Førstepostbetjent 68 70
0570 Overpostbetjent 70* 70
* Unntak:
0570 overpostbetjent med tidligere tittel budformann i særklasse i omdelingstjenes ten har 68 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
13.208 POSTSTYRER/ POSTMESTER
0572 Poststyrer 70 70
0573 Postmester 70 70
13.209 FORTOLLINGSTJENESTE
0574 Postfortoller 70 70
0575 Overpostfortoller 70 70
13.210 ARBEIDSLEDELSE
0576 Driftsleder 70* 70
* Unntak:
0576 driftsleder med tidligere tittel budformann i særklasse i omdelingstjenesten har 68 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
13.215 SAKSBEHANDLING OG ADMINISTRASJON, LOKALADMINISTRASJONEN
0577 Avdelingsleder 70 70
13.216 SAKSBEHANDLING OG ADMINISTRASJON, DISTRIKTSADMINISTRASJONEN
0578 Overpostinspektør 70 70
0579 Distriktssjef 70 70
13.219 POSTSJEF
0580 Postsjef 70 70
13.223 SAKSBEHANDLING OG ADMINISTRASJON
0581 Postelev 70 70
0582 Postelev 70 70
0583 Postsekretær (res) 70 70
13.225 BETJENTSTILLING I POSTDIREKTORATET (INKL. POSTGIROKONTORET)
0584 Betjent 70 70
0585 Førstebetjent 70 70
13.230 KONTROLLFULLMEKTIG I DRIFTSENHETER I POST- DIREKTORATET (INKL. POSTGIROKONTORET)
0586 Kontrollfullmektig 70 70
13.235 DIVERSE STILLINGER
0587 Gymnastikkinstruktør 70 70
0588 Frimerkekontrollør 70 70
0589 Frimerkekontrollør 70 70
0590 Sosialinspektør 70 70
13.252 ARBEIDSLEDELSE - FAGARBEID
0591 Vedlikeholdsleder 68 70
0592 Verksmesterassistent 70 70
        
  STATENS VEGVESEN/VEGDIREKTORATET
13.400 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0659 Leder av vegmuseum 70 70
0660 Planleggingssjef 70 70
        
  STATENS VEGVESEN/VEGADMINISTRASJONEN I DISTRIKTENE
13.406 VERKSTEDDRIFTEN
0664 Mekaniker 65a 65a
0665 Mekaniker med serviceoppdrag 65a 65a
0666 Radioservicemann 65a 65a
13.407 ANLEGGS- OG VEDLIKEHOLDSDRIFTEN
0667 Arbeidstaker på pelebåt 65a 65a
0668 Maskinfører 65 65a
0669 Vegarbeider med spesialoppdrag 65a 65a
0670 Vegarbeider med spesialoppdrag 65a 65a
0671 Maskininstruktør 65a 65a
13.408 LAGERTJENESTEN
0672 Lagerarbeider 65 65
0673 Lagerbetjent 65 65
13.409 OPPSYNSTJENESTEN
1191 Produksjonsassistent 70 70
1192 Vaktoperatør 70 70
0674 Oppsynsmann 68 70
0686 Vegmester 68 70
        
  STATENS VEGVESEN/BILTILSYNET
13.415 DIVERSE STILLINGER
1193 Inspektør 68 70
0676 Inspektør 68 70
0677 Stasjonssjef 68 70
        
  LUFTFARTSVERKET/HOVEDADMINISTRASJONEN
13.500 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0678 Overinspektør 70 70
0679 Avdelingssjef 70 70
13.516 DIVERSE STILLINGER
0680 Flygeleder 70 70
0681 Inspektør 70* 70**
* Unntak:
0681 inspektør med tidligere tittel flygerinspektør, trafikkinspektør eller flyteknisk inspektør har aldersgrense 65 år.
** Unntak:
0681 inspektør med tidligere tittel flygerinspektør, trafikkinspektør eller flyteknisk inspektør har aldersgrense 65 år.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
  LUFTFARTSVERKET/LUFTHAVNFORVALTNING
13.530 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0682 Driftssjef 70 70
0683 Lufthavnsjef 70 70
13.532 TEKNISKE LEDERE
0684 Elektroteknisk leder 68 70
0685 Maskinteknisk leder 68 70
13.536 TILSYNSLEDER
0687 Tilsynsleder 68 70
13.540 LUFTHAVNBETJENT M.FL.
0688 Lufthavnbetjent 65* 65
0689 Nestvaktsjef 65 65
0690 Vaktsjef 65 65
* Unntak:
0688 lufthavnbetjent med tidligere tittel håndverker har 70 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
  LUFTHAVNFORVALTNINGEN
13.541 BRANN- OG SIKKERHETSTJENESTE
0691 Brannmester 65 65
0692 Sikkerhetsleder 70 70
        
