Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om årsberetningene fra det tidligere Kontrollutvalget for overvåkings- og sikkerhetstjenesten for årene 1993-95.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 134 (1996-1997)
  • Kildedok: St.meld. nr. 13 (1996-97)
  • Dato: 27.02.1997
  • Utgiver: kontroll- og konstitusjonskomiteen

1. Sammendrag

1.1. Innledning

       Kontrollutvalget for overvåkings- og sikkerhetstjenesten ble oppnevnt ved kgl.res. av 6. oktober 1972. Utvalget skulle føre tilsyn med overvåkings- og sikkerhetstjenesten. Utvalget skulle hvert år avgi en beretning til Regjeringen. Utvalget ble avviklet med virkning fra 31. desember 1995, på bakgrunn av at det ved lov av 3. februar 1995 nr. 7 om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenesten ble oppnevnt et parlamentarisk kontrollutvalg.

       I St.meld. nr. 24 (1974-1975) ble den første årsberetningen fra utvalget første gang lagt fram for Stortinget. Siden den gang har Justisdepartementet med ca fire års mellomrom framlagt en melding for Stortinget, bl.a. vedrørende disse beretningene, sist ved St.meld. nr. 39 (1992-1993) Om overvåkingstjenesten, som omfattet beretningene fra 1988 til og med 1992.

       Årsmeldingen for årene 1993, 1994 og 1995 følger som trykte vedlegg til stortingsmeldingen.

1.2. Årsberetningen for 1993

       Kontrollutvalget hadde i 1993 ti møter med overvåkingstjenesten og tre møter med sikkerhetstjenesten FO/S. Utvalget ble i 1993 oppnevnt til å foreta undersøkelser om påståtte ulovligheter i Forsvarets E-tjeneste. I den anledning avholdt utvalget et møte før det ble besluttet at Nygaard-Haug utvalget skulle overta arbeidet. Utvalget hadde i tillegg et møte med det daværende Skauge-utvalget. Utvalget har også foretatt en inspeksjonsreise til Nord-Norge.

       Kontrollutvalget fikk seg forelagt alle nye overvåkingssaker og gjennomgikk alle løpende saker hvor det pågikk telefonavlytting.

       Utvalget foretok også stikkprøver i arkivene. Utvalget fant ikke grunnlag for å kritisere overvåkingstjenesten som følge av disse kontrollene, med unntak av ett tilfelle.

       Utvalget påpekte overfor overvåkingspolitiet etter inspeksjonen i Nord-Norge at det kunne være av rettssikkerhetsmessig betydning at arkivsystemene ved de tre inspiserte enhetene var noe forskjellige, og at dette kunne vanskeliggjøre kontrollarbeidet.

       Utvalget mottok 12 og ferdigbehandlet 10 klager mot overvåkingstjenesten. Ingen av klagene ga grunnlag for kritikk av tjenesten.

       Utvalget gjennomgikk alle nye saker om sikkerhetsklarering hvor klarering var blitt nektet eller frarådet. Øvrige avgjørelser i personkontrollsaker ble også gjennomgått. Utvalget fant ikke grunnlag for kritikk.

       Utvalget mottok og ferdigbehandlet to klager på sikkerhetstjenesten. Ingen av klagene ga grunnlag for kritikk.

1.3. Årsberetningen for 1994

       Kontrollutvalget hadde i 1994 ni møter med overvåkingstjenesten og fire møter med sikkerhetstjenesten FO/S. Utvalget foretok i tillegg en inspeksjonsreise til Sørlandet/Rogaland. Utvalget hadde også et møte med Lund-kommisjonen.

       Kontrollutvalget fikk seg forelagt alle nye overvåkingssaker, og gjennomgikk alle saker hvor det pågikk telefonavlytting. Utvalget gjennomgikk også enkelte saker hvor det var registrert informasjon om enkeltpersoner, men hvor ikke aktive overvåkingstiltak var iverksatt, såkalte observasjonssaker. Utvalget påpekte at det i enkelte saker hadde gått relativt lang tid fra informasjonen var mottatt fram til observasjonssak var opprettet. Utvalget påpekte at dette var uheldig i kontrollsammenheng.

       Utvalget fikk en redegjørelse om bruk av spaning og rutiner for journalføring. Utvalget foretok også stikkprøver i arkivene.

       Utvalget mottok 10 og ferdigbehandlet 12 klager mot overvåkingstjenesten. Ingen av klagene ga grunnlag for kritikk.

       Utvalget gjennomgikk alle nye saker om sikkerhetsklarering hvor klarering var blitt nektet eller frarådet eller det var krevet begrunnelse for avgjørelsen. Øvrige avgjørelser i personkontrollsaker ble også gjennomgått. Utvalget fant ikke grunnlag for kritikk.

1.4. Årsberetningen for 1995

       Kontrollutvalget hadde i 1995 ti møter med overvåkingstjenesten og fire møter med sikkerhetstjenesten FO/S. Utvalget foretok også en inspeksjonsreise til Trondheim og Nordvestlandet.

