1. Innledning

       I Dok.nr.5 (1997-1998) legger Ombudsmannsnemnda for Forsvaret frem sin innberetning om virksomheten i 1997. Etter vedtak i Stortinget høsten 1993 består Ombudsmannsnemnda i perioden 1. januar 1994 til 31. desember 1997 av følgende personer:

Ombudsmann Per A Utsi, Oslo
Ingeborg Botnen, Rjukan
Dagfinn Hjertnes, Florø
Per Håpnes, Hell
Ivar Johansen, Oslo
Ivar Skjerve, Steinkjer
Ernst Wroldsen, Tønsberg

       Ombudsmannsnemnda avholdt i 1997 5 møter og foretok befaringer til følgende militære tjenestesteder:

Luftforsvarets stasjon Sørreisa
Skjold garnison
Tromsø sjøforsvarsdistrikt, Olavsvern
Luftforsvarets stasjon, Magerø
Luftforsvarets skoler, Stavern
Telemark regiment, Heistadmoen

       Nemndas omtale av de enkelte befaringer er referert på sidene 29-34. Protokoll fra nemndas møter og befaringer følger dessuten innberetningen som utrykte vedlegg.

       Nemnda var i 1997 som tidligere representert på Landskonferansen for tillitsvalgte i Forsvaret. Ombudsmannen og underdirektøren har som vanlig gitt orientering om ombudsmannsordningen ved en rekke av Forsvarets skoler og ved mange av de kurs for tillitsvalgte som ble avholdt ved forskjellige avdelinger.

       Orienteringer om ombudsmannsordningen overfor befal har i 1997 funnet sted ved orientering i møter med personellorganisasjonenes representanter under nemndas befaringer. Ombudsmannen har dessuten forelest om ombudsmannsordningen ved Befalsskolen for Marinen (BSMA) i Horten og for militærpolitibefal på kurs avholdt ved Luftforsvarets skoler, Stavern.