Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om å sikre videre drift ved kompetansesentrene for hørselshemmede i tråd med Stortingets intensjoner.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 224 (1995-1996)
  • Kildedok: Dokument nr. 8:76 (1995-96)
  • Dato: 30.05.1996
  • Utgiver: kirke-, utdannings- og forskningskomiteen

1. Sammendrag

   I dokumentet fremmes følgende forslag:

«1. Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett fremme forslag om nødvendige tilleggsbevilgninger som sikrer full drift ved undervisningsdelen til Vestlandet Kompetansesenter for hørselshemmede, i tråd med Stortingets intensjoner i Innst.S.nr.160 (1990-1991).
2. Stortinget ber Regjeringen opprette et eget styre for skolefunksjonene ved kompetansesentrene for hørselshemmede, og bevilge penger til undervisningsfunksjonen over et eget budsjettkapittel fra om med statsbudsjettet for 1997. »

       Forslagsstilleren viser til forutsetningen under Stortingets behandling av Innst.S.nr.160 (1990-1991) om opplæring av barn, unge og voksne med særskilte behov, om at alle hørselshemmede elever som ønsker det, skal få undervisningstilbud i tegnspråklig miljø, og at skoletilbudene ved kompetansesentrene ikke skal trappes ned. Utilstrekkelige midler har ført til uro i døvemiljøene. Forholdene ved Vestlandet Kompetansesenter omtales spesielt i dokumentet, likeledes statsrådens svar på spørsmål i spørretimen 6. mars 1996 om bevilgningene over kap. 243, som fordeles av et felles styre for alle typer landsdekkende statlige kompetansesentre.

2. Komiteens merknader

    Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet Ottar Kaldhol, Marit Lefdal, Trond Mathisen, Tomas Norvoll, Marit Nybakk og Oddbjørg Ausdal Starrfelt, fra Senterpartiet Jørgen Holte, Sigurd Manneråk og Rita H. Roaldsen, fra Høyre Jan Tore Sanner og Siri Frost Sterri, fra Sosialistisk Venstreparti Øystein Djupedal, fra Kristelig Folkeparti Jon Lilletun, samt representanten Ellen Chr Christiansen, viser til at Regjeringen i løpet av høsten 1996 vil legge fram en melding for Stortinget hvor omleggingen til kompetansesentra for spesialundervisning basert på Innst.S.nr.160 (1990-1991) vil bli gjennomgått og evaluert. Komiteen vil understreke betydningen av at dette kan skje innenfor den tempoplan departementet legger opp til, og vil av den grunn være tilbakeholden med å foreta strukturendringer ut over det Stortinget allerede har vedtatt. Komiteen konstaterer imidlertid med bekymring den uro som særlig har preget virksomheten innen hørselssentrene siden omleggingen fra 1992, og antar at mye av årsaken kan ha utgangspunkt i problemer med å holde de årlige budsjettrammer i forhold til de prioriterte mål som er fastsatt for sektoren. Komiteen har, som forslagsstilleren, registrert at problemene er særlig uttalt for Vestlandet Kompetansesenter, men har også mottatt opplysninger om økonomiske vansker for Programmet for Nord-Norge. Komiteen mener videre at det er viktig bl.a. å få utviklet læremidler i punktskrift for ungdomstrinnet og videregående opplæring og at kurstilbud i tegnspråk kan gjennomføres.

       Komiteen vil understreke betydningen av at virksomheten ved kompetansesentrene blir opprettholdt og videreført i samsvar med de retningslinjer som ble trukket opp i Innst.S.nr.160 (1990-1991). Komiteen viser til at de respektive partiene på denne bakgrunn vil fremme forslag ved behandlingen av St.prp. nr. 58 (1995-1996) om en tilleggsbevilgning under kap. 243 Kompetansesentra for spesialundervisning postene 01/11 med 15 mill. kroner som forutsettes fordelt slikt: Vestlandet kompetansesenter, undervisningsdelen 7 mill. kroner, Programmet for Nord-Norge 3 mill. kroner og til øvrige tjenestetilbud ved kompetansesentrene 5 mill. kroner. Komiteen forutsetter at dette er tilstrekkelig til å videreføre virksomheten uten at oppsigelser blir gjennomført pga. økonomiske årsaker, og forutsetter at elever som er kvalifisert for inntak til helårsskoletilbud ved Vestlandet Kompetansesenter, blir tilbudt skoleplass.

       Komiteen vil be departementet ved fremleggelse av statsbudsjettet til høsten foreta en nærmere gjennomgang av den økonomiske situasjonen ved de ulike kompetansesentrene for spesialundervisning. Komiteen forutsetter videre at Stortingets vedtak om å opprette et eget styre for kompetansesentrene for døve underlagt det landsdekkende styret for kompetansesentrene, jf B.innst.S.nr.II (1995-1996), snarest blir iverksatt. Komiteen vil for øvrig avvente den bebudede stortingsmeldingen når det gjelder eventuelle behov for strukturendringer.