  LUFTFARTSVERKET/LUFTTRAFIKKTJENESTEN
13.550 FLYGELEDER
0693 Flygeleder 65 65
0694 Flygeleder 65 65
0695 Flygeleder med vaktlederfunksjon 65 65
0696 Flygeleder med opplæringslederfunksjon 65 65
0697 Flygeleder 65 65
0698 Assisterende sjefflygeleder 65 65
0699 Sjefflygeleder 65 65
0700 Trafikkinspektør 65 65
0701 Distriktssjef 65 65
13.551 AFIS-FULLMEKTIG
0702 AFIS-fullmektig 65 65
0703 Daglig leder 65 65
13.552 FLYGELEDERASSISTENT
0704 Flygelederassistent 65 65
0705 Flygelederassistent 65 65
13.553 AIS-FULLMEKTIG
1147 AIS-fullmektig 70 70
        
  FLYHAVARIKOMMISJONEN
13.700 HAVARIKOMMISJONEN FOR SIVIL LUFTFART
0711 Havariinspektør 70 70
0712 Direktør for havarikommisjonen for sivil luftfart 70 70
        
  STATENS TELEFORVALTNING
13.850 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0714 Overinspektør 70 70
0715 Leder av faglig stab 70 70
0716 Seksjonssjef 70 70


    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Sosial- og helsedepartementet
        
  RIKSTRYGDEVERKET
14.100 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0717 Overlege 70 70
0718 Revisjonssjef 70 70
        
  TRYGDEKONTORENE
14.120 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0721 Trygdesjef 70 70
0722 Overlege 70 70
        
  TRYGDEKONTORENES REVISJON
14.150 TRYGDEREVISOR
0723 Trygderevisor 70 70
0724 Regiontrygderevisor 70 70
        
  TRYGDERETTEN
14.180 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0725 Rettsmedlem 70 70
0726 Varaformann 70 70
1179 Formann 70 70
        
  HELSEVESENET/STATENS INSTITUSJONER FOR STOFFMISBRUKERE
14.245 DIVERSE STILLINGER
0728 Fritidslederassistent 70 70
0729 Styrerassistent 70 70
0730 Fritidsleder 70 70
0731 Spesialpedagog 70 70
0732 Assisterende avdelingsleder 70 70
0733 Avdelingsleder 70 70
0734 Faglig leder 70 70
0735 Administrativ leder 70 70
        
  STATENS HELSETILSYN
14.300 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0736 Legemiddelinspektør 70 70
0737 Spesiallege 70 70
0738 Fagsjef 70 70
        
  HELSEVESENET/RIKSHOSPITALET
14.330 DIVERSE STILLINGER
0739 Taleterapeut 70 70
0740 Audiograf 70 70
0741 Bandasjeveileder 70 70
0742 Ortoptist 70 70
0743 Klinisk ernæringsfysiolog 70 70
0744 Protesetekniker 70 70
0745 Kostøkonom 70 70
0746 Regnskapssjef 70 70
0747 Teknisk sjef 70 70
0748 Innkjøpssjef 70 70
0749 Driftssjef 70 70
0750 EDB-leder 70 70
        
  HELSEVESENET/RADIUMHOSPITALET
14.400 DIVERSE STILLINGER
0751 Forvalter 70 70
0752 Fotoavdelingsleder 70 70
0753 Organisasjonssjef 70 70
0754 Innkjøpssjef 70 70
0755 Regnskapssjef 70 70
0756 Teknisk sjef 70 70
0757 EDB-sjef 70 70
14.405 STRÅLETERAPEUT
0758 Stråleterapeut 70 70
0708 Førstestråleterapeut 70 70
0759 Assisterende sjefstråleterapeut 70 70
0760 Sjefstråleterapeut 70 70
        
