Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om at førtidspensjonister og trygdede likestilles med pensjonister over 70 år og statspensjonister samt pensjonister med store kapitalinntekter.

Til Stortinget.

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

Stortinget ber Regjeringen utarbeide et regelverk der førtidspensjonister og trygdede likestilles med pensjonister over 70 år og statspensjonister, og arbeidsinntekter likestilles med kapitalinntekter.

Forslagsstilleren uttaler at bakgrunnen for forslaget er at førtidspensjonister og trygdede som ikke er fylt 70 år, blir fratatt deler av sin pensjon dersom de tjener mer enn et visst beløp, mens statspensjonister og førtidspensjonister og trygdede som har store kapitalinntekter, er unntatt fra denne regelen. Etter forslagsstillerens mening må det i dagens strenge arbeidsmarked være en fordel for samfunnet å utnytte den arbeidskraften som ligger i pensjonister og øvrige trygdede som måtte ha kapasitet til å delta i yrkeslivet. Forslagsstilleren uttaler videre at for å unngå at det arbeides svart, bør kapitalinntekter og arbeidsinntekter likestilles for førtidspensjonister, trygdede, pensjonister over 70 år og statspensjonister.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Arnesen, Gravdahl, Hildeng, Kristoffersen, Skogholt og Øyangen, medlemmene fra Fremskrittspartiet, lederen og Nesvik, medlemmene fra Kristelig Folkeparti, Woie Duesund og Næss, medlemmene fra Høyre, Høegh og Sjøli, medlemmet fra Senterpartiet, Gløtvold, og medlemmet fra Sosialistisk Venstreparti, Ballo, viser til behandlingen av St. meld. nr. 35 (1994-95) Velferdsmeldinga der Stortinget ga uttrykk for ønskeligheten av å finne fram til større grad av fleksibilitet i avgang fra yrkeslivet. bl.a. ved å åpne for større muligheter til å kombinere pensjon, trygd og arbeid. I den forbindelse ba Stortinget Regjeringen utrede fordeler og ulemper ved innføringen av en fleksibel pensjonsordning for personer mellom 64 og 70 år. I komitémerknadene uttrykte flertallet:

«.... det er viktig å se folketrygden, AFP og supplerende tjenestepensjoner og egne pensjoner i sammenheng.»

Komiteen er kjent med at det er nedsatt et offentlig utvalg til å vurdere førtidspensjoneringsspørsmål, og at dette utvalget også ser på avkortingsreglene for poengopptjening. Komiteen er videre kjent med at dette utvalget skal avgi sin innstilling i løpet av november 1998.

Komiteen finner det rimelig å avvente den videre oppfølging av dette arbeidet og tilrår på denne bakgrunn at forslaget vedlegges protokollen.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til dokumentet og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:100 (1997-98) - forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om at førtidspensjonister og trygdede likestilles med pensjonister over 70 år og statspensjonister samt pensjonister med store kapitalinntekter - vedlegges protokollen.

Oslo, i sosialkomiteen, den 24. november 1998.

John I. Alvheim,

Britt Hildeng,

Are Næss,

leder.

ordfører.

sekretær.