2. Komiteens merknader

      Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen, Bjørnstad, Bæivi, Hornslien, Kristoffersen og Øye, medlemmene fra Senterpartiet, Gløtvold, Kvalbukt og Viken, medlemmene fra Høyre, Gabrielsen og Høegh, medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Nyhuus, medlemmet fra Kristelig Folkeparti, Svarstad Haugland, og medlemmet fra Fremskrittspartiet, Alvheim, merker seg at det ble oppnådd enighet mellom Norsk Pensjonistforbund (NPF), Landsorganisasjonen i Norge (LO), Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) og Regjeringen i drøftingene om regulering av folketrygdens grunnbeløp. Avtalen mellom NPF, LO, FFO og Regjeringen fører til en økning av grunnbeløpet med kr 1.770, fra kr 39.230 til kr 41.000, med virkning fra 1. mai 1996.

       Komiteen merker seg at inntektsutviklingen for pensjonister vil være om lag på linje med lønnsutviklingen for yrkesaktive og er i tråd med Stortingets retningslinjer for regulering av pensjonistenes inntekter.

       Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om regulering av folketrygdens grunnbeløp fra 1. mai 1996 og endrede bevilgninger på statsbudsjettet for 1996.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet viser til at forslaget til trygdeoppgjør innebærer en økning av G på 4,5 % Disse medlemmer viser til sine merknader i Innst.S.nr.180 (1995-1996) der en foreslo å utrede et pensjonssystem med mer lik pensjon og som sikrer en bedre grunntrygghet for alle samt en mer fleksibel pensjonsalder mellom 60 og 70 år.

       Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti viser til Stortingets behandling av Velferdsmeldinga, jf. Innst.S.nr.180 (1995-1996), og fastholder behovet for å øke minstepensjonene. Levekårsundersøkelsen viser at mange minstepensjonister har tapt i levekår de siste åra. Dette rammer spesielt kvinner som utgjør hovedvekten av denne gruppen pensjonister.

       Det blir stadig færre minstepensjonister i Norge, noe som tilsier at et løft for denne gruppen vil bli stadig « billigere » for staten. Disse medlemmer mener at staten nå bør utarbeide en forpliktende tidsplan for øking av minstepensjonene.

       Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen utarbeide en forpliktende opptrappingsplan for minstepensjonen. »

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti vil vise til tidligere trygdeoppgjør der Sosialistisk Venstreparti har fremmet forslag om å øke særtillegget for minstepensjonistene.

       Dette medlem vil allerede nå varsle at Sosialistisk Venstreparti i forbindelse med statsbudsjettet for 1997 vil fremme forslag om å øke særtillegget med 1.000 kroner. Videre vil dette medlem vise til behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett for 1996 der Sosialistisk Venstreparti vil fremme forslag om å øke bostøtten over kap. 580 med 50 mill. kroner.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet viser til at det tidligere var vanlig også å regulere særtillegget og eventuelt andre støtteordninger for pensjonistene under de årlige trygdeoppgjørene. De siste årene er dette forlatt, og Fremskrittspartiet har akseptert det.

       Dette medlem vil imidlertid gjøre oppmerksom på at Fremskrittspartiet i forbindelse med behandlingen av kommende statsbudsjett vil fremme forslag om å øke særtillegget med kr 5.000 og også fremme forslag om vesentlig økning av botilskuddet spesielt for pensjonister. Eventuelt vil Fremskrittspartiet også fremme andre forslag som vil kunne bedre minstepensjonistenes levevilkår.