  HELSEVESENET/STATENS SENTER FOR ORTOPEDI
14.410 PERSONELL VED ORTOPEDISK VERKSTED
0761 Ortopeditekniker 68 70
0762 Ledende ortopeditekniker 68 70
0763 Ortopediingeniør 68 70
0764 Ledende ortopediingeniør 68 70
0765 Verkstedbestyrer 68 70
0766 Ortopediteknisk sjef 70 70
        
  STATENS HELSEUNDERSØKELSER
14.800 DIVERSE STILLINGER
0767 Apparatleder 68 70
0768 Førsteapparatleder 68 70
0769 Teknisk inspektør 70 70
0770 Teknisk leder 70 70
0771 EDB-sjef 70 70
0772 Avdelingsleder 70 70
        
  HELSEVESENET
14.900 OFFENTLIGE LEGESTILLINGER
0773 Lege 70 70
0774 Assisterende fylkeslege 70 70
0775 Fylkespsykiater 70 70
0776 Rådgivende lege 70 70
0777 Spesiallege 70 70
0778 Stadsfysikus 70 70
0779 Fylkeslege 70 70
14.901 LEGESTILLINGER VED HELSEINSTITUSJONER
0780 Kandidat 70 70
0781 Underordnet sykehuslege 70 70
0782 Overlege 70 70
0783 Administrerende overlege 70 70
0784 Avdelingsoverlege 70 70
14.906 DIVERSE TANNLEGESTILLINGER
0785 Assistenttannlege 70 70
0786 Tannlege 70 70
0787 Spesialtannlege 70 70
0788 Rådgivende tannlege 70 70
0789 Spesialovertannlege 70 70
14.908 BEDRIFTSHELSETJENESTE
0790 Bedriftssykepleier 68a* 70
0791 Bedriftslege 70* 70
0792 Bedriftsoverlege 70* 70
* Unntak:
0790 bedriftssykepleier:
Sykepleier som utelukkende har kontorarbeid har 70 års aldersgrense.
Forsvarsdepartementet: Overordnet sykepleiepersonell ved faste militære sykehus har 68 års aldersgrense. Underordnet sykepleiepersonell ved faste militære sykehus har 65 års aldersgrense. Ellers i Forsvaret har overordnet sykepleier 65 års aldersgrense og underordnet sykepleier 60 års aldersgrense. Disse to sistnevnte særaldersgrenser gjelder bare for stillinger hvor det kan pålegges arbeid også under feltmessige forhold.
Justis- og politidepartementet: Sykepleier i politiet har 65 års aldersgrense.
Kommunal- og arbeidsdepartementet: Sykepleier ved attføringsinstitutt har 65 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
14.910 PSYKOLOG
0793 Psykolog 70 70
0794 Psykolog 70 70
0795 Spesialpsykolog 70 70
0796 Sjefpsykolog 70 70
14.913 SPESIALPERSONALE
0797 Seksjonsleder 70 70
0798 Laboratoriesjef 70 70
0799 Avdelingssjef 70 70
0800 Avdelingsveterinær 70 70
0801 Produksjonssjef 70 70
0802 Overveterinær 70 70
0803 Sykehusapoteker 70 70
14.919 UNDERVISNINGSSTILLINGER M.V.
0804 Klinisk pedagog i utdanningsstilling 70 70
0805 Klinisk pedagog 70 70
0806 Undervisningsleder 70 70
14.920 SYKEPLEIEPERSONALE M.M.
0807 Sykepleier 65a* 65a**
0808 Miljøterapeut 65* 65**
1201 Miljøterapeut 65* 65**
0810 Spesialutdannet sykepleier 65a* 65a**
0811 Jordmor 65a* 65a
1194 Spesialutdannet miljøterapeut 65* 65**
0812 Assisterende avdelingssykepleier 65a* 65a**
0813 Assisterende avdelingsleder 65* 65**
0814 Assisterende avdelingsjordmor 65a* 65a
0816 Avdelingssykepleier 65a* 65a**
0817 Avdelingsjordmor 65a* 65a
0818 Avdelingsleder 65* 65**
0819 Assisterende fylkessykepleier 68* 70
0820 Oversykepleier 68* 70**
0821 Overjordmor 68* 70
0822 Fylkessykepleier 68* 70
0823 Assisterende sjefsykepleier 68* 70**
0824 Sjefssykepleier 68* 70**
* Unntak:
Sykepleier som utelukkende har kontorarbeid har 70 års aldersgrense.
