2. Komiteens merknader

      Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Inger Lise Husøy, Laila Kaland, Jørgen Kosmo og Gunnar Skaug, fra Fremskrittspartiet, Carl I Hagen og Vidar Kleppe, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Kari Økland, fra Høyre, Svein Ludvigsen og fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen, er tilfreds med at Riksrevisjonen har deltatt i en nordisk undersøkelse foretatt av de nordiske riksrevisjonene om skatteforvaltningenes kontrollvirksomhet, og forutsetter at den norske skatteetaten nyttiggjør seg resultatene. Prosjektet har siktet mot gjensidig kompetanseoppbygging og erfaringsutveksling på skatteområdet i de nordiske land og danner derved et godt grunnlag for en vurdering av mulige forbedringer i skattesystemers oppbygging og kontrollvirksomhet.

       Komiteen har merket seg at Riksrevisjonen påpeker de forskjeller undersøkelsen har avdekket når det gjelder ressursbruk og resultater av selvangivelsesbehandlingen. I denne sammenheng vil komiteen be om at det vurderes innført et system i Norge som gjør det mulig å fremskaffe opplysninger om hvor mange selvangivelser ligningsmyndighetene foretar endringer i, og hvilket beløp disse endringene representerer. Undersøkelsen viser også at en sammenligning av ressursbruk indikerer at det totalt sett benyttes mindre ressurser til beskatningsoppgaver i Sverige enn i Island og Norge når det gjelder antall årsverk og kostnader i forhold til innbyggertallet. Komiteen har merket seg at finansdepartementet i denne sammenheng peker på Stortingets behandling av Dok.nr.3:07 (1996-1997), jf. Innst.S.nr.157 (1996-1997) og konstaterer med tilfredshet at arbeidet er fulgt opp, jf. Finansministerens brev til komiteen av 9. desember 1997. (Vedlegg 1)

       Komiteen ser frem til resultatet av det arbeid som nå er igangsatt og forutsetter i denne forbindelse en grundig gjennomgang også av spørsmålet om fordeler og ulemper samt ressursbruk med et ligningskontor i hver kommune i forhold til et mer standardisert ligningskontor basert på f.eks. et « optimalt antall skatteytere » for hvert kontor. Komiteen tar ikke nå stilling til denne problematikk, men forutsetter at gjennomgangen som er beskrevet i finansdepartementets brev til Skattedirektoratet 9. oktober 1997 gir et godt grunnlag for en senere drøftelse av ligningsetatens organisering.

       Komiteen forutsetter også at Finansdepartementet snart avslutter sin vurdering av å opprette en intern revisjon jf. Dok.nr.3:03 (1994-1995) og Innst.S.nr.106 (1994-1995) og slutter seg til Riksrevisjonens antagelse av at dette kan bidra til å styrke den interne kontrollen i skatteetaten.

       Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens forslag om at saken tas « Til orientering ».