Innstilling fra næringskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 38/97 om endring av Protokoll 31 til EØS-avtalen om EFTA-statenes deltakelse i EUs tredje flerårige program for små og mellomstore bedrifter.

1. Sammendrag

1.1 Bakgrunn

       EØS-komiteens beslutning nr. 38/97/EF gjelder innlemmelse av Rådsbeslutning 97/15/EF av 9. desember 1996 i EØS-avtalens protokoll 31, artikkel 7 om samarbeid på særlige områder utenfor de fire friheter. Endringen innebærer at EFTA/EØS-statene gis anledning til å delta i EUs tredje flerårige program for små og mellomstore bedrifter (SMB) for fireårsperioden 1997-2000.

       Norge deltok fram til ikrafttredelsen av EØS-avtalen 1. januar 1994 i visse deler av det første SMB-programmet. Fra 1. januar 1994 har Norge deltatt fullt ut i EUs andre flerårige SMB-program som løp i perioden 1993-96. Programmene har spilt en viktig rolle når det gjelder å bedre små og mellomstore bedrifters konkurranseevne på det indre marked.

1.2 Nærmere om det tredje flerårige SMB-programmet

       Store deler av næringslivet i Norge og EU består av små og mellomstore bedrifter. Formålet med det nye programmet er å bidra til gode rammevilkår for små og mellomstore bedrifter og å bedre disse bedriftenes konkurranseevne gjennom tiltak på følgende satsingsområder.

       Programmet er et supplement til medlemslandenes egne tiltak rettet mot små og mellomstore bedrifter. Sentralt i SMB-programmet står 227 Euro-info kontorer i hele EØS-området, hvorav 5 i Norge. Gjennom kontorene er det organisert et nettverk som kan hjelpe mindre bedrifter til å oppnå kontakt med samarbeidspartnere i andre europeiske land.

1.3 Administrative og økonomiske konsekvenser

       Programdeltakelsen er beregnet til å utgjøre en kostnad på om lag 4 mill. kroner for 1997. En forventer at den årlige bevilgningen vil forbli på samme nivå gjennom fireårsperioden. Norge har deltatt i det andre flerårige SMB-programmet fra 1. januar 1994, og deltakelse i det tredje flerårige SMB-programmet antas ikke å føre til nevneverdige administrative konsekvenser.

1.4 Konklusjoner og tilråding

       Deltakelse i handlingsprogrammet vil være med på å styrke Regjeringens tiltak når det gjelder å styrke små og mellomstore bedrifters muligheter for å utnytte de nye markedsmulighetene i EUs indre marked. Nærings- og handelsdepartementet anbefaler derfor at Rådsbeslutning 97/15/EF blir innlemmet i EØS-avtalen. Utenriksdepartementet slutter seg også til dette.



 

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Mimmi Bæivi, Bjarne Håkon Hanssen, Kjell Opseth, Torstein Rudihagen, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Rita Tveiten, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan og Anita Apelthun Sæle, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Odd Roger Enoksen og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til den politisk vedtatte EØS-avtale, og mener det er en offentlig oppgave å bidra til å styrke norsk næringsliv gjennom å dra størst mulig nytte av avtalen. Komiteen vil hevde at det foreligger et betydelig behov for norsk deltakelse i EUs SMB-program fordi EU og EØS-området representerer et viktig marked for norske små og mellomstore bedrifter. Bedrifter som lykkes i dette markedet vil lettere kunne styrke sin konkurransedyktighet både nasjonalt og internasjonalt. Komiteen vil støtte EØS-komiteens beslutning om EFTA-statenes deltakelse i EUs tredje flerårige program for små og mellomstore bedrifter.

       Komiteen viser videre til at utkast til innstilling har vært oversendt utenrikskomiteen for uttalelse. I brev fra utenrikskomiteen datert 28. november 1997 heter det:

       « Utenrikskomiteen har ingen merknader til næringskomiteens enstemmige utkast til innstilling »

3. Komiteens tilråding

       Komiteen har for øvrig ingen merknader og vil råde Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Stortinget samtykker til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 38/97 av 27. juni 1997 om endring av Protokoll 31 til EØS-avtalen om EFTA-statenes deltakelse i EUs tredje flerårige program for små og mellomstore bedrifter, i samsvar med St.prp. nr. 5 (1997-1998).

Oslo, i næringskomiteen, den 1. desember 1997.

Odd Roger Enoksen, Øystein Hedstrøm, Kjell Opseth,
leder. ordfører. sekretær.