Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en overenskomst mellom Kongeriket Norge og Republikken Venezuela til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunngåelse og skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt og av formue, undertegnet i Caracas den 29. oktober 1997.

1. Sammendrag

       Den 29. oktober 1997 ble det i Caracas undertegnet en overenskomst til unngåelse av dobbelbeskatning og forebyggelse av skatteunngåelse og skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt og av formue mellom Norge og Venezuela. Samtykke til undertegning ble gitt ved kongelig resolusjon av 27. juni 1997. Overenskomsten trer i kraft på den dagen da begge stater har gitt hverandre meddelelse om at de nødvendige skritt er tatt for at overenskomsten kan tre i kraft. Overenskomsten vil få virkning med hensyn til skatter av inntekt og av formue som vedkommer det kalenderår som følger etter det år da overenskomsten trer i kraft.

       I januar 1996 ble det i Caracas parafert et utkast til skatteavtale mellom Norge og Venezuela.

       Avtalen bygger i store trekk på det mønster for bilaterale avtaler som er utarbeidet av OECD. På grunn av de store forskjellene i Norges og Venezuelas økonomier, er det også tatt hensyn til det mønsterutkast som er utarbeidet i FN vedrørende skatteavtaler mellom industrialiserte land og utviklingsland. Avtalen inneholder imidlertid enkelte avvik fra de forannevnte mønsteravtalene. Bl.a. har den bestemmelser om virksomhet og arbeid utenfor kysten. Slike særbestemmelser om virksomhet utenfor kysten er inntatt i de fleste skatteavtaler Norge har inngått de senere år.

       Den norske skattereformen i 1992 har medført at enkelte bestemmelser avviker fra det som tidligere har vært vanlig i de norske skatteavtalene. Den viktigste av disse er bestemmelsen som regulerer metoden for unngåelse av dobbeltbeskatning. Tidligere har Norge som hovedregel anvendt fordelingsmetoden. Etter denne metoden unngås dobbeltbeskatning ved at inntekter som etter avtalens bestemmelser kan beskattes i den annen stat, unntas fra beskatning i Norge. På bakgrunn av skattereformen har imidlertid Norge nå funnet det ønskelig å anvende godskrivelsesmetoden (kreditmetoden) for å unngå dobbeltbeskatning. Etter denne metoden kan Norge overfor personer bosatt i Norge, skattlegge hele inntekten, men må innrømme som fradrag i den utliknede skatt et beløp som svarer til den skatt som er betalt i Venezuela. Avtalen er inngått på norsk, spansk og engelsk. Alle tekstene har lik gyldighet, men slik at den engelske teksten skal være avgjørende ved tilfelle av uoverensstemmelse mellom fortolkningen av den norske og den spanske tekst. Som vedlegg til proposisjonen følger den norske og den engelske teksten.

       Merknader til de enkelte materielle bestemmelser i avtalen er gjengitt i proposisjonen avsnitt 3.

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Dag Terje Andersen, Erik Dalheim, Gard Folkvord, Trond Giske, Berit Brørby Larsen, Tore Nordtun og Hill-Marta Solberg, fra Fremskrittspartiet, Siv Jensen, Per Erik Monsen og Kenneth Svendsen, fra Høyre, Børge Brende, Per-Kristian Foss og Kjellaug Nakkim, fra Kristelig Folkeparti, Randi Karlstrøm, lederen Lars Gunnar Lie og Ingebrigt S Sørfonn, fra Senterpartiet, Jørgen Holte, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, fra Venstre, Terje Johansen, og fra Tverrpolitisk Folkevalgte, Steinar Bastesen, gir sin tilslutning til departementets forslag til overenskomst med Republikken Venezuela.

3. Komiteens tilråding

      Komiteen viser til proposisjonen og til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Stortinget samtykker til at Norge setter i kraft en overenskomst mellom Kongeriket Norge og Republikken Venezuela til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunngåelse og skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt og av formue, undertegnet i Caracas 29. oktober 1997, i samsvar med et forslag fremlagt i St.prp. nr. 32 (1997-1998).

Oslo, i finanskomiteen, den 19. februar 1998.

Lars Gunnar Lie, Øystein Djupedal, Siv Jensen,
leder. ordfører. sekretær.