7. Høringsuttalelser

7.1 Sammendrag

       I kapittel 7 i proposisjonen gis det en kort orientering om hovedtrekkene i høringsuttalelsene til konsekvensutredningen og enkelte kommentarer fra Samferdselsdepartementet.

       Det kom inn 34 høringsuttalelser. Det er ingen av høringsinstansene som uten forbehold går inn for en bygging av de utredede tunnelalternativene.

       Av de som går inn for tunnel, vil de fleste ha en søndre korridor gjennom Minneparken, men ikke uten at det gjøres videre utredninger.

       Naturvernforbundet, Oslo Sporveier, Akershus fylkeskommune med flere går mot tunnel og vil heller anvende midlene på prosjekter som gir større nytte i forhold til investeringene. Flere instanser kommer med kritikk av utredningen, og Oslo kommune, Riksantikvaren og Fylkesmannen mener at utredningsplikten ikke er oppfylt.

       Oslo kommune mener at ingen av alternativene som er utredet er fullt ut akseptable og foreslår en videre utredning.

       Riksantikvaren fraråder at utredningen i sin nåværende form legges til grunn for et trasévalg uten at grundigere utredninger foretas. Riksantikvarens foreløpige vurdering er at alternativ S3 og S5 anbefales videreutviklet. Riksantikvaren anbefaler også at alternativ N4 videreutvikles dersom tiltaket kan utføres uten riving eller med redusert riving av 1800-talls bebyggelse.

       Gamlebyen beboerforening og Miljøbyen Gamle Oslo anbefaler en videreutvikling av de søndre alternativene.

       LO i Oslo anbefaler en utbygging av alternativ S3 forutsatt at sporadkomst til Lodalen kan opprettholdes.

       Akershus fylkeskommune uttaler at jernbaneprosjekter med høyest nytteverdi må bygges først, og peker på at utbyggingen av banestrekningene Asker-Oslo og Ski-Oslo er svært lønnsomme.

       Oslo Sporveier vil ikke anbefale en investering i en Gamlebytunnel ut fra vurdering av konkurrerende miljø- og samferdselsprosjekter, men vil anbefale alternativ M1.

       Naturvernforbundet mener at midlene kan brukes langt mer kostnadseffektivt på andre måter, og går imot planene om tunnel i Gamlebyen. Det anbefales en omfattende støyreduksjon langs eksisterende spor og øvrige tiltak som bedrer bomiljøet.

7.2 Komiteens merknader

       Komiteen viser til at ingen av høringsinstansene uten forbehold har gått inn for å bygge de utredede tunnelalternativer. Komiteen har merket seg at Oslo kommune i sin høringsuttalelse har foreslått utredet andre alternativer og forutsetter at dette vil bli vurdert i den videre planprosessen.

       Fra de instansene som går inn for en tunnelløsning, pekes det på at søndre alternativer er de mest aktuelle. Komiteen har imidlertid merket seg at også disse instansene mener at det må gjøres videre utredninger.