3. Komiteens merknader

      Komiteens flertall, medlemmene fra Senterpartiet, Edvard Grimstad og Marit Tingelstad, fra Høyre, lederen og Jan P. Syse, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjellbjørg Lunde, fra Kristelig Folkeparti, Dag Jostein Fjærvoll og fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, viser til at finansministerens redegjørelse medførte en omfattende etterfølgende debatt i Stortinget. Fra talsmenn for partier som representerte et flertall i Stortinget ble det reist sterk kritikk mot de vurderinger som var gjort fra Finansdepartementets og regjeringens side rundt den varslede permisjonssøknaden fra sentralbanksjef Torstein Moland, og redegjørelsens manglende vurdering av den aktuelle politiske situasjon knyttet til permisjonssøknaden.

       Flertallet viser til at det i debatten ble uttrykt sterk tvil om finansministerens og regjeringens evne til å oppfatte den politiske situasjonen som hadde oppstått både ved utnevnelsen av Torstein Moland til sentralbanksjef, og den turbulens som hans varslede permisjonssøknad med påfølgende kommentarer fra Finansdepartementet hadde skapt.

       Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Dagny Gärtner Hovig, Tom Thoresen og Rita Tveiten, viser til at finansministeren holdt sin redegjørelse om sentralbanksjefen 29. november 1995. Bakgrunnen var den allmenne interessen som var knyttet til saken, og henvendelse fra Senterpartiets stortingsgruppe av 17. november og 20. november samme år.

       Disse medlemmer viser til at på det tidspunktet redegjørelsen ble holdt, hadde allerede sentralbanksjefen søkt, og fått innvilget sin avskjed. Spørsmålet om nærmere betingelser for en eventuell permisjon var dermed falt bort.

       Disse medlemmer viser videre til at hele saken ble debattert i stor bredde i Stortinget 30. november. På dette tidspunkt var alle relevante sider ved sentralbanksjefens avskjed kjent, og redegjort for. Det samme var finansministerens vurderinger rundt en eventuell permisjon, som da var bortfalt.

       I løpet av debatten satte representanten Erling Folkvord fram følgende forslag:

       « Stortinget beklager finansministerens håndtering av sentralbanksjefsaken ».

       Dette forslaget ble med 130 mot 1 stemme ikke bifalt.

       Disse medlemmer viser til at stortingsflertallet, etter at alle relevante sider ved saken var debattert i Stortinget, etter at mistillitsforslag var nedstemt, og etter at sentralbanksjefen var innvilget sin avskjed, sendte redegjørelsen til behandling i Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

       Disse medlemmer konstaterer at det ikke eksisterer ytterligere opplysninger eller vurderinger i saken, ut over dem som var kjent under stortingsdebatten 30. november i fjor.

       Komiteen konstaterer at permisjonssøknaden fra sentralbanksjef Torstein Moland aldri kom så langt at den ble behandlet i statsråd.

       Komiteen har således å forholde seg til statsrådets protokoll av 24. november 1995 hvor Torstein Moland med øyeblikkelig virkning ble gitt rett til å fratre stillingen som sentralbanksjef og leder av hovedstyret i Norges Bank. Verken foredraget til statsråd eller selve den kgl. res. av 24. november inneholder ytterligere vurderinger av den tidligere varslede permisjonssøknaden, eller sier noe om sakens politiske forhistorie.

       Komiteen viser til at finansministerens redegjørelse har vært sterkt debattert både i media og i det politiske miljø, at den har vært undergitt en omfattende debatt i Stortinget i full offentlighet, og at de aktuelle statsrådsprotokoller ikke tilfører nye opplysninger rundt saksbehandlingen verken ved utnevnelsen eller ved fratredelsen etter søknad.