2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Grethe Fossli, Bjørn Tore Godal, Gunnar Halvorsen og Anne Helen Rui, fra Fremskrittspartiet, lederen Hans J Røsjorde og Per Ove Width, fra Kristelig Folkeparti, Einar Holstad og Dagrun Pedersen, fra Høyre, Ingvald Godal og fra Senterpartiet, Tron Erik Hovind, slutter seg til at de beregnede utgifter på 41,9 mill. kroner gis som tilleggsbevilgning på forsvarsbudsjettet for 1998.

       Komiteen har merket seg Haaker-utvalgets utredning og konklusjoner vedrørende en bedring av de vernepliktiges situasjon. Komiteen slutter seg i hovedsak til hovedkonklusjonene i utvalgsinnstillingen. Komiteen vil imidlertid avvente departementets behandling av den framtidige oppfølging av forslagene, og framtidige økonomiske konsekvensene av tiltakene. Komiteen avventer departementets videre forslag.

       Komiteen har merket seg at departementet foreslår å omdisponere erstatningsbeløpet for kost mvf. 1. juli 1998, og at beløpet blir omdisponert til fordel for en økning av tjenestetillegget, innføring av 1 ekstra fri permisjonsreise, dekning av telefonabonnement i botillegget, samt økt kosterstatning for hjemmeboere. Komiteen er enig i denne omdisponeringen.

       Komiteen har videre merket seg at de endringene som foreslås for vernepliktige får tilsvarende virkning for sivile tjenestepliktige som forutsettes å ha samme vilkår.