2. Komiteen sine merknader

       Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sigrun Eng, William Engseth, Ulf Guttormsen, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt, frå Senterpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad, frå Høgre, leiaren Svein Ludvigsen, Kristin Krohn Devold og Dag C. Weberg, frå Sosialistisk Venstreparti, Kari Meløy, frå Kristeleg Folkeparti, Lars Gunnar Lie, og frå Framstegspartiet, Øystein Hedstrøm, har merka seg at Kongsberg Gruppen ASA er samansett av tidlegare Norsk Forsvarsteknologi, Norcontroll AS i Horten, ein tredel av aksjane i Norsk Jetmotor A/S og at Kongsberg Gruppen ASA er i ferd med å kjøpe opp aksjane i Simrad ASA.

       Komiteen er kjent med at Kongsberg Gruppen ASA er eit av dei leiande industriselskap innafor høgteknologi.

       Komiteen ser positivt på at styret i Kongsberg Gruppen ASA ynskjer å gjennomføre ein emisjon retta mot dei tilsette i konsernet.

       Komiteen har merka seg at staten eig 51,28 % av aksjane og at departementet legg til grunn at staten framleis skal ha ein aksjemajoritet, men at den ved denne emisjonen kan verte redusert til rett over 50 %.

       Komiteen er merksam på at emisjonar med rabatt til dei tilsette er blitt vanleg i børsnoterte industriselskap.

       Komiteen meiner styret si grunngjeving for å gå til ein retta emisjon er relevant og realistisk.

       Komiteen legg til grunn at emisjonen vert avgrensa oppover til 150.000 aksjar, og at rabatten for dei tilsette som vil teikne aksjar vert sett til 20 %.

       Komiteen er oppteken av at alle tilsette skal ha like høve til å kjøpe aksjar. Komiteen legg til grunn at når reglane for tildeling av aksjar vert utarbeidd vert det lagt vekt på likehandsaming av alle. Komiteen ser positivt på at styret set ei bindingstid av omsyn til stabilitet i eigarskap.

       Komiteen sine medlemer frå Arbeidarpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti meiner det bør settast eit tak på kor mange aksjar den einskilde skal få kjøpe og ei bindingstid på 2 år for talet av aksjar som overstig 50. Eit maksimalt tal aksjar pr. tilsett kan t.d. vere 400.

       Komiteens medlemmer fra Høyre og Fremskrittspartiet mener forslaget om å gjennomføre en emisjon rettet mot de ansatte i selskapet er positivt for selskapet og de ansatte i forhold til selveierdemokrati. Disse medlemmer vil henvise til Høyres merknader i Innst.S.nr.233 (1991-1992) til St.prp. nr. 108 (1991-1992) om en delprivatisering og børsnotering av Norsk Forsvarsteknologi A/S (NFT).

       Disse medlemmer mener at statens direkte industriengasjement må reduseres. Dette ga disse medlemmer også uttrykk for i den nevnte innstillingen, og gikk derfor imot forslaget om å sikre staten minst 51 % av aksjene. Disse medlemmer kan heller ikke se at det er forhold som tilsier at staten skal ha aksjemajoriteten i selskapet i fremtiden. Disse medlemmer har merket seg at staten gjennom det fremlagte forslag reduserer sin eierandel til under det som tidligere var satt som en mål for en statlig andel. Disse medlemmer mener dette er positivt, og er av den oppfatning at staten bør selge seg ned i selskapet.

       Disse medlemmer vil fremheve at Kongsberg Gruppen ASA i dag er et ledende høyteknologisk selskap med gode utviklingsmuligheter uavhengig av statlig eierskap.

       Disse medlemmer viser til selskapets mulige planer om oppkjøp av Simrad ASA. Et oppkjøp av denne virksomheten kan bety et økt statlig næringsengasjement som disse medlemmer er uenig i. Kongsberg Gruppen ASA er en moderne produksjonsbedrift som opererer i et marked på lik linje med andre konkurranseutsatte bedrifter. Derfor vil disse medlemmer gå inn for å åpne for salg av statens aksjer i bedriften. Dette innebærer en privatisering av selskapet. Salget av statens aksjer bør skje naturlig og fornuftig slik at kapitalmarkedet kan absorbere aksjene samtidig som Kongsberg Gruppen ASA sikres en god egenkapitalsituasjon.

       Disse medlemmer vil derfor fremsette følgende forslag om at staten selger sine aksjer i selskapet:

       « Stortinget ber Regjeringen selge statens aksjer i Kongsberg Gruppen ASA. Salget foretas på en måte som sikrer nødvendig egenkapital til selskapet. »