Bakgrunn for meldingen

Regjeringen følger gjennom meldingen opp Stortingets vedtak ved behandlingen av St.meld. nr. 22 (1997-98) Hovedretningslinjer for Forsvarets virksomhet og utvikling i tiden 1999-2002, jf. Innst. S. nr. 245 (1997-98), om å presentere alle investeringer gjennom programperioden. I meldingen presenteres en samlet investeringsprofil der også de viktigste investeringene framkommer. I meldingen følger Regjeringen opp spørsmålet om finansiering av den planlagte fregattanskaffelsen slik at investeringsprofilen framstår med en helhetlig finansieringsmodell.

Regjeringens overordnede målsettinger

Langtidsmeldingen beskriver styrkestrukturens utvikling i perioden 1999-2006, samt den forventede utvikling etter 2006. En slik utvidet planleggingshorisont er nødvendig fordi forsvarsplanlegging krever langsiktighet. Regjeringen legger i meldingen fram en samlet investeringsprofil for to planperioder. Ressursrammene for investeringsplanlegging i neste periode (2003-2006) innebærer naturlig nok en større grad av usikkerhet.

Det politiske hovedbudskapet i St.meld. nr. 22 (1997-98) er at Regjeringen ønsker å opprettholde et balansert forsvar der oppgavespekteret er dimensjonerende for styrkestrukturen med opprettholdelse av en troverdig invasjonsforsvarsevne i en landsdel som den mest krevende oppgaven. Regjeringen holder fast ved dette hovedbudskapet i Langtidsmeldingen.