2. Finansministerens redegjørelse 29. november 1995

      Finansministeren redegjorde for at det fulgte av resolusjonen om utnevnelse av Moland at de nærmere ansettelses/oppnevnelsesvilkår skulle fastsettes i avtale mellom Moland og Finansdepartementet. Slik avtale ble inngått 22. desember 1993.

       15. november 1995 fattet Oslo ligningsnemnd vedtak om å ilegge Torstein Moland en tilleggsskatt på 45 % knyttet til hans investering i KS Airbus A320.

       I pressemelding fra advokatfirmaet Hjort 15. november ble det bl.a. opplyst at Torstein Moland ville gå videre med sin skattesak til Oslo overligningsnemnd, og Moland opplyste videre at han hadde bestemt seg for å søke permisjon mens saken ble behandlet videre.

       I pressemelding av 15. november 1995 opplyste finansministeren bl.a. følgende:

       « Torstein Moland har i dag meddelt meg Oslo ligningsnemnds vedtak i hans skattesak vedrørende kjøp og salg av andel i KS Airbus. Jeg er videre kjent med Torstein Molands pressemelding. Han gjør kjent at han vil klage på dette vedtaket til Overligningsnemnda og at han vil be om permisjon i påvente av Overligningsnemndas avgjørelse. Moland vil bli gitt permisjon og Kjell Storvik vil fungere som sentralbanksjef inntil videre. »

       Etter at Torstein Moland muntlig hadde henvendt seg til Finansdepartementet og opplyst at han ville søke om permisjon, og dette spørsmålet var drøftet i Finansdepartementet, fikk Torstein Moland beskjed fra departementet om at permisjon ville bli gitt. De mer konkrete forhold knyttet til permisjonens lengde og øvrige vilkår ville en ta stilling til når permisjonssøknaden forelå.

       Ved brev av 16. november 1995 søkte Moland om permisjon fra stillingen som sentralbanksjef mens skattesaken ble behandlet videre. Som nevnt foran måtte en da avklare de nærmere vilkår knyttet opp mot en permisjon.

       Finansministeren redegjorde for at etter vedtaket i Oslo ligningsnemnd om at Torstein Moland ville bli ilagt 45 % tilleggsskatt og Torstein Molands ønske om permisjon, var det et behov for en rask offentlig avklaring av spørsmålet om Torstein Molands fortsatte tjeneste som sentralbanksjef.

       De spørsmål som ble reist omkring permisjonssituasjonen, var knyttet opp til hva som eventuelt ville skje dersom overligningsnemnda opprettholdt ligningsnemndas konklusjon.

       Statsråd Sigbjørn Johnsen orienterte om at når departementet har kompetanse til å fastsette de nærmere ansettelses/oppnevnelsesvilkår, ligger det også innenfor fastsettelsen av de nærmere ansettelsesvilkår å innvilge permisjon for kortere perioder.

       I søknaden fra Moland var det ikke presisert hvor lang periode han ønsket permisjon for. Det var imidlertid henvist til pressemeldingen av 15. november, hvor det fremgikk at han ønsket å bringe avgjørelsen inn for overligningsnemnda.

       Tiden fram til vedtak i overligningsnemnda var vanskelig å anslå på forhånd og kunne avhenge av mange faktorer, og finansministeren orienterte om at han ville ikke gripe inn i tempoet for behandlingen av saken. Departementet hadde lagt til grunn at det ville kunne være to til fire måneders behandlingstid i overligningsnemnda. En var imidlertid oppmerksom på at en avgjørelse i saken også kunne ta lengre tid.

       Søndag 19. november 1995 ble finansministeren orientert om at Moland ønsket å trekke seg fra sin stilling som sentralbanksjef. Moland ønsket å fratre stillingen i stedet for å gå ut i permisjon i påvente av overligningsnemndas avgjørelse. Denne beslutningen var i følge finansministeren fullt ut Molands egen beslutning. Finansministeren tok sentralbanksjefens beslutning til etterretning. Spørsmålet om permisjon falt dermed bort.

       Finansdepartementet mottok 21. november samme år brev fra Moland med anmodning om at han ble gitt rett til å fratre stillingen.

       På bakgrunn av den særskilte situasjon som forelå, tilrådde finansministeren overfor Regjeringen at det ble fremmet en kgl. res. om at Moland ble gitt rett til å fratre stillingen som sentralbanksjef og leder av hovedstyret med øyeblikkelig virkning, hvilket ble gjort ved kgl. res. av 24. november 1995. I resolusjonen het det at de nærmere vilkår for Molands rett til å fratre sin stilling skulle fastsettes i avtale mellom Finansdepartementet og Torstein Moland. I samme statsråd ble visesentralbanksjef Kjell Storvik midlertidig beskikket som leder av Norges Banks hovedstyre.

       Finansministeren orienterte videre om at departementet var villig til å imøtekomme Molands anmodning om ordinær lønn fram til årsskiftet 1995/96, mot å avstå fra å benytte ordningen med ventelønn, samt om at stillingen som sentralbanksjef ville bli kunngjort i løpet av kort tid.