1. Sammendrag

       Regjeringen ber om Stortingets samtykke, jf. Grunnlovens § 26, til å godkjenne overenskomsten av 3. september 1996 mellom Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige om adgang til høyere utdanning. Utenriksdepartementet, som fremmer saken, mener avtalen vil være viktig i arbeidet for å skape et nordisk utdannings- og forskningsfellesskap. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har anbefalt godkjenning.

       Overenskomsten er en revisjon av en tidligere nordisk avtale fra mai 1994. Denne blir videreført og utvidet ved at det blir innført en betalingsordning mellom partene. Ordningen fordeler etter departementets syn på en rimelig måte de utgiftene gjennomføringen av avtalen medfører.

       Partene forplikter seg gjennom avtalen til å gi utdanningssøkende som er bosatt i et annet nordisk land, adgang til offentlig høyere utdanning på samme eller likeverdige vilkår som søkere fra eget land. Hvert land skal etter nærmere regler dekke en del av utgiftene for egne studenter i et annet nordisk land. Bakgrunnen fra norsk side for å akseptere en slik betalingsordning er at svært mange norske studenter de senere år har søkt seg til visse kostbare studier, spesielt i Danmark. Man har funnet det rimelig å dekke en del av utgiftene for de studieplassene norske studenter opptar. Gjennom flere tiår har dessuten norske studenter i større grad enn studenter fra andre nordiske land nyttiggjort seg tilbudet om å ta høyere utdanning i et annet nordisk land.

       Nettoutgiftene ved avtalen er for 1997 beregnet til ca 15 mill. kroner, som er innført i Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementets budsjettramme for 1997. Det er en forutsetning at avregningen mellom landene skal finne sted over det nordiske budsjettet.

       Den norske avtaleteksten følger som trykt vedlegg til proposisjonen.