2. Komiteen sine merknader

       Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sigrun Eng, William Engseth, Ulf Guttormsen, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt, frå Senterpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad, frå Høgre, leiaren Svein Ludvigsen, Kristin Krohn Devold og Dag C Weberg, frå Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, frå Kristeleg Folkeparti, Lars Gunnar Lie og frå Framstegspartiet, Øystein Hedstrøm, meiner det er sentrale og viktige spørsmål som vert tekne opp i Dok.nr.8:19 (1996-1997). Komiteen har merka seg den auka interesse det er både mellom forbrukarar og produsentar, for matvarer som er dyrka økologisk.

       Komiteen ser det som viktig at produksjonen av økologiske produkt held tritt med etterspurnaden. Komiteen er merksam på at ein pr. i dag er i ein situasjon der produksjonen er lågare enn etterspurnaden.

       Komiteen syner til at Landbruksdepartementet på oppmoding frå komiteen har kome med ei grundig vurdering av spørsmåla som er tekne opp i Dok.nr.8:19 (1996-1997). Komiteen har merka seg at Landbruksdepartementet meiner økologisk landbruk er eit viktig satsingsområde. 
       Komitefleirtalet, alle unnateke medlemen frå Framstegspartiet, stør den målsettinga som er nedfelt i handlingsplanen for økologisk landbruk som Landbruksdepartementet har sett opp, slik det framgår av brev frå departementet datert 12. februar 1997.

       Fleirtalet ser på engasjement frå produsentane sjølv som avgjerande for om økologisk landbruk skal ha ei positiv vidareutvikling.

       Fleirtalet meiner klare regler for merking av økologisk produkt er viktig, og legg til grunn at dei krava som er gjevne ved offentleg forskrift av 5. september 1996 vert stetta av varer som får bruke Ø-merket (merke for økologiske produkt).

       Fleirtalet legg til grunn at utvikling av økologisk landbruk er ein kontinuerleg prosess, som må gå parallelt med den utviklinga ein har i tradisjonelt landbruk.

       Fleirtalet har merka seg at det framleis er eit relativt lite antal bruk som er godkjent for økologisk drift, og reknar med at departementet og landbruksorganisasjonane har merksemd på dette ved dei årlege jordbruksoppgjera.

       Eit anna fleirtal, medlemene frå Arbeidarpartiet, Senterpartiet og Kristeleg Folkeparti, er klår over at meirkostnadene med økologisk produksjon vil føre til noko høgare pris for at inntekta til produsent skal vere tilfredsstillande, og dette fleirtalet har merka seg at Landbruksdepartementet gjev uttrykk for at det er viktig å legge til rette for at denne prisskilnaden ikkje vert for stor. Dette fleirtalet vil understreke at marknadsføring av økologiske produkt er svært viktig i denne samanhengen.

       Dette fleirtalet har merka seg at forslagsstillarane bak Dok.nr.8:19 (1996-1997) ynskjer konkrete målsettingar for kor stor del av landbruksproduksjonen som bør vere lagt om til økologisk produksjon innan eit bestemt årstal.

       Eit anna fleirtal, alle unnateke medlemene frå Sosialistisk Venstreparti og Framstegspartiet, ser det som viktig med målsettingar, men då denne omlegginga er noko avhengig av jordbruksforhandlingane der også landbruksorganisasjonane er part, meiner dette fleirtalet at det vil vere ynskjeleg at partane drøftar om dei kan kome fram til slik talfesta målsetjing.

       Dette fleirtalet har merka seg at Landbruksdepartementet vil gjennomføre rullering av handlingsplanane og vurdere organiseringa av arbeidet med å vidareutvikle økologisk landbruk i samband med jordbruksoppgjeret.

       Komitémedlemene frå Senterpartiet og Kristeleg Folkeparti meiner det er ynskjeleg å vidareføre norsk landbruk i økologisk lei. Desse medlemene ynskjer derfor at departementet utarbeider ei melding, og desse medlemene fremjer derfor fylgjande framlegg:

       « Stortinget ber Regjeringa om å utarbeide ei stortingsmelding om økologisk matproduksjon. »

       Komiteens medlemmer fra Høyre har merket seg den økende interesse for økologisk dyrkede produkter og ser det som viktig at dette dekkes gjennom en gradvis økt produksjon. Disse medlemmer legger til grunn at de faktiske merkostnader knyttet til produksjon og distribusjon av økologiske produkter reflekteres i en reell pris til forbruker som på dette grunnlag kan gjøre et fritt valg.

       Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti viser til forslagets målsetting om ei egen Stortingsmelding om økologisk matproduksjon i Norge. Dette medlem har merket seg at Regjeringa vil komme tilbake til ei bred vurdering av status til økologisk landbruk i de årlige jordbruksoppgjørene. Ei slik vurdering er etter dette medlems oppfatning viktig, men det vil ikke gi mulighet til en bred debatt om hva økologisk landbruk skal utvikle seg til. Ei stortingsmelding vil kunne gi grunnlag for en langt bredere, forpliktende og perspektivrik debatt om økologisk landbruk og hvordan vi kan utvikle hele landbruket i Norge til et økologisk landbruk.

       I dag utgjør økologisk landbruk en liten, viktig men begrenset nisje. Økologisk landbruk er på mange måter en spydspiss inn i framtida hva angår miljøtenking i landbruket. Målet må være økologisering av hele det norske landbruket. Dette medlem vil i den sammenheng vise til de initiativ som er fremmet av Norsk Bonde- og Småbrukerlag om ei økologisering av norsk landbruk.

       Dette medlem vil understreke betydninga av at økologisk landbruk gis alle muligheter for ei videre utvikling både i kvalitet og i kvantitet. Målet må være å sette konkrete målsettinger som f.eks. Sverige, Sveits og Østerrike om andelen av økologisk landbruk innen et gitt tidsrom. Videre må initiativet om ei økologisering av norsk landbruk følges opp på kort og langt sikt.

       Dette medlem vil peke på at økomat ikke må være dyrere enn annen mat. Det må være et uttalt mål at alle skal ha like tilgang til økomat uavhengig av geografi og pris på produktene.

       Dette medlem vil understreke nødvendigheten av at all økologisk mat merkes. Bare på den måten vil forbrukerne ha en reell frihet til å velge økologisk dyrket mat. Etter dette medlem oppfatning er økt kunnskap avgjørende for å skape forutsetningene for økt satsing på økologisk landbruk. Det må derfor satses penger og ressurser på utdanning og etterutdanning innen økologisk landbruk.

       På denne bakgrunn vil dette medlem fremme følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringa om å utarbeide en stortingsmelding om økologisk matproduksjon som blant annet inneholder både en målsetting om at økologiske landbruksvarer skal ha en markedsandel på minst 10 % i år 2000 og en plan for økologisering av hele landbruket. »

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet viser til en økende etterspørsel etter økologisk produserte landbruksvarer. Derfor er det viktig for norske bønder å se markedsmulighetene ved økologisk produksjon blant annet for å kunne styrke sin stilling i et mer konkurranseutsatt marked.

       Dette medlem vil peke på at dagens driftsformer i jordbruket har bidratt til sterkt å forverre miljøsituasjonen. Utviklingen av økologisk landbruk kan bidra til å redusere miljøskadene fra jordbruket.

       Dette medlem vil hevde at alternative driftsformer vil bidra til større valgfrihet for forbrukerne innenfor rammen av helsemessig trygghet til de matvarer som blir produsert. Dette medlem vil videre minne om at Fremskrittspartiets målsetting for norsk landbruk er å etablere en økonomisk effektiv landbruksnæring uten behov for interne støtteordninger. Det betyr at forbrukerne må betale eventuelle merkostnader for økologisk dyrkede produkter direkte i markedet.

       Dette medlem mener forholdene må legges til rette for en lønnsom kvalitetsproduksjon basert på våre klimatiske begrensninger, men også på den styrke som produksjon i et av verdens reneste miljøer gir.

       Dette medlem viser til Handlingsplan for økologisk landbruk og Landbruksdepartementets brev datert 12.  februar 1997 som inneholder omfattende informasjon om tiltak for å fremme økologisk produksjon. Videre vil Departementet bredt vurdere tiltak overfor økologisk landbruk i årets proposisjon om jordbruksoppgjøret.

       Komitifleirtalet, medlemene frå Arbeidarpartiet, Høgre og Framstegspartiet, ser på økologisk produksjon av matvarer som eit viktig område, og vil be om at Landbruksdepartementet finn eigna måtar å orientere Stortinget om arbeidet med mål og omfang av økologisk landbruksproduksjon.

       Komiteen syner elles til brev frå Landbruksdepartementet datert 12. februar 1997, som er vedlagt innstillinga, saman med brev frå Næringskomiteen datert 15. januar 1997.

       Komiteen har elles ingen merknader og vil tilrå at Dok.nr.8:19 (1996-1997) vert lagt ved protokollen.