Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om at det over Fiskeridepartementets budsjett bevilges 5 mill. kroner til frivillige organisasjoner under Norges Fiskarlag til informasjonsarbeid i forbindelse med Havets År.

1. Sammendrag

       Stortinget har 21. april 1998 fått oversendt følgende forslag fra stortingsrepresentanten Steinar Bastesen:

       « Regjeringen bes i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett bevilge over Fiskeridepartementets budsjett inntil 5 mill. kroner til frivillige organisasjoner under Norges Fiskarlag til bruk til informasjonsarbeid i forbindelse med Havets År. »

       Forslagsstilleren viser til at år 1998 av FN er erklært som Havets År og at høsting av naturressurser fra havet er et viktig bidrag til norsk økonomi da det utgjør den største eksportnæring etter olje. Forslagsstilleren peker på at Norge har en god forvaltningsstrategi basert på bærekraftprinsippet, altså skal man høste maksimalt av overskuddet.

       Det hevdes videre at det er viktig for Norge, sammen med andre kystnasjoner, å bidra med saklige og korrekte motargumenter mot den usaklige informasjon som spres om forvaltning av havets ressurser.

       Det foreslås på denne bakgrunn at det over Fiskeridepartementets budsjett bevilges inntil 5 mill. kroner til informasjonsarbeid i forbindelse med Havets År i tråd med forslaget som er referert ovenfor.

2. Komiteens merknader

      Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kjell Ivar Fossnes, Bjarne Håkon Hanssen, Einar Johansen, Kjell Opseth, Oddbjørg Ausdal Starrfelt og Rita Tveiten, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan og Anita Apelthun Sæle, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Odd Roger Enoksen og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til det fremlagte dokumentet.

       Komiteen viser videre til at bevilgningsforslaget er direkte knyttet til Revidert nasjonalbudsjett. Komiteen mener derfor at forslaget evt. kan fremmes i forbindelse med Stortingets behandling av Revidert nasjonalbudsjett. Komiteen vil på denne bakgrunn avvise forslaget.

3. Komiteens tilråding

       Komiteen viser til dokumentet og til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:101 (1997-1998) - forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om at Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett bevilge over Fiskeridepartementets budsjett inntil 5 mill. kroner til frivillige organisasjoner under Norges Fiskarlag til bruk til informasjonsarbeid i forbindelse med Havets År - avvises.

Oslo, i næringskomiteen, den 14. mai 1998.

Odd Roger Enoksen, Bjarne Håkon Hansen, Kjell Opseth,
leder. ordfører. sekretær.