Innstilling frå samferdselskomiteen om forslag frå stortingsrepresentant Steinar Bastesen om endring i forskrift om plikt til å bruke los i norske farvatn og farleisbevis.

Til Stortinget.

Samandrag

I Dokument nr. 8:19 (1998-99) fremjer representanten Steinar Bastesen følgjande forslag:

«Stortinget ber Regjeringen om å endre forskrift om plikt til å bruke los i norske farvann og farledsbevis § 7 punkt 6 slik at navigatører som seiler med farledsbevis i lospliktige farvann skal kunne gjøre seg forstått på norsk eller skandinavisk.»

Som bakgrunn for forslaget vert det vist til at i dag er det sett likskapsteikn mellom skandinavisk språk og engelsk når navigatørar seglar på norskekysten i farvatn der det er losplikt. Norge er sannsynlegvis det einaste landet i verda der navigatørane ikkje må kunne gjere seg forstått på det nasjonale språket.

I tronge og/eller kompliserte farvatn oppstår det ofte akutte møtesituasjonar som kan avklarast på VHF. Det er framleis naturleg for norske sjømenn å bruke sitt nasjonale språk når dei ferdast på kysten, dei fleste menneske slår automatisk over på sitt morsmål i akutte situasjonar. På bakgrunn av dette er forslagsstillaren av den oppfatning at tryggleiken best kan takast i vare om dei som seglar på norskekysten kan kommunisere på norsk eller skandinavisk.

Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sigrun Eng, Eirin Faldet, Sverre Myrli, Gunn Olsen, Ola Røtvei og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, frå Framstegspartiet, Thore Aksel Nistad og Christopher Stensaker, frå Kristeleg Folkeparti, Rigmor Kofoed-Larsen og Jan Sahl, frå Høgre, Ellen Gjerpe Hansen og leiaren Oddvard Nilsen, frå Senterpartiet, Jorunn Ringstad, frå Sosialistisk Venstreparti, Inge Myrvoll, og frå Venstre, May Britt Vihovde, har innhenta følgjande fråsegn, dagsett 10. februar 1999, frå Fiskeridepartementet:

«Det vises til brev fra Samferdselskomiteen av 1. februar 1999, der man ønsker en uttalelse fra Fiskeridepartementet i tilknytning til komiteens behandling av ovennevnte dokument med forslag om at Stortinget ber Regjeringen om å endre forskrift om plikt til å bruke los i norske farvann og farledsbevis § 7 punkt 6 slik at navigatører som seiler med farledsbevis i lospliktig farvann skal kunne gjøre seg forstått på norsk eller skandinavisk.

I Forskrift 23.12.1994 nr. 1215 om farledsbevis, fastsatt av Fiskeridepartementet med hjemmel i forskrift 23.12.1994 nr. 1129 om plikt til å bruke los i norske farvann § 10, finnes kunnskapskravene ved farledsbevisprøven fastsatt i § 7. I denne bestemmelsens punkt 6 er det fastsatt språkkrav til søkere som skal avlegge farledsbevisprøve. Etter denne bestemmelsen må en søker kunne godtgjøre at han har "evne til å kommunisere problemfritt på skandinavisk eller engelsk".

Fiskeridepartementet er klar over at det i trange og/eller kompliserte farvann kan oppstå problemer og farlige møtesituasjoner som følge av at det vil være tilstrekkelig å kunne kommunisere problemfritt på engelsk for å få farledsbevis. I den nylig fastsatte forskriften vedrørende regulering av sjøtrafikken i Oslofjordområdet (Forskrift om maritime trafikksentraler og om bruk av farvannene i Oslofjorden og tilstøtende områder, Akershus, Oslo, Buskerud, Østfold og Vestfold, fastsatt ved kgl. res. 11. desember 1998), har man innenfor gjeldende regelverk søkt å løse problemet. I denne forskriftens bestemmelse om møte i § 1-4 er det fastsatt at passering eller møte mellom fartøyer skal avtales over VHF-radiotelefon på et skandinavisk språk. Fiskeridepartementet vurderer imidlertid også andre løsninger på dette spørsmålet, inklusive en endring av § 7 punkt 6 i farledsbevisforskriften, og vil komme tilbake til saken i meldingen vedrørende en evaluering av det nye losgebyr og lospliktsystemet som skal legges frem for Stortinget denne våren.»

Komiteen viser til svaret frå Fiskeridepartementet, og finn det naturleg at endringar i forskriftene når det gjeld språk vert nærare vurdert i samband med den varsla meldinga våren 1999 om evaluering av det nye losgebyr og lospliktsystemet.

Tilråding frå komiteen

Komiteen har elles ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjere slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:19 (1998-99) - Forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om at Stortinget ber Regjeringen om å endre forskrift om plikt til å bruke los i norske farvann og farledsbevis § 7 punkt 6 slik at navigatører som seiler med farledsbevis i lospliktige farvann skal kunne gjøre seg forstått på norsk eller skandinavisk - vert vedlagd protokollen.

Oslo, i samferdselskomiteen, den 16. februar 1999.

Oddvard Nilsen,

Jorunn Ringstad,

May Britt Vihovde,

leiar.

ordførar.

sekretær.