Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Kirsti Saxi om tiltak for å sikre nok praksisplasser for å nå målene om økt utdanning av sjukepleiere og annet helsepersonell.

1. Innledning

  I dokumentet fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen legge fram for Stortinget en plan for å sikre nok praksisplasser for å nå målene om økt utdanningskapasitet for sjukepleiere og annet helsepersonell. »

2. Komiteens merknader

     Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Anneliese Dørum, Sigvald Oppebøen Hansen, lederen Grete Knudsen, Synnøve Konglevoll, Rune E Kristiansen og Tomas Norvoll, fra Fremskrittspartiet, Ursula Evje og Ulf Erik Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Arne Lyngstad og Anne Brit Stråtveit, fra Høyre, Inge Lønning og Petter Løvik, fra Senterpartiet, Marit Tingelstad, fra Sosialistisk Venstreparti, Rolf Reikvam og fra Venstre, Helene Falch Fladmark, deler forslagsstillernes syn om at det er svært viktig å sikre nok praksisplasser for utdanning av sykepleiere og annet helsepersonell. Det er stort behov for helsepersonell i Norge, og samtidig er det stor søkning til slike utdanninger. Praksis er en sentral del av utdanningene innen feltet, og det er derfor viktig at man arbeider intensivt med å sikre nok praksisplasser.

       Komiteen har merket seg at departementet om kort tid vil legge fram en dimensjoneringsmelding for Stortinget. I denne meldingen vil man vurdere kapasiteten i en rekke profesjonsutdanninger innen høyere utdanning. En viktig del av denne meldingen må bli å legge til rette for styrking av sykepleierutdanningen og andre helsefaglige utdanninger, hvor behovet er tilstede. Komiteen vil se nærmere på dette forhold når meldingen foreligger.

       Komiteen har merket seg at Sosial- og helsedepartementet, innenfor rammen av handlingsplanen for helse- og omsorgspersonell, vil arbeide for å sikre nok praksisplasser både i høyere utdanning og på videregående skoles nivå. Komiteen vil understreke betydningen av dette arbeidet evalueres med sikte på å sikre at tiltakene har den tilsiktede effekt.

       Komiteen deler altså forslagsstillernes syn når det gjelder behovet for å sette i verk tiltak for å sikre nok praksisplasser. Imidlertid registrerer komiteen at Regjeringen er oppmerksom på dette forhold, og at man arbeider med saken. Det vises for øvrig til de enkelte detaljer som vil fremgå av statsråd Jon Lilletuns brev til komiteen, datert 25. februar 1998. Brevet følger som vedlegg til innstillingen.

3. Komiteens tilråding

       Komiteen viser til dokumentet og merknadene og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Dok.nr.8:48 (1997-1998) - forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Kirsti Saxi om tiltak for å sikre nok praksisplasser for å nå målene om økt utdanning av sjukepleiere og annet helsepersonell - vedlegges protokollen.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 11. mars 1998.

Grete Knudsen, Ulf Erik Knudsen, Rune E Kristiansen,
leder. ordfører. sekretær.

4. Komiteens tilråding

      Komiteen viser til dokumentet og merknadene og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Dok.nr.8:48 (1997-1998) - forslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Kirsti Saxi om tiltak for å sikre nok praksisplasser for å nå målene om økt utdanning av sjukepleiere og annet helsepersonell - vedlegges protokollen.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 11. mars 1998.

Grete Knudsen, Ulf Erik Knudsen, Rune E Kristiansen,
leder. ordfører. sekretær.

Vedlegg

Brev fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, statsråden, til kirke,- utdannings- og forskningskomiteen, datert 25. februar 1998.

Kommentarar til Dok.nr.8-framlegg om praksisplassar for sjukepleiarar og anna helsepersonell

       Frå representantane Karin Andersen og Kirsti Saxi ligg det føre slikt framlegg:

       « Stortinget ber Regjeringen legge fram for Stortinget en plan for å sikre nok praksisplassar for å nå målene om økt utdanningskapasitet for sjukepleiere og annet helsepersonell. »

       Kyrkje-, utdannings- og forskingskomiteen ber om departementet sine kommentarar til framlegget når det gjeld omfanget av dei skisserte problema og kva for tiltak/planar departementet har på området.

       Departementet vil om kort tid leggje fram ei dimensjoneringsmelding for Stortinget, der ein vurderer opptakskapasiteten for ei rekkje profesjonsutdanningar i høgre utdanning, m.a sjukepleiarutdanninga og andre helsefagutdanningar. Stortinget vil då få eit godt grunnlag for å ta stilling til om opptakskapasiteten bør aukast, eventuelt for kva type utdanningar og i kor stor grad.

       For helsefagutdanningene kan mangel på praksisplassar vera ein avgjerande faktor dersom ein kjem til at ein vil auke opptakskapasiteten. Nokre utdanningsinstitusjonar har alt vanskar med å oppretthalde talet på praksisplassar. På den andre sida viste søknadene om tildeling av nye studieplassar i sjukepleiar- og vernepleiarutdanning som er oppretta på budsjettet for 1998, at fleire høgskolar vil auke opptaket ytterlegare, i sær med desentraliserte opplegg.

       Sosial- og helsedepartementet (SHD) vil innafor ramma av handlingsplanen for helse- og omsorgspersonell arbeide for å sikre nok praksisplassar både i høgre utdanning og i vidaregåande opplæring. Ved iverksetjing av handlingsplanen vil SHD gi økonomisk støtte til opplæringstiltak i kommunar og fylkeskommunar overfor ufaglærte og personell med vidaregåande opplæring. I den samanhengen kan SHD gå i dialog med dei lokale styremaktene og gjere greie for behov for praksis- og lærlingeplassar og det ansvaret som kviler på kommunar og fylkeskommunar for å skaffe til veie slike plassar. Handlingsplanen har og tiltak for å auke kapasiteten i desentralisert sjukepleiarutdanning på deltid.

       Som komiteen vil vere kjent med er det sett ned eit breitt samansett utval for m.a å vurdere korleis praksisundervisninga i sjukepleiarutdanninga kan styrkast. Etter planen vil tilråding liggje føre innan utgangen av dette året. Vi vonar at dei tiltaka dette utvalet gjer framlegg om, og kan vere tenlege for dei andre helsefagutdanningane.