Forsvarsdepartementet: Overordnet sykepleiepersonell ved faste militære sykehus har 68 års aldersgrense. Underordnet sykepleiepersonell ved faste militære sykehus har 65 års aldersgrense. Ellers i Forsvaret har overordnet sykepleier 65 års aldersgrense og underordnet sykepleier 60 års aldersgrense. Disse to sistnevnte særaldersgrenser gjelder bare for stillinger hvor det kan pålegges arbeid også under feltmessige forhold.
Justis- og politidepartementet: Sykepleier i politiet har 65 års aldersgrense.
Kommunal- og arbeidsdepartementet: Sykepleier ved attføringsinstitutt har 65 års aldersgrense.
** Unntak:
I Forsvaret har overordnet sykepleier 65 års aldersgrense og underordnet sykepleier 60 års aldersgrense i stillinger hvor det kan pålegges arbeid også under feltmessige forhold.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
14.921 HJELPEPLEIER M.V.
0825 Pleiemedhjelper 65a* 65a**
0826 Barnepleier 65a 65a
0827 Hjelpepleier 65a* 65a**
1195 Hjelpepleier 65a* 65a**
* Unntak:
Forsvarsdepartementet: 0825 pleiemedhjelper og 0827 og 1195 hjelpepleier i Forsvaret har 60 års aldersgrense såfremt det også kan pålegges arbeid under feltmessige forhold.
** Unntak:
Forsvarsdepartementet: 0825 pleiemedhjelper og 0827 og 1195 hjelpepleier i Forsvaret har 60 års aldersgrense såfremt det også kan pålegges arbeid under feltmessige forhold.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
14.924 INSTRUKTØR
0828 Instruktør 70 70
14.925 BARNEHAGEASSISTENT
0829 Barnehageassistent 70 70
0830 Barnehageassistent m/barnepleierutdanning 70 70
14.926 FYSIOTERAPEUT
0831 Fysioterapeut i turnustjeneste 65 65
0832 Fysioterapeut 65 65
0834 Avdelingsleder/fysioterapeut 65 65
0835 Instruktør/fysioterapeut 65 65
0836 Sjeffysioterapeut 65 65
14.927 ARBEIDSTERAPEUT
0837 Arbeidsterapeut 70 70
0838 Ledende arbeidsterapeut 70 70
0839 Førstearbeidsterapeut 70 70
14.928 OFFENTLIG GODKJENT ERGOTERAPEUT
0840 Ergoterapeut 70 70
0842 Førsteergoterapeut 70 70
0843 Sjefergoterapeut 70 70
14.929 BIOINGENIØR
0844 Bioingeniør 70 70
0846 Førstebioingeniør 70 70
0847 Sjefbioingeniør 70 70
14.931 MEDISINSK LABORATORIETEKNIKER
0848 Laboratorietekniker (med) 70 70
0849 Laboratorietekniker (med) 70 70
0850 Førstelaboratorietekniker (med) 70 70
14.932 RØNTGENPERSONELL
0851 Røntgenassistent 70 70
0852 Radiograf 70 70
0854 Førsteradiograf 70 70
1148 Sjefradiograf 70 70
14.933 EEG-ASSISTENT
0855 EEG-assistent 70 70
14.943 HÅNDVERKERE M.V.
0859 Elektriker 70 70
0860 Gartner 70 70
0861 Gartner 70 70
14.950 RENHOLDS- OG VASKERIPERSONALE
0862 Avdelingsbetjent 68a 70
0863 Vaskeribetjent 68a 70
0864 Renholdsinspektør 68a 70
0865 Vaskerileder 68a 70
0866 Vaskeribestyrer 68 70
14.952 SYKEHUSBETJENT M.V.
0867 Sykehusbetjent 68a* 70
0868 Transportlederassistent 70 70
0869 Transportleder 70 70
* Unntak:
0867 sykehusbetjent ved helseanstalt med tidligere tittel bademester eller badeassistent har 65 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
  HELSEVESENET (UNNTATT RIKSHOSPITALET OG RADIUMHOSPITALET)
14.960 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0873 Forvalter 70 70
0874 Kontorleder 70 70
0875 Driftssjef 70 70
0876 Hygieneinspektør 70 70
0877 Teknisk leder 70 70
0878 Styrer 70 70


