15. Samisk likestillingspolitikk

15.1 Sammendrag

       Regjeringen legger vekt på at de samepolitiske tiltak som utvikles og gjennomføres tar hensyn til både kvinners og menns rettigheter, kultur og livssituasjon. Endringer i det samiske samfunnet har hatt stor betydning for kvinnenes forhold til reindriften og stilling i husholdningen. For å sikre likestilling og samme rettigheter, plikter og muligheter for begge kjønn, kreves nytenkning og innsikt i kvinners levekår i det samiske samfunnet.

       Stortinget har fra 1. januar 1996 igangsatt et samisk kvinneprosjekt som har som mål ivaretakelse av kvinners spesielle behov i samfunnsutviklingen.

       Departementet viser til at integrering av kjønnsperspektivet og analyser av hvilke konsekvenser reformer og tiltak har for kvinner og menn er avgjørende. I tillegg er det nødvendig å sette inn særskilte tiltak for å styrke kvinners muligheter og legge til rette for deltakelse og eierskap i reindriftsnæringen og stimulere til at kvinner tar del i en mer allsidig bygdeutvikling og etablering av arbeidsplasser.

       Samekvinnene innen reindriften har på en del områder i dag ikke oppnådd den nødvendige likestilling. Dette gjelder både i forhold til formell og reell likestilling.

       Regjeringen har som målsetting å styrke samiske kvinners situasjon i reindriften, slik at de yrkesmessig likestilles med menns yrkesaktivitet innenfor næringen.

15.2 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, mener det er viktig å styrke samiske kvinners situasjon i reindriften, slik at de likestilles med menns mulighet til å utøve yrkesaktivitet og eierskap i næringen slik bl.a. likestillingsombudet har påpekt.

       Flertallet har merket seg at Regjeringen i samarbeid med Sametinget vil legge til rette for en likestillingspolitikk som er i samsvar med de særskilte behov som finnes i det samiske samfunnet, og vil styrke samiske kvinners situasjon i reindriften.

       Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til sine generelle merknader og til partiets generelle likestillingspolitikk som også gjelder for samene.