       Komiteen viser for øvrig til brev av 9. mai 1996 fra statsråden til komiteen, trykt som vedlegg til innstillingen.

3. Komiteens tilråding

      Komiteen viser til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:76 (1995-1996) - forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om å sikre videre drift ved kompetansesentrene for hørselshemmede i tråd med Stortingets intensjoner - vedlegges protokollen.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 30. mai 1996.

Jon Lilletun, Siri Frost Sterri,
leder. ordfører og sekretær.

Vedlegg: Brev fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, statsråden, til komiteen, datert 9. mai 1996.

Dok.nr.8:76 Kompetansesentrene for hørselshemmede

       Det vises til forespørsel fra komiteen av 23. april 1996 om departementets kommentarer til Dok.nr.8:76, Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om å sikre videre drift ved kompetansesentrene for hørselshemmede i tråd med Stortingets intensjoner, og av 9. mai 1996 om styre for kompetansesentrene for døve.

       Elevtallet i skolene som drives av hørselssentrene har i perioden 1992-1995 vært tilnærmet konstant. Barnetallet i førskolen ved Vestlandet kompetansesenter ble redusert fra 1994 til 1995 fordi Bergen kommune overtok driften av den vanlige førskolen for hørselshemmede. Tallet på elever i videregående opplæring har sunket noe i perioden 1993-95. Antall elever i internatene har sunket nær 20 % i samme periode og med størst nedgang ved Vestlandets kompetansesenter.

       Etter de opplysninger vi så langt har, ser det ut til at elevtallene ved grunnkursene ved Vestlandet kompetansesenter kan bli ca 80 fra høsten 1996. Dette er i såfall en økning med 30 % sammenlignet med inntaket i 1995 (62). Etter foreløpige planer vil elevtallet bli fordelt på åtte separate grunnkurs og med til dels noe større grupper enn i fjor. Det arbeides ut fra at det skal la seg realisere innen en ordinær budsjettramme for 1996/97 med forbehold for de forhold som skyldes etterslep fra tidligere økonomiske overskridelser.

       Som referert til fra budsjettproposisjonen er det regnet med en viss generell effektivisering ved sentrene. I forhold til bevilgningen for 1995 er det samlede driftsbudsjettet (postene 01 og 11) redusert med 2 % fra 1995 til 1996. Vestlandets kompetansesenter ble i 1996 tildelt 99 % av budsjettrammen for 1995, dvs. mer enn den gjennomsnittlige tildelingen til sentrene. Vestlandet kompetansesenter er det senter som nominelt har hatt størst økning i tildelinger i perioden 1992 til 1995, med 4 mill. kroner eller 7 %.

       Det omtalte merforbruket ved Vestlandets kompetansesenter oppstod i løpet av de siste tre månedene i 1995. Styret arbeider nå aktivt for å styrke økonomistyringen ved senteret og sikre en bedre tilpasning av aktiviteten til gjeldende rammer. En samlet prognose vil være klar fra styrets side i juni. Det kan vise seg vanskelig å unngå et visst merforbruk i forhold til det tildelte beløp innenfor rammen av bevilgningen på kap 243, postene 01 og 11 også i 1996. Dette må ses i sammenheng med den totale virksomhet under dette kapittelet. For øvrig er det opplyst fra styret at det tas sikte på å omdisponere ressurser fra den utadrettede virksomheten til skoleavdelingen, men slik at bl.a. aktiviteter knyttet til tegnspråk blir skjermet.

       I Dok.nr.8:76 foreslår stortingsrepresentant Jan Simonsen et eget styre for skolefunksjonene ved kompetansesentrene for hørselshemmede, og at midler til undervisningsfunksjonen bevilges over eget budsjettkapittel. Det vises i den forbindelse til budsjettbehandlingen for 1996, jf. B.innst.S.nr.II (1995-1996), der det ble vedtatt å opprette et eget styre for kompetansesentrene for døve underlagt det landsdekkende styret for alle kompetansesentrene. Departementet har utarbeidet ut fra den forutsetning at dette gjaldt fagfeltet som helhet, ikke bare undervisningsdelen, og følger opp dette vedtaket.

       Det er opprettet et eget faglig utvalg for hørselssektoren under det landsdekkende styret bestående av 1 representant fra styret, 2 faglige representanter fra brukerne. (Norges Døveforbund og Hørselshemmedes landsforbund) og en foreldrerepresentant. Utvalget tar initiativ, avgir uttalelser og gir råd i aktuelle saker. Intensjonen er å omdanne dette til et eget styre i tråd med Stortingets vedtak, der f.eks. også spørsmål som gjelder budsjett, inntak og rammetimetall kan behandles. Styret vil bli oppnevnt om kort tid.