       Kontrollutvalget fikk seg forelagt alle nye overvåkingssaker og gjennomgikk alle løpende saker hvor det pågikk telefonavlytting. Utvalget gjennomgikk også andre saker hvor det var foretatt registrering av personopplysninger, men hvor det ikke var iverksatt aktive overvåkingstiltak.

       Utvalget foretok stikkprøver i arkivene for å undersøke om det var foretatt urettmessig registrering. Utvalget fant ikke grunnlag for kritikk av over-våkingstjenesten som følge av disse kontrollene.

       Utvalget har mottatt og ferdigbehandlet to klager rettet mot overvåkingstjenesten. Ingen av klagene ga grunnlag for kritikk.

       Utvalget gjennomgikk alle nye saker om sikkerhetsklarering hvor klarering var blitt nektet eller frarådet eller hvor det var krevet begrunnelse for avgjørelsen. Utvalget fant ikke grunnlag for kritikk.

       Utvalget mottok og ferdigbehandlet en klage på sikkerhetstjenesten i 1995. Klagen ga ikke grunnlag for kritikk.

       Utvalget bemerket at det i 1995 og i de foregående år var blitt drøftet en rekke konkrete og prinsipielle spørsmål med både overvåkingstjenesten og sikkerhetstjenesten. Drøftelsene viste at utvalget i enkelte tilfeller hadde andre oppfatninger enn tjenesten, men at de ikke var av en slik karakter at det ga grunn til å reise kritikk.

       Årsberetningene er på vanlig måte fulgt opp i departementet, og vil for øvrig inngå i det oppfølgingsarbeidet som er og vil bli igangsatt i forbindelse med Dok.nr.15 (1995-1996) Rapport til Stortinget for å granske påstanden om ulovlig overvåking av norske borgere (Lund-rapporten).

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigvald Oppebøen Hansen, Sigbjørn Johnsen, Ragna Berget Jørgensen og Gunnar Skaug, fra Senterpartiet, Edvard Grimstad og Marit Tingelstad, fra Høyre, Petter Thomassen og Jan P Syse, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjellbjørg Lunde, fra Kristelig Folkeparti, Dag Jostein Fjærvoll, og fra Fremskrittspartiet, Carl I Hagen, viser til årsberetningene fra det tidligere Kontrollutvalget for overvåkings- og sikkerhetstjenestene for årene 1993, 1994 og 1995. Komiteen har merket seg at det i årsberetningene for perioden 1993-95, ikke har vært grunnlag for kritikk fra det tidligere Kontrollutvalgets side, hverken når det gjelder klager mot overvåkingstjenesten eller sikkerhetstjenesten. Komiteen har videre merket seg at det i denne perioden fra Kontrollutvalgets side ikke har vært grunnlag for kritikk når det gjelder klager på sikkerhetsklarering.

       Komiteen har også merket seg at det i 1995 og i de foregående år var blitt drøftet en rekke konkrete og prinsipielle spørsmål både med overvåkingstjenesten og sikkerhetstjenesten, og at disse viste at Kontrollutvalget i enkelte tilfeller hadde andre oppfatninger enn tjenesten, men at de ikke var av en slik karakter at utvalget fant grunn til å reise kritikk.

       På bakgrunn av at den tidsperiode som disse årsberetningene omfatter, også er innefor rammen av Lund-kommisjonens (Dok.nr.15 (1995-1996)) mandat, finner komiteen det ikke naturlig å gi ytterligere kommentarer til det tidligere Kontrollutvalgets virke i denne perioden. Komiteen vil eventuelt komme tilbake til disse spørsmålene i forbindelse med behandlingen av Dok.nr.15 (1995-1996).

       Komiteen viser for øvrig til overvåkingstjenestens innhenting av opplysninger fra det tidligere DDR - som skjedde i den periode som er omfattet av meldingen. Komiteen viser her til at det i 1995 ble rettet forespørsler til tyske myndigheter vedrørende Berge Furre, samt om dokumenter som var stilt til disposisjon for Lundkommisjonen. Komiteen har registrert at Kontrollutvalget var kjent med disse undersøkelsene. Komiteen registrerer videre at Kontrollutvalget i årsmeldingen for 1995 ikke har hatt bemerkninger til overvåkingstjenestens henvendelse til tyske myndigheter i denne saken. Komiteen vil for sin del drøfte disse spørsmålene i forbindelse med behandling av Dok.nr.16 (1996-1997) - melding 5. desember 1996 fra Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste vedrørende overvåkingstjenestens innhenting av opplysninger fra tidligere DDR.

3. Komiteens tilråding

       Komiteen viser til det som er anført foran, og rår Stortinget til å fatte følgende

vedtak:

       St.meld. nr. 13 (1996-1997) - Om årsberetningene fra det tidligere Kontrollutvalget for overvåkings- og sikkerhetstjenesten for årene 1993-95 - vedlegges protokollen.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 27. februar 1997.

Petter Thomassen, Ragna Berget Jørgensen, Kjellbjørg Lunde,
leder. ordfører. sekretær.