Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Tor Nymo, Magnhild Meltveit Kleppa og Tove Kari Viken om regulering av forsikringsselskapenes adgang til innhenting av helseopplysninger om forsikringssøkere.

1. Sammendrag

       Bakgrunnen for forslagene er at det de senere år har vært en markert endring i forsikringsselskapenes innhenting av legeopplysninger før tegning av livs-, pensjons- og ulykkesforsikring.

       Forslagsstillerne mener at eksisterende lovverk på dette området ikke er tilstrekkelig til å sikre rettssikkerheten til de svakere gruppene i samfunnet.

       Representantene Nymo, Meltveit Kleppa og Viken foreslår at Stortinget skal be Regjeringen om

1) å legge fram forslag til lov som regulerer forsikringsselskapenes adgang til innhenting av helseopplysning før forsikring tegnes og
2) å legge fram forslag i lov eller forskrift om hvilke helseopplysninger det er tillatt å innhente, slik at innhenting av alle opplysninger utover disse må betraktes som forbudt.

2. Komiteens merknader

       Komiteen viser til brev av 15. mars 1997 fra Sosial- og helsedepartementet, hvor det fremgår at departementet for tiden arbeider med ny lov om helsepersonell og lov om pasientrettigheter. Det fremgår videre at i ny lov om helsepersonell blir samtlige reguleringer av helsepersonells informasjonsbehandling, taushetsplikt, opplysningsrett og opplysningsplikter inntatt.

       Komiteen viser til brev fra helseminister Gudmund Hernes hvor han viser til arbeidet med ny lov om helsepersonell og lov om pasientrettigheter, som skal fremmes for Stortinget våren 1998. Han påpeker også at han ønsker at forholdet til forsikringsselskaper vurderes i den sammenheng.

       Komiteen blir gjennom statsrådens brev gjort oppmerksom på at Datatilsynet for tiden arbeider med en forskrift som regulerer forsikringsselskapenes behandling av helseopplysninger, bl.a. på bakgrunn av et tilsvarende arbeid i EU.

       Komiteen meiner det er eit klart behov for ei lovregulering når det gjeld å avgrensa den retten forsikringsselskap i dag har til innhenting, bruk og lagring av helseopplysningar. Dette hastar særleg i høve til ein regulering av selskapa sin rett til å innhente sensitive opplysningar før forsikring vert tegna.

       Komiteen viser til at det er ei endring i forhold til for få år sidan både i måten selskapa går fram på overfor forsikringssøkjaren og i omfanget av dei spørsmål som blir stilte. Når selskapa har høve til å innhenta alt dei finn interessant, og i tillegg samlar fullstendige pasientjournalar, er det god grunn for å avklara korleis lagringa av desse sensitive opplysningane går føre seg. Komiteen er kjend med at selskapa, også når dei avslår ein søknad, tek vare på søknadspapira slik at ei felles haldning kan gi einskildpersonar same handsaming frå selskap til selskap.

       Komiteen vil òg streke under at utviklinga innan legevitskapen i nær framtid vil kunna avklara store forskjellar mellom einskildindivid når det gjeld risiko for alvorleg sjukdom og tidleg død. Presset på å få fram relevante opplysningar kan auka tilsvarande. Gjeldande lov om medisinsk bruk av bioteknologi set forbod mot å be om, ta imot, lagra eller bruka opplysningar om ein annan person når opplysningane er komne fram gjennom genetiske undersøkingar.

       Komiteen meiner eksisterande lovverk ikkje gir tilstrekkeleg vern for svake grupper. Denne saka handlar i tillegg til personvern og rettstryggleik, også om solidaritet. Det er etter komiteen sitt syn i strid med overordna prinsipp om likeverd å godta ei slik utvikling der berre dei friskaste av oss har høve til utan spesielle vilkår å teikna forsikring.

       Komiteen mener at i tillegg til at reguleringer om innhenting av helseopplysninger blir vurdert i forbindelse med ny lov om helsepersonell og ny lov om pasientrettigheter som er under utarbeidelse, er det etter komiteens mening behov for en gjennomgang av øvrige lover som regulerer forsikringsselskapenes adgang til innhenting, bruk og lagring av helseopplysninger.

3. Komiteens tilrådning

       Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I.

       Stortinget ber Regjeringen vurdere endringer i gjeldende lovverk som regulerer forsikringsselskapenes adgang til innhenting, bruk og lagring av helseopplysninger og å fremme forslag i henhold til dette.

II.

       Dok.nr.8:32 (1996-1997) - forslag fra stortingsrepresentantene Tor Nymo, Magnhild Meltveit Kleppa og Tove Kari Viken om regulering av forsikringsselskapenes adgang til innhenting av helseopplysninger om forsikringssøkere - vedlegges protokollen.

Oslo, i familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, den 17. april 1997.

Grethe G Fossum, Grethe Fossli, Eli Sollied Øveraas,
leder. ordfører. sekretær.