    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Utenriksdepartementet
        
  UTENRIKSTJENESTEN
15.100 DIVERSE STILLINGER
0879 Kansellist 70 70
0881 Førstekansellist 70 70
0882 Ambassaderåd 68a 70
0883 Spesialråd 68a 70
0884 Konsul 68a 70
0885 Ministerråd 68a 70
0886 Generalkonsul 68a 70
0887 Sendemann 68a 70
        
  SKIPSKONTROLLEN
15.301 DIVERSE STILLINGER
0889 Distriktssjef 68 70
0890 Sjøfartsinspektør 70 70


    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet
        
  DEN NORSKE KIRKE
17.101 PREST
0922 Kapellan 70 70
0923 Kallskapellan 70 70
0924 Sykehuskapellan 70 70
0925 Døvekapellan 70 70
0926 Residerende kapellan 70 70
0927 Prest for nordmenn i utlandet 70 70
0928 Residerende kapellan ved domkirke/kapellan I 70 70
0929 Stiftskapellan 70 70
0930 Sokneprest 70 70
0931 Døveprest 70 70
0932 Sykehusprest 70 70
0933 Prost 70 70
0934 Hovedprest for døve 70 70
0935 Domprost 70 70
1170 Biskop 70 70
17.102 KATEKET M.V.
0936 Kateket 70 70
0937 Kateket 70 70
        
  NIDAROS DOMKIRKES RESTAURERINGSARBEIDER
17.110 DIVERSE STILLINGER
0941 Restaureringsassistent 65 65
0942 Restaureringstekniker 65 65
        
  FAGLIGE RÅD OG SEKRETARIATER M.M.
17.120 ADMINISTRATIVE STILLINGER
0944 Avdelingssjef 70 70
0945 Faglig leder 70 70
0946 Daglig leder 70 70
        
  STATLIGE BARNEHAGER
17.135 FØRSKOLELÆRERE I STATLIGE BARNEHAGER
0947 Førskolelærer 70 70
0948 Styrer 70 70
        
  SKOLEVERKET
17.150 SKOLESJEF/SKOLEINSPEKTØR
0952 Leder av filialskole 70* 70**
0953 Rektor 70* 70**
0954 Undervisningsinspektør 70* 70**
0955 Undervisningsinspektør 70* 70**
0956 Undervisningsleder 70* 70**
0957 Inspektør for sikkerhetsopplæring 70* 70**
0958 Studieinspektør 70* 70**
* Unntak:
Tidligere skolestyrer, nå 0953 rektor, ved Statens skoler for spesialundervisning har 65 års aldersgrense.
Lærer ved sikkerhetsopplæringssenter har 65 års aldersgrense.
** Unntak:
Lærer ved sikkerhetsopplæringssenter har 65 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
17.165 UNDERVISNINGSSTILLINGER
0959 Lærer uten godkjent utdanning 70* 70**
0960 Morsmålslærer 70* 70**
0961 Lærer 70* 70**
0962 Adjunkt 70* 70**
0963 Adjunkt med opprykk 70* 70**
0964 Overlærer 70* 70**
0965 Lektor 70* 70**
0966 Lektor 70* 70**
0967 Hovedlærer 70* 70**
* Unntak:
Lærer som i det vesentlige har kroppsøving som fag eller bare har kompetanse i dette fag har 65 års aldersgrense.
Lærer i ferdighetsfag ved Politihøyskolen har 65 års aldersgrense.
Lærer ved sikkerhetsopplæringssenter har 65 års aldersgrense.
** Unntak:
Lærer som i det vesentlige har kroppsøving som fag eller bare har kompetanse i dette fag har 65 års aldersgrense.
Lærer i ferdighetsfag ved Politihøyskolen har 65 års aldersgrense.
Lærer ved sikkerhetsopplæringssenter har 65 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
17.200 SPESIALPEDAGOGISKE KOMPETANSESENTRA
1141 Nattevakt 65 65
0968 Internatassistent 65 65
0969 Instruktør 65 65
0970 Miljøterapeut 65 65
1202 Miljøterapeut 65 65
1196 Spesialutdannet miljøterapeut 65 65
0972 Avdelingsleder 65 65
0973 Fritidsleder 65 65
0974 Internatleder 65 65
0975 Gårdsbetjent 68 70
0976 Gartner 68 70
0977 Gårdsfullmektig 68 70
0978 Gartner 68 70
0979 Fjøsmester 68 70
0982 Gårdsstyrer 68 70
0983 Spesialist i kjeveortopedi 70 70
0984 Protetiker 70 70
0985 Klinikksjef 70 70
0987 Internatgruppeassistent 70 70
0988 Internatgruppeleder 70 70
1175 Musikkterapeut 70 70
1176 Musikkterapeut 70 70
1168 Leder av kompetansesenter 70 70
        
