Vedlegg

Brev fra Sosial- og helsedepartementet, helseministeren, til Stortinget, datert 14. mai 1998.

Behandling av St.prp. nr. 48 (1997-1998).

Spørsmål fra saksordfører

       Jeg viser til brev av 4. mai i år fra saksordfører Are Næss til Utenriksdepartementet vedrørende St.prp. nr. 48 (1997-1998) Om samtykke til godkjenninga av EØS-komiteen sitt vedtak nr. 13/98 av 6. mars 1998 om endring av protokoll 31 til EØS-avtala. Utenriksdepartementet har bedt meg som ansvarlig fagminister på området å besvare de to spørsmålene.

Spørsmål om deltakelse i EU-programmet for helseovervåking på folkehelseområdet vil føre til spredning av individspesifikk informasjon

       Programmets mål er å utvikle felles indikatorer for helsetilstand og livsstilsfaktorer, leve- og arbeidsforhold, demografiske og sosiale faktorer, og for helsetjenesten. For eksempel vil programmet forsøke å finne felles definisjoner og indikatorer for forventet levetid, funksjonsevne og livskvalitet, fysisk aktivitet og alkoholforbruk, og det er et mål å oppnå standardiserte statistikker på flere områder. Samarbeid om klassifikasjoner og indikatorer på helseområdet gir Norge en bedre mulighet til å sammenlikne oss med andre land på folkehelseområdet. Norges deltakelse i programmet vil således innebære spredning av statistisk informasjon, og ikke informasjon om enkeltindivider.

Spørsmål om deltakelse i programmet vil være underlagt nasjonale personvernbestemmelser

       Programmet er underlagt fellesskapets personvernlovgivning, og norsk personvernlovgivning ligger tett opp til fellesskapets lovgivning på dette området. Norske deltakere i programmet må følge bestemmelsen i den norske personregisterloven fram til denne eventuelt erstattes av annen lovgivning. Som kjent arbeider Regjeringen med et forslag til ny lov om behandling av personopplysninger og en ny lov om helseregistre.