1. Innledning

       Til Stortinget.

       I samsvar med Stortingets instruks for Riksrevisjonens kontroll med forvaltningen av statens interesser i statsbedrifter, aksjeselskaper og enkelte organer m.v. organisert ved særskilt lov, vedtatt av Stortinget 27. mai 1977, instruks av 10. mars 1992 for Riksrevisjonens kontroll med forvaltningen av virksomheter organisert etter lov om statsforetak og instruks av 10. april 1987 for Riksrevisjonens kontroll vedrørende Norges Bank, har Riksrevisjonen i Dok.nr.3:04 (1996-1997) gitt melding til Stortinget om den konstitusjonelle kontroll for regnskapsåret 1995. Vedlagt dokumentet følger som utrykte vedlegg virksomhetenes årsregnskap, samt de tilhørende beretninger og protokoller.

       Riksrevisjonens kontroll omfatter 28 heleide aksjeselskaper, 36 deleide aksjeselskaper, 5 statsforetak og 10 virksomheter organisert ved særskilt lov. Samlet aksjekapital i de heleide aksjeselskapene utgjør 13,3 mrd kroner. De største er Telenor AS med 6 mrd kroner og Statoil med 4,94 mrd kroner. Innskuddskapitalen i statsforetakene utgjør samlet 15,3 mrd kroner. Høyeste innskuddskapital har Statskraft SF med 12,4 mrd kroner. Særlovselskapene har en samlet grunnkapital/innskuddskapital på 9,7 mrd kroner.

       Statlige deleide selskaper inngår i dokumentet bare i de tilfeller det er funnet grunnlag for bemerkninger eller orienteringer. Dette er i samsvar med den praksis Riksrevisjonen har etablert på grunnlag av retningslinjer fastsatt av Stortingets presidentskap 20. desember 1989.

       Riksrevisjonen har ingen merknader til statsrådenes myndighetsutøvelse.