  VIDEREGÅENDE SKOLER
17.220 DIVERSE STILLINGER
0989 Instruktør 70* 70**
0990 Maritim instruktør 70* 70**
0991 Maritim instruktør 70* 70**
0992 Undervisningsassistent 70 70
0993 Verkstedsjef 70 70
0994 Avdelingsleder 70 70
0995 Skipsfører/kursleder 70* 70**
* Unntak:
Kodene 0989, 0990, 0991 og 0995:
Befal på fartøyer under Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har63 års aldersgrense.
** Unntak:
Kodene 0989, 0990, 0991 og 0995:
Befal på fartøyer under Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har63 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
  STATENS DYKKERSKOLE
17.250 DIVERSE STILLINGER
0996 Dykkerinstruktør 60a 60a
0997 Avdelingsleder 70 70
0998 Undervisningsinspektør 70 70
0999 Daglig leder 70 70
1000 Spesiallege 70 70
        
  UNIVERSITETER OG HØGSKOLER M.M.
17.500 ADMINISTRATIVE STILLINGER
1206 Undervisningsleder 70 70
1003 Avdelingsleder 70 70
1197 Studiesjef 70 70
1004 Rektor 70 70
1005 Inspektør 70 70
1006 EDB-sjef 70 70
        
  UNIVERSITETER, HØGSKOLER OG DISTRIKTSHØGSKOLER
17.510 UNDERVISNINGS- OG FORSKERSTILLINGER
1007 Høgskolelærer/øvingslærer 70* 70**
1008 Høgskolelektor 70* 70**
1009 Universitetslektor 70* 70**
1010 Amanuensis 70* 70**
1011 Førsteamanuensis 70* 70**
1198 Førstelektor 70* 70**
1012 Høgskoledosent 70* 70**
1013 Professor 70* 70**
* Unntak:
Undervisnings- og forskerstillinger i aktivitetsfag og i praktiske fag ved Norges idrettshøgskole har 65 års aldersgrense.
Lærer ved sikkerhetsopplæringssenter har 65 års aldersgrense.
Lærer som i det vesentlige har kroppsøving som fag eller bare har kompetanse i dette fag har 65 års aldersgrense.
** Unntak:
Undervisnings- og forskerstillinger i aktivitetsfag og i praktiske fag ved Norges idrettshøgskole har 65 års aldersgrense.
Lærer ved sikkerhetsopplæringssenter har 65 års aldersgrense.
Lærer som i det vesentlige har kroppsøving som fag eller bare har kompetanse i dette fag har 65 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
  UNIVERSITETER OG HØGSKOLER M.M.
17.511 TANNLEGE
1014 Assistenttannlege 70 70
1015 Instruktørtannlege 70 70
1016 Spesialtannlege 70 70
17.515 UTDANNINGSSTILLINGER
1017 Stipendiat 70 70
1018 Vitenskapelig assistent 70* 70
1019 Vitenskapelig assistent 70* 70
1020 Vitenskapelig assistent 70* 70
* Unntak:
Landbruksdepartementet: Vit. ass. ved Norsk institutt for skogforskning har68 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
  UNIVERSITETER OG HØGSKOLER M.M.
17.520 UNIVERSITETSBIBLIOTEKAR
1021 Bibliotekaspirant 70 70
1199 Universitetsbibliotekar 70 70
1200 Førstebibliotekar 70 70
1025 Riksbibliotekar 70 70
        
  INSTITUSJONER UNDER KIRKE-, UTDANNINGS- OG FORSKNINGSDEPARTEMENTET
17.540 FORSKNINGSTEKNIKER
1026 Forskningstekniker 70 70
1027 Forskningstekniker 70 70
1028 Ledende forskningstekniker 70 70
17.550 DIVERSE STILLINGER
1029 Avdelingsleder 70 70
        
