6. Riksrevisjonens uttalelse

  Enkelte fylkeskommuner framhever at departementets sterke vektlegging av omfangskravet kan bidra til sentralisering av skoletilbudet og mindre innsats innenfor det mer kostnadskrevende yrkesfaglige tilbudet.

       Riksrevisjonen konstaterer at departementet ikke har analysert årsakene til den svake måloppnåelsen i de enkelte fylkeskommunene nærmere for å se områdene omfang, lærlinger og økonomi i sammenheng. Riksrevisjonen anser at dette ikke er i samsvar med komitéflertallets merknader i Innst.S.nr.200 (1991-1992). Riksrevisjonen fastholder at slike fylkesvise undersøkelser ville ha bidratt til et forbedret datagrunnlag og styrket dialog mellom departementet og den enkelte fylkeskommunen. Mål- og resultatstyring av utdanningssektoren tilsier etter Riksrevisjonens vurdering at fastsetting av mål og utforming av virkemidler i stor grad må skje med utgangspunkt i dialog og informasjonsutveksling mellom sentrale myndigheter og kommunesektoren. Etter Riksrevisjonens vurdering ville slike undersøkelser dessuten ha kunnet belyse eventuelle overgangsproblemer ved fylkeskommunenes tilpasning til reformen.

       Riksrevisjonen tar for øvrig til etterretning Stortingets behandling av Innst.S.nr.174 (1996-1997) Om lærlingesituasjonen.

       Saken sendes Stortinget til orientering.