Innstilling fra næringskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 70/97 av 4. oktober 1997 om endring av EØS-avtalen vedlegg XIII (Transport).

1. Sammendrag

      Ved EØS-komiteens avgjørelse nr. 70/97 av 4. oktober 1997 ble rådsforordning (EØF) nr. 3577/92 om anvendelse av prinsippet om adgangen til å yte tjenester innen sjøtransport i medlemsstatene besluttet tatt inn i EØS-avtalen. Regelverket vil gå inn i EØS-avtalen vedlegg XIII om transport. Beslutningen i EØS-komiteen ble tatt med forbehold om Stortingets samtykke, fordi gjennomføringen i norsk rett vil kreve lovendring. Norsk lovgivning er materielt sett i overensstemmelse med forordningen. På grunn av den særskilte gjennomføringsplikten for forordninger må den imidlertid likevel formelt gjennomføres i norsk rett.

       Rådsforordningens hensikt er å liberalisere den maritime kabotasje og de økonomiske og sosiale konsekvenser av dette. Årsaken er behovet for å oppheve restriksjonene på adgangen til å yte tjenester innen sjøtransport i medlemsstatene ved å innføre det indre marked og sikre at dette virker etter sin hensikt.

       Forordningen innebærer ingen vesentlige økonomiske og administrative konsekvenser. Den vil heller ikke avstedkomme spesielle kostnader som det må tas hensyn til i budsjettsammenheng, eller skape behov for institusjonelle endringer.

2. Komiteens merknader

     Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Mimmi Bæivi, Bjarne Håkon Hanssen, Kjell Opseth, Torstein Rudihagen, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Rita Tveiten, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan og Kurt-Arne Langeland, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Odd Roger Enoksen og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, har merket seg proposisjonen om godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 70/97 av 4. oktober 1997 om endring av EØS-avtalen vedlegg XIII (Transport). Komiteen har ingen merknader og slutter seg til avtalen.

Uttalelse fra utenrikskomiteen

       Komiteens utkast til innstilling ble 2. april 1998 oversendt utenrikskomiteen til uttalelse i henhold til Stortingets beslutning av 30. mars 1998. Utenrikskomiteen hadde ikke ytterligere merknader til saken.

3. Komiteens tilråding

       Komiteen har for øvrig ingen merknader og vil råde Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Stortinget samtykker til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 70/97 av 4. oktober 1997 om endring av EØS-avtalen vedlegg XIII (Transport), i samsvar med St.prp. nr. 46 (1997-1998).

Oslo, i næringskomiteen, den 22. april 1998.

Odd Roger Enoksen, Kurt-Arne Langeland, Kjell Opseth,
leder. ordfører. sekretær.