  UNIVERSITETER OG HØGSKOLER M.M.
17.568 KLINIKKPERSONALE M.M.
1030 Klinikkfullmektig 70 70
1031 Tannpleier 70 70
1032 Instruktørtannpleier 70 70
1033 Klinikkavdelingsleder 70 70
17.580 SKIPSPERSONELL
1035 Skipsfører 65 65
        
  METEOROLOGISK INSTITUTT
17.700 DIVERSE STILLINGER
1036 Meteorologifullmektig 63 63
1037 Førstemeteorologifullmektig 63 63
1038 Meteorologfullmektig 70* 70**
1039 Telegrafist 65 65
1040 Meteorologisekretær 63 63
1041 Førstemeteorologfullmektig 70* 70**
1042 Meteorologikonsulent 63 63
1043 Statsmeteorolog 70* 65
1044 Sambandssjef 70 70
1045 Statsmeteorolog 70* 65
1046 Sjefsmeteorolog 70* 65
1047 Fagsjef 70 70
* Unntak:
1038 meteorologfullmektig og 1041 førstemeteorologfullmektig med tidligere tittel radiobestyrer ved arktisk stasjon (evt. stasjonsstyrer ved meteorologisk stasjon i Arktis) har 65 års aldersgrense.
1038 meteorologfullmektig og 1041 førstemeteorologfullmektig, som arbeider i værvarslingstjenesten har 63 års aldersgrense.
1043, 1045 og 1046 statsmeteorolog i værvarslingstjenesten har 65 års aldersgrense.
Sjef for meteorologisk og oceanografisk bransje ved Nordkommandoen (AFNORTH) har 65 års aldersgrense.
** Unntak:
1038 meteorologfullmektig og 1041 førstemeteorologfullmektig med tidligere tittel radiobestyrer ved arktisk stasjon (evt. stasjonsstyrer ved meteorologisk stasjon i Arktis) har 65 års aldersgrense.
1038 meteorologfullmektig og 1041 førstemeteorologfullmektig som arbeider iværvarslingstjenesten, har 63 års aldersgrense.
Sjef for meteorologisk og oceanografisk bransje ved Nordkommandoen (AFNORTH) har 65 års aldersgrense.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Barne- og familiedepartementet
        
18.380 FYLKESNEMNDENE
1177 Leder av fylkesnemnda 70 70


    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Øvrige stillinger i statsforvaltningen
  - 70**
        
** Unntak:
Stillinger i statsforvaltningen som ikke er innplassert på statens lønnsregulativ, men som tilsvarer stillinger på statens lønnsregulativ som har særaldersgrense, skal ha samme særaldersgrense som disse.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Lederstillinger som er tatt ut av statens hovedtariffavtale
  70 70
        
   Statens Kornforretning (Statkorn)
  - 70**
** Unntak:
Stillinger i Statens Kornforretning som tilsvarer stillinger på statens lønnsregulativ som har særaldersgrense, skal ha samme særaldersgrense som disse.

    Tidl. ald.gr. Ny ald.gr.
   Statsarbeidere/overenskomstlønnede
  - 70
        
   Organisasjonstillitsvalgte
  63 63
  Særaldersgrensen gjelder ikke arbeidsplasstillitsvalgte etter hovedavtalen.
        
   Spesielt innlemmede virksomheter
  - 70**
** Unntak:
Institutt for energiteknikk:   
Reaktorpersonell som har helkontinuerlig skiftvakttjeneste 65 65
Statsskog SF:   
Skogsarbeidere 63 63


II.

       Medlemmer av Statens pensjonskasse som ved dette vedtaks ikrafttreden befinner seg på en overgangsordning, beholder denne, likevel slik at ingen overgangsordning løper ut over 1. januar 1998.

III.

       Samtidig med at dette vedtak trer i kraft, oppheves alle tidligere vedtak om aldersgrenser for medlemmer av Statens pensjonskasse. Unntatt fra dette er departementsvedtak om bibehold av tidligere aldersgrense for enkeltpersoner eller grupper av personer.

IV.

       Dette vedtak trer i kraft med virkning fra 1. januar 1996. Medlemmer av Statens pensjonskasse som får fastsatt ny aldersgrense ved dette vedtak, og som ikke har over 10 år igjen til tidligere aldersgrense, kan velge om de vil beholde tidligere aldersgrense eller gå over til den nye.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 6. desember 1995.

Grethe G Fossum, Kjellaug Nakkim, Eli Sollied Øveraas,
leder. ordfører. sekretær.