Innstilling fra næringskomiteen om gjennomføring av råfiskloven m.v. i 1995 og 1996.

Dette dokument

1. Sammendrag

       Fiskeridepartementet legger i meldingen fram rapport om gjennomføring av lov av 14. desember 1951 nr. 3 om omsetning av råfisk (råfiskloven). Meldingen omfatter perioden 1995 og 1996. Meldingen inneholder også rapport om fiskeeksporten og saker som er av særlig interesse å legge fram for Stortinget, blant annet evaluering av prøveordning med langsiktige leveringsavtaler for makrell.

       Det er ikke skjedd endringer i salgsstrukturen i meldingsperioden. Det eksisterer i dag derfor seks salgslag med omsetningsrett etter råfiskloven. Disse er:

Norges Råfisklag
Norges Sildesalgslag
Sunnmøre og Romsdal Fiskesalslag
Vest-Norges Fiskesalslag
Rogaland Fiskesalgslag S/L
Skagerrakfisk S/L

       Meldingen inneholder en utførlig gjennomgang av de ulike salgslagenes virksomhet.

       Gjennomgangen er i hovedsak bygget på en utredning fra Fiskeridirektoratet. Utredningen er utarbeidet på grunnlag av årsmeldingene til de enkelte salgslagene og rapportene fra statens kontrollør i lagene.

       Norsk eksport av fisk og fiskevarer har hatt en positiv utvikling gjennom hele nittitallet, og denne utviklingen fortsatte også i 1995 og 1996. Den totale eksporten i 1996 kom opp i 22.500 mill. kroner, og dette er et historisk høyt mål.

       EU var det viktigste markedet for norsk fiskeeksport i perioden, med en eksportverdi i underkant av 13.900 mill. kroner, tilsvarende ca 62 % av eksportverdien. Japan var det største enkeltland med 2.527 mill. kroner.

       Meldingen kommenterer også problemstillingen knyttet til faglagsavgiften.

       Det finnes en rekke ordninger som har til formål å kontrollere at salgslag med enerett til førstehåndsomsetning følger de reglene og vedtakene som gjelder, eller ordningene som skal sørge for at det er mulig å etterprøve vedtak som salgslagene har fattet.

       Statens kontrollør i de enkelte lagene har ikke innrapportert forhold som har gitt grunn til særlig oppfølging fra departementets side.

2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Mimmi Bæivi, Bjarne Håkon Hanssen, Kjell Opseth, Torstein Rudihagen, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Rita Tveiten, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan og Anita Apelthun Sæle, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Odd Roger Enoksen og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, har merket seg at den positive utviklingen i norsk eksport av fisk og fiskevarer har fortsatt i 1995 og 1996. Videre har komiteen merket seg at trenden i nittiårene med økende eksport til de østeuropeiske landene, og særlig til Russland, fortsetter.

       I meldingen blir det foretatt en evaluering av prøveordningen med langsiktige leveringsavtaler for makrell. Komiteen har merket seg synspunktene fra Norges Sildesalgslag og Fiskerinæringens Landsforening. Videre har også komiteen merket seg Fiskeridirektoratets vurderinger når det gjelder den delen av saken som har med kontroll å gjøre.

       I forbindelse med avtalene med de utenlandske fartøyene, vil komiteen spesielt understreke behovet for effektive informasjonsrutiner mellom involverte land slik at kvotereguleringene blir etterlevd.

       Komiteen viser til at prøveordningen med langsiktige leveringsavtaler for makrell har avstedkommet kritiske innvendinger. Komiteen er likevel av den oppfatning at denne omsetningsformen har flere interessante element som må vurderes nærmere og at omsetningsformen har et stort forbedringspotensial i forhold til den gjennomførte prøveordningen.

       Komiteen vil ikke nå ta nærmere standpunkt til langsiktige leveringsavtaler utover ovenstående merknader. Komiteen ser det som nødvendig å komme tilbake til saken gjennom en grundigere drøfting og viser i den forbindelse til at departementet vil komme tilbake til Stortinget med en drøfting av langsiktige leveringsavtaler generelt.

       Komiteen har merket seg Høgsterettsdom av 3. juli 1997 om faglagsavgiften og at salgslagene tar dommen til etterretning.

3. Komiteens tilråding

       Komiteen har ellers ingen merknader, viser til meldingen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       St.meld. nr. 15 (1997-1998) - om gjennomføring av råfiskloven m.v. i 1995 og 1996 - vedlegges protokollen.

Oslo, i næringskomiteen, den 24. februar 1998.

Odd Roger Enoksen, Leif Helge Kongshaug, Kjell Opseth,
leder. ordfører. sekretær.